Derde herziening nadere regels en toelichting maatschappelijke ondersteuning gemeente Vijfheerenlanden 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden, gelet op de Wmo 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Vijfheerenlanden 2022,

 

BESLUIT:

 

Derde herziening nadere regels en toelichting maatschappelijke ondersteuning gemeente Vijfheerenlanden 2022, vast te stellen:

Artikel I  

In artikel 3.1 Uitgangspunten, doelen en resultaten, nadere regels op grond van artikel 3.1.1 van de verordening (uitgangspunten, doelen en resultaten)

 

Onder alinea “langdurig noodzakelijk”; “Als blijkt dat er aantoonbare… tot en met … kan worden toegekend” de tekst achter het eerste bullet; “Er bestaat de mogelijkheid om kortdurend hulp bij het huishouden in te zetten bijvoorbeeld tijdens een herstelperiode of na een ziekenhuisopname” vervangen door:

 

“Hoewel we er expliciet vanuit gaan dat de inwoner zelf zijn ondersteuning regelt na een (planbare) operatie, ziekenhuisopname of revalidatie, bestaat in uitzonderlijke gevallen alsnog de mogelijkheid om kortdurend huishoudelijke ondersteuning in te zetten.”

Artikel II  

  • Onderdeel A

In artikel 3.2 Zelfstandig en veilig wonen, Nadere regels op grond van artikel 3.2.2 van de Verordening (huishoudelijke ondersteuning)

 

Onder de tabel “normtijden Kindzorg”; “de volgende alinea toe te voegen:

 

“Toelichting op de aanwezigheid van veel spullen in een woning

 

Wanneer er een woning (zeer) vol staat met spullen, zodanig dat dit de huishoudelijke ondersteuning belemmert, dan kan de gemeente verwachten dat de hulpvragende inwoner de spullen vermindert. Hierdoor worden de reguliere schoonmaakactiviteiten, dat wil zeggen: het resultaat “een schoon en leefbaar huis” er niet door belemmerd. Voor de aanwezigheid van veel spullen in de woning verleent de gemeente om die reden geen extra ondersteuningstijd.”

 

  • Onderdeel B

Onder de tabel “normtijden Kindzorg”; onder de invoeging zoals bedoeld in onderdeel A, de volgende alinea toe te voegen:

 

“Toelichting op de aanwezigheid van Huisdieren

De verzorging van huisdieren is eigen verantwoordelijkheid van de inwoner. De gemeente verleent geen extra tijd in het kader van de huishoudelijke ondersteuning vanwege de aanwezigheid van huisdieren. Dit betreft een eigen keuze van de inwoner. Voor huisdieren kan extra inzet van ondersteuning wel noodzakelijk zijn, als het dier functioneert als ‘hulpmiddel’, zoals een (gecertificeerde) therapie- of hulphond en de inwoner niet in staat is de vervuiling door het dier op te ruimen. “

Artikel III  

Lid toevoegen aan artikel 7.5 “overgangsrecht”;

 

“Lid 4. Een voorziening die met toepassing van de tot 1 juli 2023 geldende nadere regels is verstrekt, blijft na 1 juli 2023 ongewijzigd tot het moment waarop de gemeente een nieuw besluit over die voorziening heeft genomen.”

Artikel IV  

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2023.

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 27 juni 2023

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden,

de secretaris,

N. (Nanette) van Ameijde-Poortman

de burgemeester,

S. (Sjors) Fröhlich

Naar boven