Derde wijziging van de Nadere regels energietransitieleningen voor particuliere woningeigenaren gemeente Rotterdam 2020

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van de wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen van 4 juli 2023, kenmerk M2306-1883;

 

gelet op artikel 3, derde lid, van de Subsidieverordening Rotterdam 2014;

 

overwegende, dat het wenselijk is om de Nadere regels energietransitieleningen voor particuliere woningeigenaren gemeente Rotterdam te wijzigen, door een herverdeling van het budget tussen dit fonds en het fonds voor kleine bedrijven en organisaties en de looptijd van de regeling te verlengen.

 

besluit:

Artikel I

De Nadere regels energietransitieleningen voor particuliere woningeigenaren gemeente Rotterdam worden als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 6, eerste lid, wordt ’31 december 2023’ vervangen door ’31 december 2027’ en ‘€ 25.000.000’ door € 16.500.000’.

 

B

In artikel 14, eerste lid, wordt ‘1 juli 2024’ vervangen door ‘ 1 juli 2028’.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 4 juli 2023

De secretaris,

V.J.M. Roozen

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Toelichting bij de derde wijziging Nadere regels energietransitieleningen voor particuliere woningeigenaren gemeente Rotterdam 2020

In het collegakkoord 2022-2026 – één Stad- is aangegeven dat de gemeente energietransitieleningen beschikbaar wil blijven stellen voor Rotterdammers, VvE’s, ondernemers, scholen en sportvereniging die hun pand willen verduurzamen. Zodoende is de termijn van deze regeling verlengd. De energietransitielening wordt o.a. aangeboden in het kader van de wijkaanpakken aardgasvrij. Aanvragen kunnen tot eind 2027 worden ingediend teneinde ruimte te creëren voor potentiële vertraging in de planning. Gezien de tijd die nodig is om van aanvraag tot daadwerkelijke verstrekking van de lening te komen is besloten dat de regeling komt te vervallen op 1 juli 2028.

 

Het energietransitiefonds bestaat uit diverse regelingen. In totaal is 31.5 miljoen beschikbaar in het (revolverende) fonds voor het beschikbaar stellen van energietransitieleningen voor Rotterdammers, VvE’s, ondernemers, scholen, energiegemeenschappen en sportverenigingen die hun pand willen verduurzamen Het plafond van de regeling ‘nadere regels energietransitieleningen voor particuliere woningeigenaren gemeente Rotterdam’ (ETF -G1) wordt verlaagd van € 25 miljoen naar € 16,5 miljoen en het plafond van de regeling ‘nadere regels energietransitieleningen voor kleine bedrijven en organisaties gemeente Rotterdam 2020’ (ETF -G 3) is verhoogd van van € 6,5 miljoen naar € 15 miljoen. Het gaat om herverdeling van het budget van de twee fondsen: het totaalbedrag van het revolverende energietransitiefonds van de gemeente Rotterdam blijft gelijk. Het verlagen van het budget voor particuliere eigenaren zal geen nadelige gevolgen hebben voor geïnteresseerde particulieren: door het resterende bedrag in dit fonds en het revolverende karakter van het fonds zijn er voldoende financiële middelen beschikbaar voor deze doelgroep.

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Naar boven