Voorgenomen grondverkoop en verhuur bedrijventerrein Garstelanden in Westerhaar

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het zogeheten Didam-arrest gewezen. Dit arrest bepaalt dat gemeenten in Nederland bij voorgenomen verkopen/gronduitgiftes van onroerende zaken transparant moeten handelen, zodat iedere gegadigde kenbaar kan maken dat deze ook in aanmerking komt om een (koop)overeenkomst te sluiten. Met deze publicatie voldoet de gemeente aan de verplichtingen die volgen uit het Didam-arrest.

Voorgenomen grondverkoop en verhuur

De gemeente Twenterand is voornemens grond te verkopen en te verhuren op bedrijventerrein Garstelanden in Westerhaar. Kadastraal bekend gemeente Vriezenveen sectie P nummer 231 (ged.), 391 (ged.) en 395 (ged.) met een totale oppervlakte van ongeveer 17.338 m2.

Naam

Kadastraal

Oppervlakte

Prijs

Kavel 1

Vriezenveen P 231 ged., 395 ged.

Circa 6034 m2

€ 85,- per m2

Kavel 2

Vriezenveen P 231 ged.,391 ged. en 395 ged.

Circa 8964 m2

€ 85,- per m2

Kavel 3

Vriezenveen P 391 ged. en 395 ged.

Circa 2340 m2

Verhuur per jaar 5 % van de verkoopwaarde

Motivatie

Doordat lokale bedrijven behoefte hadden aan uitbreiding en dit bekend hebben gemaakt bij de gemeente is de gemeente Twenterand al een aantal jaar bezig met uitbreiding van het bedrijventerrein Gastelanden. 27 september 2021 is het bestemmingsplan ‘’Garstelanden Oost fase 2’’ vastgesteld en is er overgegaan tot uitgifte van de grond. Voor de gegadigde bedrijven die grenzen aan het gebied, is gekozen voor verkoop. Voor een ander bedrijf niet direct grenzend aan het perceel is er gekozen een deel te verhuren tot verdere uitbreidingen van het bedrijventerrein, om zo aan de wensen van de bedrijven te voldoen.

Gelet op het voorgaande is de gemeente Twenterand van oordeel dat kopers en huurder enige gegadigde zijn en dat de voorgenomen verkoop en verhuur aan de bedrijven kan plaatsvinden zonder brede selectieprocedure. Volstaan kan worden met deze voorafgaande bekendmaking. Het feit dat een voornemen tot verkoop/verhuur bekend wordt gemaakt, betekent niet dat de gemeente al definitief tot verkoop/verhuur besloten heeft.

Vervaltermijn

Tegen deze voorgenomen verkoop kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht worden ingediend dan wel ingesteld.

Mocht u zich niet kunnen verenigen met de voorgenomen verkoop/verhuur en merkt u zichzelf aan als serieuze gegadigde dan dient u dat, binnen een termijn van 20 kalenderdagen na publicatie tot 27 juli  2023 bekend te maken. Door te mailen naar grondzaken@twenterand.nl of een brief te sturen naar de gemeente Twenterand. De termijn merken wij aan als vervaltermijn. Dit betekent voor de goede orde dat indien de termijn ongebruikt verstrijkt alle rechten vervallen. We zullen dan overgaan tot uitgifte. Brieven en e-mails die wij na afloop van deze termijn ontvangen worden niet meer in behandeling genomen. De gemeente hanteert deze handelwijze om rechtszekerheid te creëren zodat zij één op één kan contracteren.

Naar boven