Verkeersbesluit buitengebied Sleen

29613-2023

Burgemeester en wethouders van Coevorden.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

De in dit verkeersbesluit genoemde wegen liggen in het gebied tussen Noord-Sleen, Sleen, Erm en de grens van de gemeente Emmen. Deze wegen zijn gecategoriseerd als “erftoegangswegen” buiten de bebouwde kom en als “erftoegangswegen” binnen de bebouwde kom.

Op 29 oktober 2013 is het Mobiliteitsplan “Op weg naar duurzame mobiliteit” door de gemeenteraad vastgesteld. In hoofdstuk 3 Visie en Doelstellingen zijn in paragraaf 3.2 de uitgangspunten genoemd. Deze uitgangspunten zijn o.a.:

- het verbeteren van de leefbaarheid door het realiseren van verblijfsgebieden (30 en 60 km- zones met een lage intensiteit en hoge veiligheid);

- het beperken van doorgaand verkeer in de verblijfsgebieden (geldt zowel voor binnen als buiten de bebouwde kom).

In hoofdstuk 5 Landelijk Coevorden is in paragraaf 5.2 Buitengebied en 5.3 Dorpen aangegeven dat voor het inrichten van 30 km/h en 60 km/u zones deze gebiedsgericht en fasegewijs zullen worden ingericht om de doelstellingen te behalen.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

- het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het tweede lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Verkeersmaatregelen en argumentatie

Hieronder worden de in te stellen verkeersmaatregelen besproken.

Instellen 60 km/u zone

Op de in dit besluit met “60 km/h zone” aangeduide wegen wordt een 60 km/u zone ingesteld. Voor de exacte wegvakken wordt verwezen naar de situatietekeningen behorende bij dit besluit. In overleg met de aangrenzende gemeente is de 60 km/u zone ingesteld. De vaststelling van de zone en de locaties van de borden zijn onderling overlegd zodat er sprake is van een aansluitend bebordingsplan.

Door het instellen van de 60 km/u zone ontstaat een veiliger situatie voor weggebruikers en bewoners. De straten hebben overwegend een verblijfsfunctie en zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen buiten de bebouwde kom. Conform het landelijke beleid dient dan een snelheidsregime van 60 km/u te worden ingesteld. Wel moet aan diverse inrichtingseisen worden voldaan voordat een 60 km/u zone mag worden ingesteld. Zo dient de maximumsnelheid in overeenstemming te zijn met het wegbeeld.

Inrichting 60 km/u zone

De weggedeelten die vallen binnen de 60 km/u zone zijn zodanig ingericht dat de beoogde snelheid redelijkerwijs voortvloeit uit de aard en de inrichting van de weg en haar omgeving. De in de 60 km/u zone liggende wegen worden naast het lokale verkeer gebruikt door agrarisch verkeer en deels ook door overig langzaam verkeer (fietsers en bromfietsers); er is sprake van gemengd gebruik. Om de snelheidsverschillen tussen de verschillende weggebruikers te verkleinen wordt de maximum snelheid teruggebracht naar maximaal 60 km/u. De wegen in het gebied worden, bij voldoende breedte, voorzien van een onderbroken markering aan weerszijden van de rijbaan, zodanig dat er een rijloper ontstaat met aan weerszijden een suggestiestrook. Om de snelheidsovergangen duidelijk aan te geven gaan wij die locaties voorzien van opvallende portalen, zo ook op de bebouwde komgrenzen, voorzien van bijbehorende markeringen.

Langs de weg Oude Rijksweg is een vrijliggend (brom)fietspad gelegen. Dit blijft ongewijzigd.

Instellen 30 km/u zone

Op de wegen Odoornerweg en Schookampenweg, rondom basisschool De Vlinderhof, wordt een 30 km/u zone ingesteld. Voor de exacte wegvakken wordt verwezen naar de situatietekeningen behorende bij dit besluit. Het gebied is een verblijfsgebied. De wegen zijn smal. Het is wenselijk om op deze wegen een maximum snelheid van 30 km/u in te stellen. Aanvullende maatregelen zijn nu niet noodzakelijk.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer hebben wij overleg gehad met de politie.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De teamleider Vastgoed en Infrastructuur is door een geldend mandaatbesluit door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het vorenstaande en het bepaalde in de Wegenverkeerswet en de uitvoeringsregeling van de wet is tot het onderstaande besluit gekomen.

Besluit

Een verkeersbesluit te nemen om:

  • 1.

    De wegen in het buitengebied tussen Sleen en de gemeentegrens met Emmen buiten de bebouwde kom aan te wijzen als 60 km/u zone door het plaatsen van borden A1 (begin 60 km/u zone) en A2 (einde 60 km/u zone) van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. De borden worden geplaatst zoals is aangegeven op situatietekeningnr. 23014-01.

  • 2.

    De wegen Odoornerweg en Schoolkampenweg aan te wijzen als 30 km/u door het plaatsen van de borden A1 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. De borden worden geplaatst zoals is aangegeven op situatietekeningnr. 23014-01.

  • 3.

    Dit besluit te publiceren in het Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl 

  • 4.

    Belanghebbenden erop te wijzen dat tegen het onder 1 en 2 vermelde binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt, bezwaar kan worden ingediend bij burgemeester en wethouders van Coevorden, Postbus 2, 7740 AA Coevorden.

     

Coevorden, 13 juni 2023.

Burgemeester en wethouders van Coevorden,

Namens deze,

E.Kuiper

Teamleider Vastgoed en Infrastructuur

Mededelingen

Ter inzage

Het verkeersbesluit ligt ter inzage van 6 juli tot en met 16 augustus 2023. Het besluit is voor iedereen in te zien bij het Klant Contact Centrum. Voor meer informatie over dit besluit kunt u contact opnemen.

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen gedurende bovengenoemde termijn bezwaar indienen. De bezwaren moeten gemotiveerd zijn en belangen betreffen die door de verkeerswetgeving worden beschermd.

Naar boven