Gemeente Heerlen - Vaststelling bestemmingsplan ‘Cityplan Heerlen reparatieplan Looierstraat perceel L 420'

 

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken bekend dat de raad van de gemeente Heerlen bij besluit van 28 juni 2023 het bestemmingsplan ‘Cityplan Heerlen reparatieplan Looierstraat perceel L 420', met IMRO-idn NL.IMRO.0917.BP030500W000008-0401 en ondergrond met IMRO-idn o_NL.IMRO.0917.BP030500W000008-0401.dxf met toepassing van de Crisis- en herstelwet heeft vastgesteld.

 

Dit besluit volgt op de uitspraak op beroep van 22 februari 2023 van de Afdeling bestuursrechtspraak (hierna: de Afdeling) van de Raad van State (zaaknummer: 202201295/1/R2). De beroepsprocedure was ingesteld tegen het vaststellingsbesluit van het bestemmingsplan 'Cityplan Heerlen' met IMRO-idn. NL.IMRO.0917. BP030500W000001.

 

Bestuurlijke lus

Naar aanleiding van het beroep van de eigenaar en de ontwikkelaar van het onbebouwde perceel kadastraal bekend gemeente Heerlen, Sectie L, nummer 420 aan de Looierstraat naast nr. 15, heeft de Afdeling geoordeeld dat de nieuwe bestemming ‘Groen’ onvoldoende rekening houdt met de belangen van deze partijen.

De Afdeling heeft gebruik gemaakt van het instrument 'bestuurlijke lus’ (op basis van artikel 8:72 Awb), waardoor het mogelijk wordt om een gebrek in een besluit te herstellen. De opdracht van de Afdeling aan de raad luidt om een nieuw besluit te nemen voor het bovengenoemde perceel.

 

Het reparatieplan

Voorheen had de eigenaar de mogelijkheid om 40 woningen en/of een kantoor te realiseren met een maximale bouwhoogte van 25 meter.

Aan de opdracht van de Afdeling is uitvoering gegeven door een op de locatie aangepaste bestemming ‘Wonen’ toe te kennen aan het perceel, in plaats van de bestemming ‘Groen’.

Het bestemmingsplan ‘Cityplan Heerlen reparatieplan Looierstraat perceel L 420' laat een appartementencomplex toe met een bouwhoogte, die aansluit bij de panden in de omgeving, van maximaal 18 meter. Om een groene inbedding van het gebouw te waarborgen is dit omgeven door de bestemming ‘Tuin’. De nieuwe woningen moeten voldoen aan het woonbeleid dat geldt bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning (qua aantal en woningbouwcategorie). In het bestemmingsplan staan ook regels die zorgen voor een veilige ontsluiting van het perceel op de Looierstraat.

 

Terinzagelegging

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt met ingang van 7 juli 2023 gedurende zes weken ter inzage in de Publiekshal van de gemeente Heerlen, Geleenstraat 25. De Publiekshal is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur.

Het bestemmingsplan kan tevens digitaal worden ingezien via het landelijke portaal www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Reageren

Gedurende de bovengenoemde termijn kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Het beroepschrift moet worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in de dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor is een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Op de genoemde site van de Raad van State staan de exacte voorwaarden vermeld. Degene die beroep instelt kan binnen de genoemde termijn ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Inwerkingtreding

Het besluit van de raad en daarmee het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Als binnen de gestelde termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

 

Voor verdere vragen over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met mevrouw H. Notermans van het team Beleid Ruimte via telefoonnummer 045-5605040.

 

Heerlen, 3 juli 2023

Burgemeester en wethouders van Heerlen

 

Naar boven