Ingebruikgeving Zweefvlieg Accommodatie te Schinveld ter plaatse van Leiffenderhofweg 3 – 3a – 3b te Schinveld

Perceelinformatie: plaatselijk bekend als Zweefvlieg Accommodatie

Adres: Leiffenderhofweg 3 – 3a – 3b te Schinveld

Perceel: kadastraal Schinveld, sectie D nummer 67 – 69 – 73 gedeeltelijk. nummer 2713

Perceelgrootte: circa 216.277 m2 (D67 – 41.647 m2 / D69 – 162.965 m2 / D73 gedeeltelijk 11.665 m2)

Voornemen tot enkelvoudige gunning 

De gemeente Beekdaelen is voornemens om, in vervolg het verzoek van Stadsregio Parkstad Limburg (erfpachter/opstalhouder) om geen verlening aan te vragen van de erfpacht/opstalovereenkomst bij de gemeente Beekdaelen, met de Eerste Zuid-Limburgse Zweefvlieg Club (ELZC) (ondererfpachter/opstalhouder) een overeenkomst te sluiten voor een 2e termijn van 30 jaren betreffende het gebruik van de Zweefvlieg Accommodatie met de daarbij behorende opstallen. Door het tenietgaan van de erfpacht/opstalovereenkomst gaat ook de onderrefpacht/opstalovereenkomst teniet. Hierdoor worden gemeente en de ELZC gedwongen een nieuwe overeenkomst te sluiten voor het gebruik van de Zweefvlieg Accommodatie waarbij de ELZC heeft aangegeven de Zweefvlieg Accommodatie voor minimaal een 2e termijn van 30 jaren te willen gebruiken. De ELZC heeft de Zweefvlieg Accommodatie als 30 jaar als goed huisvader in gebruik en beheer, zij is de enige Zweefvlieg Club in Zuid en Midden Limburg. Naar oordeel van de gemeente is de ELZC dan ook de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor het gebruik van de Zweefvlieg Accommodatie.

Criteria en motivering

Het sluiten van een nieuwe overeenkomst met de ELZC voor het gebruik van de Zweefvlieg Accommodatie met een 2e termijn van 30 jaar past geheel in de vigerende bestemming van de locatie, namelijk Zweefvlieg Accommodatie. De ELZC heeft de Zweefvlieg Accommodatie al 30 jaar als goed huisvader in gebruik en beheer en wil de locatie graag voor minimaal een 2e termijn van 30 jaar gebruiken om de toekomst van de vereniging te waarborgen. Naar oordeel van de gemeente is de ELZC de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor het gebruik van de Zweefvlieg Accommodatie temeer omdat:

  • -

    Er geen andere Zweefvlieg club in zuid en midden Limburg actief is;

  • -

    De ELZC de Zweefvlieg Accommodatie al 30 jaar gebruikt en beheert;

  • -

    Het gebruik door de ELZC passend is voor de bestemming van de locatie;

  • -

    De ELZC een regionale en internationale bekendheid geniet;

  • -

    Een unieke vereniging en één van de visitekaartjes van de gemeente Beekdaelen is.

Landschappelijke inpassing 

Het gebruik door de ELZC past in de bestemming van de locatie, namelijk enkelbestemming Zweefvlieg Accommodatie conform het vigerende bestemmingsplan buitengebied de dato 13 juli 2006. (Bron: RuimtelijkePlannen.nl)

Bevordering van toerisme 

De afgelopen jaren is veel werk verzet om de gemeente Beekdaelen toeristisch aantrekkelijker te maken voor de toerist en de inwoners van de regio. De Zweefvlieg Accommodatie speelt daarin zeer zeker een rol. De locatie is ook aantrekkelijk voor zweefvliegers van andere Zweefvlieg Clubs (nationaal en internationaal) omdat zij de Zweefvlieg Accommodatie kunnen gebruiken als eindpunt, als rustpunt in een langere vlucht of zelfs als vertrekpunt voor een vlucht naar de eigen Zweefvlieg Accommodatie.

Lokaal belang

De locatie is ingericht voor het Zweefvliegen en is ingeburgerd in de kern Schinveld. Daarnaast herbergt de locatie ook het restaurant ‘De Lier’ een begrip in Schinveld en dat ook geniet van bekendheid buiten de grenzen van Beekdaelen. Daarnaast is de Zweefvlieg Accommodatie gelegen aan de Beekdaelenroute en een mooi rustpunt alwaar men met een drankje, lunch, borrel of diner kan genieten van het mooie en fraaie uitzicht op de omringende natuur en uiteraard ook het Zweefvliegen.

Algemeen belang

De Zweefvlieg Accommodatie heeft een nationale en internationale aantrekkingskracht. Leden van de ELZC komen zelfs van buiten de grenzen van de gemeente Beekdaelen. Het is ook een toeristische trekpleister, want hoeveel gemeenten heeft een Zweefvlieg Accommodatie met een bloeiende Zweefvlieg Club. Daarnaast zorgt de ELZC ook voor sociale cohesie door het organiseren van Zweefvliegdagen waar iedereen uit alle windstreken van harte welkom is om kennis te maken met het Zweefvliegen of gewoon om een zweefvlucht te maken boven zijn eigen woongebied, gemeente of ver daarbuiten. De ligging langs de Beekdaelenroute dient niet alleen het lokaal belang maar zeer zeker ook het algemeen belang.

Reactietermijn 

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dan dient u dit uiterlijk 20 dagen na de bekendmaking (op overheid.nl), kenbaar te maken door middel van een e-mail aan grondzaken-vastgoed@beekdaelen.nl, voorzien van een motivering waaruit blijkt dat u op basis van de bovenstaande criteria eveneens als serieuze gegadigde kan worden aangemerkt voor de locatie. Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook.

Middels deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het bieden van mededingsruimte bij een enkelvoudige gunning.

Naar boven