Wijziging van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Roosendaal

De raad van de gemeente Roosendaal;

 

gelet op artikel 16 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat:

- de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur van kracht is;

- hierdoor de Gemeentewet gewijzigd is met betrekking tot bepalingen over geheimhouding;

- dit aanleiding geeft tot herziening van dit reglement voor het onderdeel geheimhouding;

 

BESLUIT

 

vast te stellen de volgende wijziging van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Roosendaal.

 

 

Artikel I Wijziging reglement

Het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Roosendaal wordt gewijzigd als volgt:

 

A

In artikel 8, eerste lid, wordt “artikel 25, eerste en tweede lid Gemeentewet” vervangen door: artikel 89 van de Gemeentewet en wordt “stukken” vervangen door: informatie.

 

B

In artikel 9, tweede lid, wordt “artikel 25, eerste en tweede lid van de Gemeentewet” vervangen door: artikel 89 van de gemeentewet en wordt “stukken” vervangen door: informatie.

 

C

Artikel 10 wordt gewijzigd als volgt:

I

In het eerste lid wordt “het Stadskantoor” vervangen door: Het Huis.

II

Het derde lid komt te luiden:

  • 3.

    Indien op informatie op grond van artikel 87 van de Gemeentewet geheimhouding is opgelegd, worden in afwijking van het eerste en tweede lid, deze stukken achter een digitaal slotje op elektronische wijze aan leden ter beschikking gesteld. Alleen in bijzondere gevallen, zulks ter beoordeling van de griffier, worden onder berusting van de griffier stukken in het geheimenkastje in Het Huis beschikbaar gesteld. De griffier verstrekt een lid inzage indien hiervoor een afspraak is gemaakt.

 

D

Artikel 23 wordt gewijzigd als volgt:

I

De aanhef komt te luiden:

Artikel 23 Deelname aan de beraadslaging door gemeentesecretaris en ambtenaren

II

Het eerste lid komt te luiden:

  • 1.

    De raad kan bepalen dat de gemeentesecretaris of één of meer ambtenaren kunnen deelnemen aan de beraadslaging.

 

E

Artikel 43 komt te luiden:

Artikel 43 Verslag

  • 1.

    Van het besloten deel van de raadsvergadering wordt een audioverslag gemaakt, dat alleen te raadplegen is door raadsleden, bij de vergadering aanwezige collegeleden en ambtenaren en door medewerkers van de griffie.

  • 2.

    Er wordt een besluitenlijst van de vergadering gemaakt die achter een digitaal slotje op elektronische wijze aan leden ter beschikking wordt gesteld. Deze besluitenlijst wordt zo spoedig mogelijk in een vergadering ter vaststelling aangeboden. Tijdens deze vergadering neemt de raad een beslissing over het opheffen van de geheimhouding op de besluitenlijst en het audioverslag.

 

F

In artikel 44, eerste lid, wordt “artikel 25, eerste lid, van de Gemeentewet” vervangen door: artikel 87 van de Gemeentewet en wordt “inhoud van de stukken en het verhandelde” vervangen door: informatie.

 

G

Artikel 45 komt te luiden:

Artikel 45 Opheffing geheimhouding

Indien de raad op grond van artikel 89, derde en vierde lid van de Gemeentewet voornemens is de geheimhouding van aan de raad verstrekte informatie op te heffen, wordt, als het orgaan dat geheimhouding heeft opgelegd daarom verzoekt, daarover in een besloten vergadering met het desbetreffende orgaan overleg gevoerd.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze wijziging van het reglement treedt in werking op de derde dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 juni 2023,

de griffier, de voorzitter,

Naar boven