(Deel)subsidieplafonds EFRO Operationeel Programma West-Nederland 2014-2020

 

Wijziging publicatie deelplafond Do IoT Vouchers voor aanvragen gericht op de ontwikkeling van 5G-technologietoepassingen, passend binnen het programma “5G innovatie in Zuid-Holland” voor Kansen voor West.

 

Deze publicatie betreft een wijziging van bovenstaande deelplafondopenstelling, zoals laatst gepubliceerd in het Gemeenteblad Gemeente Rotterdam 2021-22683. De wijziging heeft betrekking op een aanpassing van artikel 7.1 en 8.1, waar de uiterste datum van aanvragen van een voucher is verlengd tot en met 31 juli 2023. De eerdere publicaties komen met deze publicatie te vervallen en worden vervangen door deze publicatie.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, handelend in hoedanigheid van Managementautoriteit van het Operationeel Programma West Nederland 2014-2020,

 

gelet op de artikelen 4:25 en 4:26 van de Awb en de artikelen 5.2.2 , 5.2.5 en 5.2.7 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies, maakt binnen de totaal voor de uitvoering van het Operationeel Programma EFRO 2014 – 2020 West-Nederland voor projecten beschikbare EFRO-bijdrage van € 262.144.775 het volgende (deel)subsidieplafond bekend:

 

Prioritaire as 6 van het operationeel programma Kansen voor West II 2014-2020: Bevorderen van crisisherstel in de context van de COVID-19 pandemie en het voorbereiden van een groen, digitaal en weerbaar herstel van de economie

 

  • 1.

    Voor prioritaire as 6 van het operationeel programma Kansen voor West II 2014-2020: Bevorderen van crisisherstel in de context van de COVID-19 pandemie en het voorbereiden van een groen, digitaal en weerbaar herstel van de economie wordt een bedrag van € 500.000 beschikbaar gesteld, bedoeld voor projecten passend binnen de doelstellingen van prioritaire as 6 en het vigerende regionale beleid van Zuid-Holland.

     

Dit deelplafond is een afgeleide van het komen tot een economisch evenwichtig programma.

Voor aanvragen die worden ingediend onder het plafond, als bedoeld onder 1, gelden de volgende voorwaarden:

 

  • a.

    Aanvragen kunnen worden ingediend met ingang van 10 mei 2021, vanaf 10.00 uur.

  • b.

    De beschikbaar gestelde middelen zijn uitsluitend bedoeld voor aanvragen die gericht zijn op de ontwikkeling van 5G-technologie toepassingen, passend binnen het programma “5G innovatie in Zuid-Holland”, en die voldoen aan de voorwaarden gesteld in deze openstelling.

  • c.

    In afwijking van artikel 1.5, eerste lid van de Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland, versie 3 bedraagt de subsidie niet maximaal 40% van de totale subsidiabele kosten, maar maximaal 90% voor haalbaarheidsvouchers, maximaal 80% voor pilotvouchers en maximaal 90% voor pilot-plus (RD) vouchers;

  • d.

    Subsidies worden verdeeld op volgorde van ontvangst van complete aanvragen en op basis van beoordeling van de aanvraag, met inachtneming van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies en in afwijking, dan wel aanvulling op de Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland, versie 3, de navolgende bepalingen omtrent de wijze van verdeling:

     

    • i.

      Eerst wordt beoordeeld of de binnengekomen aanvragen compleet zijn. Indien de aanvraag niet compleet is, dan wordt de aanvrager daarvan in kennis gesteld en wordt hem een termijn geboden om dit gebrek te herstellen. Met betrekking tot de verdeling geldt als datum van ontvangst van de aanvraag, de datum waarop de complete aanvraag binnenkomt. De onderlinge rangschikking van complete aanvragen die op één dag door de Managementautoriteit zijn ontvangen, wordt vastgesteld door middel van loting.

    • ii.

      Op volgorde van deze aldus vastgestelde rangschikking worden de aanvragen vervolgens beoordeeld. In afwijking van artikel 2.1 eerste lid, van Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland versie 3, vindt beoordeling niet plaats op basis van de aldaar genoemde beoordelingscriteria. Beoordeling vindt plaats op basis van de criteria genoemd onder 6 van de “Openstelling Do IoT Vouchers voor 5G Innovatie in Zuid-Holland”.

    • iii.

      In afwijking van artikel 2.1 lid 3, van Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland versie 3, wordt geen advies bij de deskundigencommissie ingewonnen, maar worden aanvragen door een apart samengestelde beoordelingsgroep op inhoud beoordeeld.

    • iv.

      Indien de beoordeling van een aanvraag leidt tot een subsidieweigering, wordt de eerstvolgende subsidieaanvraag in behandeling genomen.

    • v.

      De subsidieaanvraag, waarvoor geldt dat integrale inwilliging daarvan zou leiden tot overschrijding van het desbetreffende plafond, kan gedeeltelijk worden ingewilligd en wel tot het bedrag dat onder het desbetreffende subsidieplafond nog maximaal beschikbaar is, tenzij van de Managementautoriteit in redelijkheid niet gevergd kan worden dat daartoe wordt overgegaan. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als het resterende bedrag zo beperkt is dat niet verwacht kan worden dat de aanvrager zijn project met die middelen kan uitvoeren. De Managementautoriteit treedt daarover in overleg met de subsidieaanvrager. Indien de subsidieaanvraag wordt ingewilligd, wordt de subsidie verleend onder de opschortende voorwaarde dat de desbetreffende subsidieaanvrager genoegzaam aantoont dat de activiteit ook met de lager verleende subsidie kan worden verricht. Daartoe zal de Managementautoriteit pas overgaan op het moment dat in redelijkheid kan worden verwacht dat de subsidieaanvrager daartoe in staat zal zijn.

    • vi.

      Volgend de mogelijkheid van artikel 5.2.5 lid 3 van Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies worden projecten niet afgewezen op grond van het criterium van een minimaal bedrag van € 200.000 aan totaal subsidiabele kosten voor zover het aanvragen van het MKB betreft.

  • e.

    Nadere voorwaarden verbonden voor het betreffende deelplafond zijn opgenomen in Annex 1.

     

Toelichting:

Op 29 januari 2021 is het totale EFRO-subsidieplafond (inclusief REACT-EU) voor de uitvoering van projecten in het kader van het Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland ad.

€ 262.144.775 bekend gemaakt. Daarbij is aangegeven dat deelplafonds gefaseerd vastgesteld, opengesteld en bekend gemaakt worden. Het onderhavige besluit heeft betrekking op een dergelijk deelplafond.

 

Bijzondere eisen per subsidieplafond

In Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland is bepaald dat de Managementautoriteit gelijktijdig met het vaststellen en bekend maken van een subsidieplafond kan bepalen dat, van hetgeen in de Beleidsregel is opgenomen, wordt afgeweken en/of dat er voor aanvragen die worden ingediend onder het desbetreffende subsidieplafond aanvullende eisen gelden. Dat is in het onderhavige besluit gebeurd, en in de annex verder uitgewerkt.

 

Annex 1: aanvullende bepalingen openstelling “Do IoT Vouchers voor 5G Innovatie in Zuid-Holland”

 

Met de volgende punten in overweging genomen, is voor het bedrijfsleven en andere organisaties dit deelplafond geopend, waarmee wordt gestimuleerd dat het bedrijfsleven innovaties ontwikkelt die bijdragen aan het genoemde innovatieprogramma en daarbij gebruik willen maken van de expertise en faciliteiten van Do IoT Fieldlab:

 

  • -

    De introductie van de nieuwste generatie mobiele communicatie (momenteel 5G) biedt een enorme kans biedt voor de grootschalige introductie van het Internet of Things, waarbij grote aantallen apparaten informatie uitwisselen via een draadloos netwerk. De snelle verbindingen, hoge betrouwbaarheid en korte reactietijden van 5G maken het mogelijk om talloze nieuwe toepassingen op de markt te brengen op het gebied van o.a. mobiliteit, industrie, logistiek, landbouw, gezondheid en veiligheid.

  • -

    De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om zich te ontwikkelen tot een Smart Digital Region en om een leidende positie op dit onderwerp in te nemen. Goede connectiviteit is een randvoorwaarde voor het benutten van de kansen van digitalisering voor versterking van de economie. Tegelijkertijd zal de economische meerwaarde van een kwalitatief goed 5G-netwerk in de regio pas gerealiseerd worden, wanneer ondernemers de nieuwe mogelijkheden die het 5G-netwerk biedt gaan benutten. Ter versnelling van de transitie naar een Smart Digital Region ondersteunt de provincie daarom ook de digitale innovatie om daarmee sneller nieuwe producten, diensten en werkwijzen te kunnen realiseren in de praktijk.

  • -

    Delft on Internet of Things (Do IoT) Fieldlab is een initiatief van TU Delft, TNO, MRDH, Holland Rijnland, de gemeenten Delft en Katwijk en de provincie Zuid-Holland. Do IoT Fieldlab ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe IoT toepassingen op basis van 5G technologie door het faciliteren van baanbrekend onderzoek, door de juiste partijen bij elkaar te brengen voor innovatievragen, en door het ondersteunen van bedrijven: 1) om de kansen van deze nieuwe technologie voor hun bedrijfsvoering (b.v. fabriek, logistiek proces) te verkennen; 2) in de technische ontwikkeling en het testen van innovatieve nieuwe producten en diensten die gebruik maken van 5G; en 3) om de samenwerking met wetenschap, overheid en eindgebruikers te intensiveren.

  • -

    Om deze doelen te bereiken ontwikkelt Provincie Zuid-Holland een innovatieprogramma rondom toepassingsgebieden in alle sectoren, waaronder mobiliteit, transport, industrie, logistiek, landbouw, gezondheid en veiligheid. Do IoT Fieldlab biedt R&D capaciteit, een 5G test-infrastructuur, en test-locaties voor onderzoek en experimenteren en een platform voor dialoog en kennisuitwisseling die ten dienste staan aan de ontwikkeling van 5G innovatie in Zuid-Holland. Doel van de deze openstelling is de realisatie van meerdere innovatieprojecten die de relatie tussen Do IoT Fieldlab en het regionaal bedrijfsleven versterken en waarmee ondernemingen in Zuid-Holland een substantiële stap kunnen zetten in voorbereiding op de komst van de 5G infrastructuur.

     

1 Definities en afkortingen

 

  • 1.1

    Technische Universiteit Delft (TU Delft): gevestigd te Stevinweg 1, 2628 CN Delft, Nederland.

     

  • 1.2

    Do IoT Fieldlab (Do IoT): een onderdeel van TU Delft. Het Fieldlab biedt de faciliteiten, expertise en een relevant netwerk voor onderzoekers, grote en kleine bedrijven, startups en studenten waarmee zij op basis van de nieuwste draadloze communicatietechnologie (momenteel 5G) IoT-toepassingen kunnen ontwikkelen en testen in omgevingen buiten het klassieke laboratorium. Er kan gebruik worden gemaakt van de 5G-faciliteiten op testlocaties bij The Green Village op de TU Delft campus, bij Unmanned Valley op de oude marinevliegbasis Valkenburg en op nieuw te ontwikkelen locaties waar van de Do IoT infrastructuur gebruik wordt gemaakt. Daarnaast kan een mobiele testopstelling worden gebruikt voor testen op andere locaties. Deze faciliteiten vormen samen met de experts van TU Delft en haar partners Do IoT Fieldlab.

     

  • 1.3

    1.3 5G innovaties: Nieuwe of verbeterde technische oplossingen waarin het gebruik van 5G-technologie een belangrijke rol speelt. Wanneer deze oplossingen na tests in fieldlabs zouden worden toegepast, volstaat 4G-netwerktechnologie niet. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld (een combinatie van) voordelen t.a.v. connectiviteit, vertraging, bandbreedte, betrouwbaarheid van de 5G-netwerktechnologie.

     

  • 1.4

    Onderneming: iedere eenheid, ongeacht haar rechtsvorm of wijze van financiering, die een economische activiteit uitoefent.

     

2 Doelgroep en doel

 

2.1 Een voucher wordt slechts verstrekt indien de aanvrager aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • a.

    de aanvrager is een onderneming die gevestigd is in een lidstaat van de Europese Unie

  • b.

    de projectactiviteiten van de aanvrager dragen bij aan de realisatie van programma “5G innovatie in Zuid-Holland” van de provincie Zuid-Holland.

     

2.2 Een haalbaarheidsvoucher: wordt door de aanvrager gebruikt als financiële ondersteuning voor de inzet van experts en het gebruik van faciliteiten van Do IoT Fieldlab om de technische haalbaarheid en marktpotentie van een innovatie-idee te toetsen.

 

2.3 Een pilotvoucher: wordt door de aanvrager gebruikt als financiële ondersteuning voorde inzet van experts en het gebruik van faciliteiten van Do IoT Fieldlab om een innovatie in de praktijk te testen en valideren.

 

2.4 Een pilot-plus (R&D)voucher: wordt door de aanvrager gebruikt als financiële ondersteuning voor de inzet van experts van Do IoT FIeldlab en de kosten om een prototype van de innovatie te ontwikkelen en deze met gebruik van faciliteiten van Do IoT Fieldlab in de praktijk te testen en valideren.

 

2.5 Vouchers kunnen slechts gebruikt worden door ondernemingen die voldoen aan de voorwaarden van de de-minimisverordening.

 

2.6 Een onderneming kan gedurende de looptijd van de openstelling maximaal eenmaal in aanmerking komen voor ieder type voucher.

 

 

3 Procedure

 

3.1 Aanvragen kunnen met ingang van 10 mei 2021, digitaal worden ingediend via www.efro-webportal.nl.

 

3.2 Bij elke aanvraag worden de volgende bescheiden ingediend;

  • a.

    een recente door aanvrager en TU Delft ondertekende offerte van TU Delft, een projectplan en een projectbegroting;

  • b.

    een door de onderneming getekende geïntegreerde verklaring de-minimis/geen financiële moeilijkheden, te vinden op https://www.kansenvoorwest2.nl/nl/documenten/

     

3.3 Aanvragen mogen worden ingediend door een intermediair mits deze door de onderneming is gemachtigd. Bij de aanvraag wordt een machtigingsformulier bijgevoegd.

 

 

4 Steunintensiteit

 

4.1 Dit deelplafond bedraagt € 500.000 (zegge: vijfhonderdduizend euro), dat in de vorm van subsidies, aan de in dit deelplafond beschreven doelgroep, kan worden verstrekt in overeenstemming met deze openstelling.

 

4.2 Een haalbaarheidsvoucher bedraagt ten hoogste 90% van de door TU Delft gefactureerde kosten voor de inzet van experts en het gebruik van faciliteiten van Do IoT Fieldlab, exclusief BTW, met een maximumbedrag van € 10.000 (zegge: tienduizend euro).

 

4.3 Een pilotvoucher bedraagt ten hoogste 80% van de door TU Delft gefactureerde kosten voor de inzet van experts en het gebruik van faciliteiten van Do IoT Fieldlab, exclusief BTW, met een maximumbedrag van € 25.000 (zegge: vijfentwintigduizend euro).

 

4.4 Een pilot-plus (R&D) voucher bedraagt ten hoogste 90% van de door TU Delft gefactureerde kosten voor de inzet van experts en het gebruik van faciliteiten van Do IoT Fieldlab, exclusief BTW, met een maximumbedrag van € 25.000 (zegge: vijfentwintigduizend euro), en daarbovenop ten hoogste 50% van de door TU Delft gefactureerde kosten ten behoeve van prototyping, exclusief BTW, met een maximumbedrag van € 25.000 (zegge: vijfentwintigduizend euro).

 

 

5. Subsidiabele kosten en betaling

 

5.1 Voor de vouchers komen slechts kosten voor subsidie in aanmerking, waarvoor een factuur van TU Delft met betaalbewijs wordt overlegd.

 

5.2 Bij het verzoek om vaststelling wordt in een rapportage die door de aanvrager is ondertekend conform een beschikbaar, verplicht format “Rapportage Do IoT Voucher voor 5G innovatie in Zuid-Holland”,

 

5.3 Kosten die worden gemaakt ten behoeve van het indienen van de aanvraag en het indienen van het verzoek tot vaststelling zijn niet subsidiabel.

 

5.4 Op basis van de verleningsbeschikking aan de onderneming zal de Managementautoriteit een voorschot van 50% van de Kansen voor West-bijdrage verstrekken.

 

 

6 Beoordelingsprocedure en toewijzing

 

6.1 In afwijking van artikel 2.1, eerste lid, van Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland, versie 3 worden aanvragen niet getoetst aan deze beoordelingscriteria. Beoordeling vindt plaats op basis van de criteria vormgegeven in deze openstelling onder 6.4.

 

6.2 In afwijking van artikel 2.1, derde lid van Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland, versie 3 wordt geen advies bij de Deskundigencommissie ingewonnen, maar worden aanvragen door een apart samengestelde beoordelingsgroep op de inhoud beoordeeld.

 

6.3 Overeenkomstig artikel 5.2.5, derde lid, aanhef en onderdeel a van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies worden projecten, aangevraagd door een onderneming uit het MKB niet afgewezen indien de totale subsidiabele kosten van het project minder bedragen dan € 200.000.

 

6.4 De Managementautoriteit beoordeelt elke ingediende aanvraag op compleetheid. Complete aanvragen worden ter advisering aan de beoordelingsgroep voorgelegd. Op vaste beoordelingsmomenten beoordelen zij of de aanvragen passen binnen de inhoudelijke kaders van deze openstelling op basis van de volgende beoordelingscriteria:

  • -

    de mate waarin de beoogde innovatie bijdraagt aan de transitie naar een ‘Smart Digital Region’ en in het bijzonder het programma “5G innovatie in Zuid-Holland”, waarbij gestreefd wordt naar evenwichtige verdeling van de vouchers over de thema's van het programma en maximale betrokkenheid van het regionale bedrijfsleven;

  • -

    de mate van innovativiteit;

  • -

    de geloofwaardigheid van het innovatie-idee (voor haalbaarheidsvouchers) resp. de technische haalbaarheid en marktpotentie van de innovatie (voor pilotvouchers en pilot-plus (R&D)vouchers);

  • -

    de realisatiekracht van de onderneming om het nieuwe product/dienst in de markt te zetten;

  • -

    de kwaliteit van de aanvraag en de mate waarin deze past in de planning en capaciteit van de faciliteiten en experts van Do IoT Fieldlab.

     

6.5 De Managementautoriteit verdeelt het beschikbare bedrag op volgorde van ontvangst van de aanvragen, overeenkomstig artikel 5.2.7 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies.

 

 

7 Aanvang- en realisatietermijn

 

7.1 De uiterste datum voor de aanvraag van een voucher is 31 juli 2023.

 

7.2 Het project, waarvoor de voucher is verstrekt, is uiterlijk 30 november 2023 uitgevoerd en betaald.

 

7.3 Verzoek tot vaststelling wordt ontvangen uiterlijk 8 maanden na de datum van de verleningsbeschikking, maar uiterlijk 31 januari 2024.

 

 

8 Overige bepalingen

 

8.1 Deze openstelling sluit op 1 augustus 2023 of zoveel eerder als het (deel) subsidieplafond is bereikt met dien verstande dat vanaf die datum geen aanvragen meer kunnen worden ingediend.

 

 

 

 

Rotterdam, 26 juni 2023

 

 

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam, in de hoedanigheid van Managementautoriteit van het Operationeel Programma Kansen voor West II,

 

 

Namens deze,

 

 

R.A.C.J. Simons

Wethouder Haven, Economie, Horeca en Bestuur (wijken en kleine kernen)

 

 

Naar boven