Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid bestuur van de gemeente Oss (artikel 213a Gemeentewet)

De raad van de gemeente Oss;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 mei 2023;

gelet op het advies van de rekeningcommissie van 8 juni 2023;

gelet op artikel 213a van de Gemeentewet;

 

besluit de volgende verordening vast te stellen:

 

Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid bestuur van de gemeente Oss (artikel 213a Gemeentewet)

Artikel 1. Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • Doelmatigheid: de mate waarin de gewenste prestaties en beoogde maatschappelijke effecten worden gerealiseerd met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen of waarbij met de beschikbare middelen zoveel mogelijk resultaat wordt bereikt.

  • Doeltreffendheid: de mate waarin de gewenste prestaties en de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid ook daadwerkelijk worden behaald.

  • BBC-cyclus: Beleids- en beheerscyclus, de Osse term voor de planning- en controlcyclus. Documenten hierin zijn onder andere de kadernota, programmabegroting, de programma-evaluatie en jaarverslag/jaarrekening.

Artikel 2. Onderzoeken

  • 1.

    De organisatie doet periodiek mee aan benchmarks die betrekking hebben op het brede werkveld van de gemeente of op één op meerdere specifieke onderdelen. Deze benchmarks gaan zowel over de primaire taken als over de bedrijfsvoering die daar ondersteunend aan is. Deze benchmarks geven inzicht in de prestaties van de organisatie (doelmatigheid en doeltreffendheid), waar mogelijk ook ten opzichte van andere gemeenten en/of ten opzichte van eerdere jaren.

  • 2.

    Daarnaast wordt gebruik gemaakt van klanttevredenheidsonderzoek om inzicht te krijgen in hoe burgers, bedrijven en/of instellingen ons waarderen.

  • 3.

    In de programma-evaluatie en in het jaarverslag legt het college aan de raad verantwoording af over de realisatie van de maatschappelijke effecten, doelstellingen en indicatoren uit de programmabegroting aan de hand van de eerste 2 w-vragen:

    • wat hebben we bereikt?

    • wat hebben we daarvoor gedaan?

  • 4.

    Het college informeert de raad over de uitkomsten van onderzoek, waar mogelijk en relevant als onderdeel van de BBC-cyclus. Daarbij kan het college waar nodig aanbevelingen doen voor aanpassingen of verbeteringen.

Artikel 3. Citeertitel

Deze verordening wordt kortweg aangehaald als “Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid bestuur van de gemeente Oss (artikel 213a Gemeentewet)”.

Artikel 4. Inwerkingtreding en intrekking oude regelingen

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking per 1 januari 2023.

  • 2.

    De “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Oss 2015”, vastgesteld bij raadsbesluit van 12 februari 2015, wordt gelijktijdig ingetrokken.

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 6 juli 2023

De gemeenteraad voornoemd,

Mede namens de voorzitter,

De griffier,

Drs. P.H.A. van den Akker

Naar boven