Reparatiebesluit stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Amsterdam,

 

gelet op artikel 83 van de Gemeentewet en artikel 9, derde lid, van de Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam;

 

een ieder voor zover het de eigen bevoegdheden betreft;

 

besluiten:

Artikel I  

De Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

In Bijlage 2: Takenlijst komen de rijen met nummers 12.5 en 12.6 te vervallen.

 

B

 

Bijlage 3: Bevoegdhedenregister wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In de Inhoudsopgave wordt ’23. Overige gemandateerde bevoegdheden’ vervangen door ’23. Overige gedelegeerde en gemandateerde bevoegdheden’.

  • 2.

    In de paragraaf Algemene bepalingen en beperkingen, eerste lid, onderdeel b wordt ‘W.4’ vervangen door ‘W.3’.

  • 3.

    In de rijen met nummers A.1, A.3 en A.6 wordt ‘art. 160, lid 1, aanhef en onder e, Gemeentewet’ steeds vervangen door ‘art. 160, lid 1, aanhef en onder d, Gemeentewet’.

  • 4.

    De rij met nummer A.10 wordt als volgt gewijzigd:

    • a.

      In de tekst in kolom Omschrijving bevoegdheid wordt ‘art. 6 Wet openbaarheid van bestuur’ vervangen door ‘art. 4.1 Wet open overheid’.

    • b.

      In de tekst in kolom Grondslag wordt ‘art. 6 Wob’ vervangen door ‘art. 4.1 Woo’.

  • 5.

    De rij met nummer A.11 wordt als volgt gewijzigd:

    • a.

      In de tekst in kolom Omschrijving bevoegdheid wordt ‘art. 8 Wet openbaarheid van bestuur’ vervangen door ‘art. 3.1 Wet open overheid’.

    • b.

      In de tekst in kolom Grondslag wordt ‘art. 8 Wob’ vervangen door ‘art. 3.1 Woo’.

  • 6.

    In de rij met nummer A.21 komt de tekst in kolom Omschrijving bevoegdheid te luiden: ‘het doen van een voorafgaande raadpleging bij de Autoriteit Persoonsgegevens’.

  • 7.

    De rij met nummer G.2 wordt als volgt gewijzigd:

    • a.

      In de tekst in kolom Grondslag wordt na ‘art. 3.20’ ingevoegd ‘art. 3.21, onder e’.

    • b.

      In de tekst in kolom Soort overdracht wordt ‘Mandaat’ vervangen door ‘Delegatie (ten aanzien van de artikelen 3.1, derde en vijfde lid, 3.11 en 3.19, derde lid) en Mandaat (ten aanzien van overige artikelen en artikelleden)’.

  • 8.

    In de rij met nummer G6 komt de tekst in de kolom Grondslag te luiden: ‘art. 160, lid 1, aanhef en onder g, Gemeentewet’.

  • 9.

    In de rij met nummer Z.31 wordt in de kolom Omschrijving bevoegdheid ‘Y.30’ vervangen door ‘Z.30’.

  • 10.

    De tekst in kolom Omschrijving bevoegdheid in de rij met nummer Z.43 komt als volgt te luiden: ‘opleggen van een last onder dwangsom, last onder bestuursdwang of bestuurlijke boete ter zake van overtreding binnen het stadsdeel van het bij of krachtens de artikelen 3, 4, 9, lid 3, lid 4 en lid 5, 12 tot en met 19, 20, lid 1 t/m 3, 22 lid 1, lid 2, 24 en 25, behoudens het gestelde in lid 3, 25a t/m 25d, 25f, 25g, 29, lid 3, 35, lid 2 en lid 4 of 38 van de Alcoholwet’.

Artikel II  

In het Algemeen mandaatbesluit Amsterdam komt in Bijlage 2: Ondermandaatverlening van de gemeentesecretaris aan de stedelijk directeuren, Hoofdstuk 2 Cluster Gebiedsgericht Werken en Stadsbeheer, Paragraaf 3 Dienstverlening, nr. 29 te vervallen onder vernummering van nr. 30 t/m 40 tot 29 t/m 39.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad, met uitzondering van Artikel II, dat in werking treedt gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Reparatieverordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022.

Artikel IV  

Dit besluit wordt aangehaald als: Reparatiebesluit stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 18 juli 2023.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting  

Algemeen deel

Dit besluit herstelt een aantal gebreken in bijlage 2 en 3 bij de Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022. Het gaat daarbij om juridisch-technische reparaties, zoals het herstel van verschrijvingen, kennelijke omissies en verouderde verwijzingen naar wetsartikelen.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I

 

A (bijlage 2: takenlijst)

Bij het herzien van de takenlijst voor de vaststelling van de nieuwe verordening zijn de taken onder het onderwerp Sociale basis opnieuw geformuleerd. De oude omschrijvingen zijn vervangen door de huidige rijen 12.1-12.4, maar abusievelijk zijn de oude rijen 12.5 en 12.6 blijven staan. Dit wordt met deze wijziging gecorrigeerd.

 

B (bijlage 3: bevoegdhedenregister)

 

In bijlage 3 worden ten eerste een aantal onjuiste verwijzingen hersteld. Zo wordt in het onderdeel Algemene bepalingen en beperkingen een onjuiste verwijzing naar onderdeel W.4 hersteld. Dat moet onderdeel W.3 zijn. Een aantal verouderde verwijzingen naar de Wet openbaarheid van bestuur worden daarnaast aangepast. Verder worden aantal verwijzingen naar artikel 160 van de Gemeentewet aangepast, in verband met vernummering in dat artikel door het vervallen van een onderdeel in verband met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. In rij Z.31 wordt ook een onjuiste verwijzing hersteld.

 

In verband met een wijziging van de Marktverordening per 1 oktober 2022 wordt de bevoegdheid van het dagelijks bestuur om in mandaat besluiten te nemen op grond van artikel 3.21, onder e, toegevoegd aan rij G.2. Het artikelonderdeel betreft het vaststellen van een tijdstip waarvoor een ondernemer zich moet afmelden. Voor besluiten op grond van de artikelen 3.1, derde en vijfde lid, 3.11 en 3.19, derde lid, van de Marktverordening wordt de soort overdracht gewijzigd van mandaat naar delegatie. Een besluit op grond van deze artikelen van de Marktverordening is namelijk een algemeen verbindend voorschrift en daarvoor is mandaat niet toegestaan op grond van artikel 10:3, tweede lid, onder a, van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Aan nummer Z.43 worden naast de bestuurlijke boete ook de instrumenten last onder bestuursdwang en last onder dwangsom toegevoegd. Verder worden de nieuwe bevoegdheden van de artikelen 25f en 25g van de Alcoholwet toegevoegd.

 

Artikel II

 

Dit artikel bepaalt dat de ondermandatering van de bevoegdheid tot het aanwijzen van trouwlocaties in het Algemeen mandaatbesluit Amsterdam vervalt, in verband met het delegeren van deze bevoegdheid aan de stadsdeelcommissies in de Reparatieverordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022. De ondermandatering vervalt op het moment dat de delegatie aan de stadsdeelcommissies ingaat.

Naar boven