Besluit van de gemeenteraad van Vlaardingen

De gemeenteraad van Vlaardingen;

 

Gelezen het voorstel van het Presidium van 19 juni 2023;

 

Gelet op de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur;

 

Gelet op de Wet open overheid;

 

Besluit:

  • 1.

    Het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad als volgt te wijzigen:

     

    A

    Artikel 4, zesde lid, komt te luiden:

    Daarnaast krijgt een fractieassistent dezelfde toegang tot informatie als raadsleden.

    Alvorens een krachtens dit artikel benoemd fractieassistent in functie treedt, ondertekent de fractieassistent een verklaring, inhoudende dat de fractieassistent zich tot geheimhouding verplicht voor zover deze verplichting ook voor de (steun)raadsleden geldt, en dat de fractieassistent ten aanzien van de aan de fractieassistent ter beschikking gestelde stukken dezelfde zorgvuldigheid betracht als van de (steun)raadsleden wordt verwacht.

     

    B

    Artikel 6, vijfde lid, komt te luiden:

    Informatie van de raad of aan de raad verstrekte informatie waaromtrent op grond van hoofdstuk Va van de Gemeentewet geheimhouding is opgelegd, wordt in het besloten deel van het raadsinformatiesysteem geplaatst.

     

    C

    Artikel 7, zevende lid, komt te luiden:

    Raadscommissiebijeenkomsten zijn openbaar, tenzij aan het begin van de bijeenkomst duidelijk wordt gemaakt dat de bijeenkomst verder achter gesloten deuren dient plaats te vinden. Dat kan op grond van artikel 82 of hoofdstuk Va van de Gemeentewet.

     

    D

    Artikel 56, komt te luiden:

    Voor de afloop van de besloten vergadering beslist de raad of een Raadscommissie overeenkomstig de hoofdstuk Va van de Gemeentewet of omtrent de inhoud van de stukken en het verhandelde geheimhouding zal gelden. De raad of een Raadscommissie kan besluiten de geheimhouding op te heffen.

     

    E

    Artikel 57, komt te luiden:

    Als de raad op grond van artikel 89, vierde lid, van de Gemeentewet voornemens is de geheimhouding van aan de raad verstrekte informatie op te heffen, wordt, als het orgaan dat geheimhouding heeft opgelegd daarom verzoekt, daarover in een besloten raadsvergadering met het desbetreffende orgaan overleg gevoerd.

  • 2.

    De Bestuurlijke gedragscode integriteit Vlaardingen 2021 als volgt te wijzigen:

     

    A

    Inleiding. Doelgroep gedragscode, wordt vervangen door:

    De gedragscode richt zich zowel tot de individuele raadsleden, individuele wethouders en de burgemeester als tot de bestuursorganen waar zij onderdeel vanuit maken. Daar waar raadsleden staat, moet ook steunraadsleden en fractieassistenten worden gelezen, tenzij dit strijdig is met wet- en regelgeving.

     

    B

    Artikel 1. Algemene bepalingen. Paragraaf 2. Voorkomen van belangenverstrengeling, persoonlijke belangen, eerste bullit, komt te luiden:

    Een lid van de gemeenteraad of het college neemt niet deel aan de beraadslaging en stemming over

    • een aangelegenheid waarbij het betrokken raadslid, de wethouder of de burgemeester een rechtstreeks of middellijk persoonlijk belang heeft of waarbij hij als vertegenwoordiger is betrokken;

    • de vaststelling of goedkeuring der rekening van een lichaam waaraan hij rekenplichtig is of tot welks bestuur hij hoort (artikel 28, eerste lid, van de Gemeentewet).

  • C

    Artikel 1. Algemene bepalingen. Paragraaf 2. Voorkomen van belangenverstrengeling, intercomptabiliteit en nevenfuncties, eerste bullit, komt te luiden:

    Verboden overeenkomsten/handelingen: volksvertegenwoordigers mogen in geschillen, waar de gemeente(bestuur) partij is, niet als advocaat, adviseur of gemachtigde werkzaam zijn. Zij mogen bepaalde overeenkomsten, waar de gemeente bij betrokken is, niet rechtstreeks of middellijk aangaan. Van verboden overeenkomsten kan ontheffing worden verleend (artikel 15, eerste en tweede lid, van de Gemeentewet). Een raadslid mag geen werkzaamheden verrichten ten behoeve van de gemeente waar hij raadslid is, tenzij diegene vrijwilliger of ander persoon is die uit hoofde van een wettelijke verplichting niet bij wijze van beroep hulpdiensten verricht.

     

    D

    Paragraaf 3. Informatie. Onderdeel: Geheimhouding, tweede bullit, komt te luiden:

    Het college van burgemeester en wethouders als bestuursorgaan en de burgemeester als bestuursorgaan kunnen op grond van een belang, genoemd in artikel 5.1 van de Wet open overheid, geheimhouding opleggen. Ook de gemeenteraad, onderscheidenlijk (de voorzitter van) een commissie kan geheimhouding opleggen (hoofdstuk Va van de Gemeentewet).

  • 3.

    De Verordening op de vertrouwenscommissie en de commissie voor het voeren van het klankbordgesprek met de burgemeester Vlaardingen 2020 als volgt te wijzigen:

     

    A

    Artikel A.5 lid 3, komt te luiden:

    De commissie legt bij de herbenoemingsprocedure in elke vergadering en elk gesprek, met toepassing van artikel 87 van de Gemeentewet, geheimhouding op over de inhoud van de stukken en het behandelde tijdens de vergadering of het gesprek. De (fungerend) voorzitter van de commissie ziet erop toe dat hieraan wordt voldaan.

     

    B

    Artikel B.4 lid 2, komt te luiden:

    De commissie legt bij klankbordgesprekken in elke vergadering en elk gesprek, met toepassing van artikel 87 van de Gemeentewet, geheimhouding op over de inhoud van de stukken en het behandelde tijdens de vergadering of het gesprek. De voorzitter van de commissie ziet erop toe dat hieraan wordt voldaan.

  • 4.

    De verordening op de Werkgeverscommissie 2019 als volgt te wijzigen:

     

    A

    Artikel 7 lid 1, komt te luiden:

    De vergaderingen van de Werkgeverscommissie worden vanwege de belangen als bedoeld in artikel 5.1, tweede lid aanhef en onder e, en artikel 5.1.4 van de Wet open overheid in beslotenheid gehouden.

     

    B

    Artikel 7 lid 2, komt te luiden:

    De agenda, de stukken en de besluitenlijst zijn openbaar, tenzij de Werkgeverscommissie beslist dat op grond van een belang, genoemd in de Wet open overheid, hierop of een deel daarvan geheimhouding moet worden gelegd.

  • 5.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie.

Aldus vastgesteld in de openbare gemeenteraadsvergadering van de gemeenteraad van Vlaardingen op 5 juli 2023.

De waarnemend griffier,

I.L.J.C. Konings LLB MA

De voorzitter,

dhr. B. Wijbenga- van Nieuwenhuizen

Naar boven