Besluit tijdelijke beperking alcoholverkoop Rotterdam

De burgemeester van de gemeente Rotterdam,

 

gelet op artikel 2:48b, eerste lid, en tweede lid, onderdeel a, van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012;

 

overwegende, dat in het centrum tijdens C- evenementen sprake is van

ernstige aantasting van de openbare orde, de leefomgeving of de volksgezondheid door het gebruik van alcohol in dat gebied en het daarom noodzakelijk is om op 28 en 29 juli 2023 in het centrum beperkingen op te leggen aan de alcoholverkoop;

 

besluit:

Artikel 1 Gebiedsbepaling en bepaling beperking alcoholverkoop

  • 1.

    In dit artikel wordt verstaan onder stuk: een losse eenheid, zijnde één fles of een blikje.

  • 2.

    Op grond van artikel 2:48b, eerste lid, onderdeel a, van de APV Rotterdam 2012, wordt het gebied centrum aangewezen als alcoholoverlastgebied. Het gebied wordt begrensd door de Goudsesingel, de Mariniersweg, de Blaak, de Schiedamsedijk, de Schilderstraat, de Witte de Withstraat, Museumpark, de Rochussenstraat, de ’s-Gravendijkwal, de Henegouwerlaan, het Weena, Station Rotterdam Centraal, het Hofplein en de Pompenburg. Weerszijden van de straten die het gebied begrenzen behoren tot het alcoholoverlastgebied. Het aangewezen gebied is tevens aangeduid op de kaart in de bijlage, behorende bij dit besluit.

  • 3.

    In het aangewezen gebied centrum is het op 28 juli 2023 tussen 17.00 uur en 24.00 uur en op 29 juli 2023 tussen 12.00 en 24.00 uur verboden om in of vanuit locaties als bedoeld in artikel 18, tweede lid, van de Alcoholwet bedrijfsmatig of anders dan om niet:

    • a.

      gekoelde zwak-alcoholhoudende drank te verstrekken of te verkopen; en

    • b.

      meer dan één stuk ongekoelde zwak-alcoholhoudende drank per consument te verstrekken of te verkopen.

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 28 juli 2023 om 17.00 uur en vervalt met ingang van 29 juli 2023 om 24.00 uur.

Artikel 3 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit tijdelijke beperking alcoholverkoop Rotterdam.

 

Aldus vastgesteld op 20 juli 2023

De burgemeester,

R.A.J.C. Simons

Locoburgemeester

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Bijlage: alcoholoverlastgebied als bedoeld in artikel 1, tweede lid, van het Besluit tijdelijke beperking alcoholverkoop Rotterdam

 

Kaart alcoholoverlastgebied centrum als bedoeld in artikel 1, tweede lid, van het Besluit tijdelijke beperking alcoholverkoop Rotterdam:

 

 

Bezwaarclausule

 

Belanghebbenden kunnen tegen de gebiedsaanwijzing in dit besluit binnen zes weken na datum van de bekendmaking ervan een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester.

 

Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en moet ten minste bevatten:

  • -

    naam en adres van de indiener

  • -

    telefoonnummer van de indiener, zodat contact opgenomen kan worden om samen te bespreken wat de beste aanpak van het bezwaarschrift is

  • -

    datum bezwaarschrift

  • -

    de gronden van het bezwaar

  • -

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt.

U wordt verzocht tevens een kopie van dit besluit mee te zenden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gezonden naar:

de burgemeester, t.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie, postbus 1011, 3000 BA te ROTTERDAM.

Faxnummer Algemene Bezwaarschriftencommissie: (010) 267 6300.

 

U kunt uw bezwaarschrift ook via internet indienen via het webformulier. Dit is te vinden onder het kopje 'Formulier' op de website www.rotterdam.nl/product:bezwaar_indienen. U heeft daarvoor wel een DigiD-code, of als bedrijf een E-herkenning, nodig. Deze kunt u aanvragen via DigiD (Home | DigiD) respectievelijk Eherkenning (eHerkenning | Homepage)

 

U kunt, indien u een bezwaarschrift bij de burgemeester heeft ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (o.a. schorsing) indienen bij:

Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951,3007 BM te ROTTERDAM.

Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

 

Toelichting  

 

In Rotterdam vindt jaarlijks een groot aantal evenementen plaats. Dit varieert van kleinschalige evenementen tot evenementen die duizenden bezoekers trekken. Rotterdam is de laatste jaren in populariteit gestegen. Ook het aantal evenementen, en het aantal bezoekers dat deze trekken, is enorm toegenomen. Hierbij staan de veiligheid en het welzijn van bewoners en bezoekers voorop. Dit vraagt om extra aandacht en maatregelen om deze veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

 

Op 28 en 29 juli 2023 vindt wederom een grootschalig C-evenement in de stad Rotterdam plaats. Dit evenement trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Het betreft een meerdaags evenement met verschillende activiteiten die gedurende deze periode plaatsvinden in het centrum van de stad. Vrijdag 28 en zaterdag 29 juli zijn de meest drukbezochte dagen waarop vergunde evenementen plaatsvinden. De druk die dit C-evenement heeft op het woon-leefklimaat van het centrum gedurende deze periode is aanzienlijk. Op grond van artikel 2:48 van de APV heeft de burgemeester het centrum reeds aangewezen als alcoholverbodsgebied. Ondanks inzet van politie en handhaving wordt tijdens grote C-evenementen dikwijls geconstateerd dat dit verbod (te weten het nuttigen van alcohol op straat) op grote schaal wordt overtreden, hetgeen tot ernstige verstoringen van de openbare orde en aantasting van leefomgeving leidt. Daarnaast wordt bij grootschalige evenementen in het centrum geconstateerd dat deze aantasting ontstaat als direct gevolg van de verstrekking van alcohol vanuit winkels en detailhandel. Tijdens eerdere grote C-evenementen dit jaar, zoals Koningsdag en de kampioenswedstrijd en huldiging van Feyenoord, is gebleken dat de in grote hoeveelheden beschikbare en verstrekte zwak-alcoholhoudende drank door winkels in het centrum hebben geleid tot onveilige situaties en een aantasting van de openbare orde en de leefomgeving in het centrum, hetgeen zich uitte in onveilige situaties op straat voor toezichthouders en bezoekers.

 

Met vertegenwoordigers van winkels zijn dit evenementenseizoen recent opnieuw afspraken gemaakt ten aanzien van het verstrekken van alcohol tijdens grootschalige evenementen. Er is echter gebleken dat (een aantal) ondernemers zich onvoldoende conformeren aan deze afspraken tijdens deze evenementen en op grote schaal zwak-alcoholische dranken inkopen en gekoeld aanbieden, hetgeen bijdraagt aan een ernstige aantasting van de openbare orde en extra druk geeft op een veilig verloop van deze evenementen.

In het licht van eerdere aantastingen van de openbare orde en de leefomgeving bij grote C-evenementen en ten behoeve van het beschermen van de volksgezondheid en de openbare orde en veilig verloop van het dit grootschalige evenement, is het noodzakelijk om in het centrum, waar zich op 28 en 29 juli honderdduizenden bezoekers zullen begeven, maatregelen te treffen die de beschikbaarheid van alcohol voor gebruik elders dan ter plaatse te beperken en te voorkomen dat er op grote schaal alcohol kan worden verstrekt. Het belang van ondernemers wordt in deze wel meegenomen, maar is ondergeschikt aan het openbare orde en volksgezondheid perspectief. De alcoholverkoop wordt weliswaar ingeperkt maar wordt niet volledig verboden.

 

Op grond van artikel 2:48b, tweede lid, onderdeel a, van de APV, is de burgemeester bevoegd om perioden en gebieden aan te wijzen waarin hij beperkingen kan opleggen aan de verkoop van zwak- alcoholhoudende drank. Met dit besluit wordt het meegeven van zwak-alcoholhoudende drank vanuit bijvoorbeeld winkels, detailhandel en snackbars beperkt.

Het is derhalve niet toegestaan om zwak-alcoholhoudende drank gekoeld te vertrekken. Ook is het niet toegestaan om meer dan één stuk ongekoelde zwak-alcoholhoudende drank per consument bedrijfsmatig of anders dan om niet te verstrekken. Onder stuk wordt verstaan één losse eenheid, zijnde één fles of blikje. De verstrekking of verkoop van een krat of sixpack bier, bestaande uit meerdere losse eenheden, is dus niet toegestaan. Dit besluit ziet niet op het verstrekken van alcoholhoudende drank vanuit een slijtersbedrijf of het verstrekken van alcoholhoudende drank vanuit horeca-inrichtingen voor gebruik ter plaatse.

Naar boven