Beleidsregel tot wijziging van de vijfde Beleidsregel vergunningverlening terrassen Den Haag 2016

Toelichting

 

Op 7 februari 2023 is de Beleidsregel tot vierde wijziging van de Beleidsregel vergunningverlening terrassen Den Haag 2016 vastgesteld. Bij de bespreking van de commissiebrief van wethouder Mulder op 20 april 2023 inzake het Terrassenbeleid per 1 maart 2023 (RIS314505) is de motie R.4 ‘Gelijke rechten binnen de BIZ’ (RIS315381) aangenomen. Dit houdt in dat horecabedrijven die lid zijn van een BIZ horend bij een hoofdwinkelstructuur, maar daar geografisch net buiten liggen, nu ook de mogelijkheid krijgen een terras in een parkeervak aan te vragen. Hiervoor moet de beleidsregel onder 10. worden gewijzigd.

 

Besluitvorming

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

 

gelet op:

 

  • -

    artikel 4:81 e.v. van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag;

 

besluit:

 

vast te stellen de volgende de Beleidsregel tot wijziging van de vijfde Beleidsregel vergunningverlening terrassen Den Haag 2016:

 

Artikel I

De Beleidsregel vergunningverlening terrassen Den Haag 2016 onder 10 wordt gewijzigd als volgt:

 

  • A

    Vergunningen voor het plaatsen van terrassen op parkeerplaatsen worden verleend voor de wegen en weggedeelten met een maximale snelheid van 30 km per uur die onderdeel uitmaken van de hoofdwinkelstructuur, zoals benoemd in de meest recent door de raad vastgestelde retailmonitor, alsook in de Lange Houtstraat, Zuidwal, Kortenaerkade, Veenkade, Noordwal, Toussaintkade, Hooigracht, Smidswater, Zwarteweg, Oranjebuitensingel, Uilebomen, Groenewegje, Dunne Bierkade en Bierkade. Deze vergunningen voor het plaatsen van een terras worden verleend voor de duur van 5 jaar.

     

    Daarnaast worden vergunningen voor het plaatsen van terrassen op parkeerplaatsen verleend voor de wegen en weggedeelten die behoren bij een Bedrijveninvesteringszone (BIZ), die geografisch bezien (gedeeltelijk) onderdeel uitmaken van de hoofdwinkelstructuur, zoals benoemd in de meest recent door de raad vastgesteld retailmonitor, mits de aanvrager aantoonbaar lid is van een BIZ horend bij een gebied dat (gedeeltelijk) is gelegen in de hoofdwinkelstructuur. Deze vergunningen voor het plaatsen van terrassen op parkeerplaatsen worden verleend voor de duur van 1 jaar.

     

    Voor alle parkeerplaatsterrassen geldt dat zij alleen worden vergund tijdens het terrasseizoen van 1 maart tot en met 31 oktober. Buiten het terrasseizoen dienen zij volledig te zijn verwijderd en is de ruimte weer beschikbaar als parkeerplaats.

    In verband met de bereikbaarheid van en het zicht op terrasboten wordt voor een parkeerplaatsterras bij een terrasboot maximaal één parkeerplaats op de kade ter hoogte van de terrasboot vergund.

 

Artikel II

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na de datum van uitgifte in het Gemeenteblad.

 

Den Haag, 27 juni 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Ilma Merx

 

de locoburgemeester,

Robert van Asten

 

Naar boven