Vijfentwintigste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 mei 2023,

(raadsvoorstel nr. 23bb003373/23bo004824);

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat:

het gewenst is de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 te wijzigen;

 

besluit:

Artikel I  

De Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

De inhoudsopgave en de inhoudsopgave van de toelichting worden als volgt gewijzigd:

  • 1.

    ‘Artikel 2:47b Groepsfietsen’ wordt ingevoegd.

  • 2.

    ‘Artikel 2:48a Lachgasverbod’, ‘Artikel 2:50a Messen en andere voorwerpen als wapen’, ‘Afdeling 18. Verhuurdersvergunning’, ‘Artikel 2:79 Begripsbepalingen’, ‘Artikel 2:80 Vergunning woningverhuur’, ‘Artikel 2:81 Aanwijzing vergunningplichtige woningverhuur’, ‘Artikel 2:82 Aanvraag vergunning’, ‘Artikel 2:83 Intrekking en wijziging van een vergunning’ en ‘Artikel 2:84 Overgangsbepaling’ vervallen.

B.

In artikel 1:1, eerste lid, wordt in alfabetische volgorde een begripsbepaling ingevoegd, luidende:

  • -

    groepsfiets: een door meerdere personen door trapaandrijving voortbewogen fiets waarop, naast de bestuurder, drie of meer personen tegen betaling kunnen plaatsnemen;

C

Na artikel 2:47a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

 

Artikel 2:47b Groepsfietsen

  • 1.

    Het is de bestuurder van een groepsfiets verboden zich met een groepsfiets te bevinden op door de burgemeester aangewezen gebieden, wegen of weggedeelten.

  • 2.

    Onder bestuurder van een groepsfiets wordt tevens verstaan de aanbieder of exploitant van een groepsfiets.

D

Artikel 2:48a vervalt.

 

E

Artikel 2:50a vervalt.

 

F

Artikel 2:74a komt te luiden:

 

Artikel 2:74a Openlijk drugsgebruik

Het is verboden op of aan de weg, op een andere openbare plaats of in een voor publiek toegankelijk gebouw middelen als bedoeld in de artikelen 2 of 3 van de Opiumwet of daarop gelijkende waar te gebruiken, toe te dienen, dan wel voorbereidingen daartoe te verrichten of ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen voorhanden te hebben.

 

G

In artikel 2:75 vervalt ‘, 2:50a’.

 

H

Het opschrift ‘Afdeling 18 Verhuurdersvergunning’ en de artikelen 2:79 tot en met 2:84 vervallen.

 

I

Artikel 6:1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In de opsomming wordt ingevoegd ‘artikel 2:47b (groepsfietsen);’

  • 2.

    In de opsomming vervallen ‘artikel 2:48a (lachgasverbod);’, ‘artikel 2:50a (messen en andere voorwerpen als wapen);’ en ‘artikel 2:80 vergunning woningverhuur)’.

Artikel II  

De Toelichting op de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Na de toelichting op artikel 2:47a wordt een toelichting ingevoegd, luidende:

 

Artikel 2:47b Groepsfietsen

Het eerste lid van dit artikel geeft de burgemeester de bevoegdheid om gebieden of wegen aan te wijzen waarop het verboden is zich te bevinden met een groepsfiets. Een belangrijke doelstelling van deze bepaling is voorkoming van hinderlijk gedrag en (geluids)overlast door personen op een groepsfiets (openbare orde motief). Daarnaast levert deze bepaling een instrument om verkeershinder en onveilige verkeerssituaties tegen te gaan. Ook kan met dit artikel verdere en/of toekomstige overlast worden voorkomen. Het voorkomen van deze overlast en de belangen van de openbare orde en (verkeers)veiligheid wegen zwaarder dan de financiële belangen van de exploitanten. Temeer nu in grote delen van Rotterdam reeds een verbod op het nuttigen van alcohol geldt.

 

De definitie van de groepsfiets is zo geformuleerd dat niet alleen de bierfiets als groepsfiets wordt aangemerkt, maar dat ook andere fietsen waar men met vier of meer personen op kan rijden onder het verbod vallen. Deze ruime formulering maakt het mogelijk varianten op de bierfiets te weren, waarbij bijvoorbeeld geen alcohol op de fiets wordt geconsumeerd, maar waarbij per groepsfiets van café naar café wordt getrokken. Deelname van de omvangrijke en vaak trage groepsfietsen aan het verkeer en het groepsgedrag op dergelijke fietsen leiden op drukke locaties en smalle wegen snel tot hinder. De aanduiding tegen betaling is opgenomen om te voorkomen dat onbedoeld fietsen van particulieren, zoals bijvoorbeeld meerpersoons (kinder)tandems, onder het verbod vallen.

 

Bij overtreding van het verbod kunnen zowel de bestuurder als de exploitant van de groepsfiets worden aangesproken als overtreder.

 

B

De toelichting op artikel 2:48a vervalt.

 

C

De toelichting op artikel 2:50a vervalt.

 

D

De toelichting op artikel 2:74 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    ‘Artikel 3.3.2’ wordt telkens vervangen door ‘artikel 2:74’.

  • 2.

    De zinsnede: ‘- 2:50a: messen en andere voorwerpen als wapen.’ vervalt.

E

De toelichting op artikel 2:74a wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De tekst ‘Dit veroorzaakt (…) in beslag nemen’ wordt vervangen door: ‘Mensen ervaren hiervan hinder, overlast en gevoelens van onveiligheid doordat op die plaatsen drugs worden gebruikt en voorbereidingshandelingen worden verricht. Op basis van dit artikel kan worden opgetreden tegen de betrokken gebruikers of kunnen zij van bepaalde – bij hen favoriete – plekken worden weggestuurd. Ook kunnen voorwerpen waarmee de overtreding wordt gepleegd (hulpmiddelen, drugs) strafrechtelijk in beslag worden genomen. Een dergelijke bepaling, omwille van de openbare orde, dus met een ander motief dan de Opiumwet, wordt in de jurisprudentie toelaatbaar geacht. Met ‘daarop gelijkende waar’, wordt bedoeld waar die voor enig verdovend middel kan doorgaan.’

  • 2.

    De tekst ‘Dat het artikel alleen (…) nu het artikel enkel ziet op het gebruik van drugs’ vervalt.

F

Het opschrift ‘Afdeling 18 Verhuurdersvergunning’ en de toelichting op de artikelen 2:79 tot en met 2:84 komt te vervallen.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Artikel IV  

Dit besluit wordt aangehaald als: Vijfentwintigste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 22 juni 2023.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter,

N.D.Z.R. Mohamed-Hoesein

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Naar boven