Kennisgeving definitieve besluiten Windturbines Haringvlietdam Hellevoetsluis

Burgemeester en wethouders van de gemeente Voorne aan Zee maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de raad van de gemeente Voorne aan Zee op 22 juni 2023 het bestemmingsplan Windturbines Haringvlietdam Hellevoetsluis gewijzigd heeft vastgesteld.

Inhoud in het kort

Dit plan maakt de bouw van twee nieuwe windturbines op de Haringvlietdam in de gemeente Voorne aan Zee mogelijk. De twee nieuwe windturbines vervangen de bestaande zes windturbines op de Haringvlietdam.

Coördinatieregeling

Artikel 3.31 van de Wet ruimtelijke ordening en de coördinatieregeling 2014 maken het mogelijk dat diverse besluiten gezamenlijk worden voorbereid en procedures gezamenlijk kunnen worden doorlopen. De voorbereiding en de bekendmaking van verschillende besluiten worden dan tegelijk behandeld. Omdat voor de realisatie van het plan meerdere besluiten nodig zijn worden deze gecoördineerd behandeld.

De gemeenteraad van Hellevoetsluis besloot op 28 april 2021 tot coördinatie van een aantal besluiten. De coördinatie wordt verzorgd door het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis en haar rechtsopvolgers in de gemeente Voorne aan Zee. De coördinatie vindt gefaseerd plaats in twee ‘coördinatiemandjes’.

De hieronder genoemde definitieve besluiten zijn onderdeel van de eerste fase (1e mandje) van de gecoördineerde procedure en deze worden nu ter inzage gelegd.

  • Het vastgestelde bestemmingsplan en de daarop berustende besluiten voor ontheffing, uitwerking of wijziging zoals bedoeld in artikel 3.1 en artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening.

  • De verleende omgevingsvergunning zoals bedoeld in artikel 2.1 en 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

  • De verleende vergunning als bedoeld in artikel 6.5 van de Waterwet.

  • De verleende vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr).

In de tweede fase (2e mandje) van de gecoördineerde procedure zullen de volgende ontwerpbesluiten ter inzage worden gelegd:

  • De vergunning gebiedsbescherming als bedoeld in artikel 2.7 van de Wet natuurbescherming (Wnb).

  • De ontheffing soortenbescherming als bedoeld in artikel 3.3, 3.8 en 3.10 Wnb.

Dit ‘mandje’ zal over enkele maanden ter inzage worden gelegd.

Een m.e.r. beoordeling maakt geen onderdeel uit van de te coördineren besluiten omdat er geen m.e.r. beoordeling nodig is aangezien het project bestaat uit slechts twee windturbines.

Ter inzagelegging

De hiervoor genoemde besluiten liggen met bijbehorende stukken ter inzage van donderdag 13 juli 2023 tot en met woensdag 23 augustus 2023 bij het klantcontactcentrum (KCC) in het gemeentehuis aan de Oostzanddijk 26 te Hellevoetsluis. Het bestemmingsplan is ook digitaal te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl onder de IMRO-code NL.IMRO.0530.BPWindpark2020-VG01.

Beroep

Beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan en/of de verleende vergunning(en) kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dit is gedurende bovengenoemde termijn mogelijk voor iedereen die het niet eens is met deze besluiten.

Op de besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat in het beroepschrift alle beroepsgronden moeten staan en dat na afloop van de beroepstermijn geen nieuwe beroepsgronden meer kunnen worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Degene die beroep heeft ingesteld kan ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit zorgt voor opschorting van het vaststellingsbesluit totdat op het verzoek is beslist. Een voorlopige voorziening kan worden getroffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Er kan ook digitaal beroep worden ingesteld bij Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State via https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/. Daarvoor dient u te beschikken over DigiD. Op de website van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kunt u de precieze voorwaarden vinden. Aan het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (een griffierecht).

Hellevoetsluis, woensdag 12 juli 2023

Naar boven