Verordening tot wijziging van het Reglement van Orde voor de Politieke Avond van de gemeente Arnhem 2018

DE RAAD VAN DE GEMEENTE ARNHEM;

 

gelezen het voorstel van het Presidium van 9 juni 2023, Cluster Griffie nummer: 227231;

 

gelet op de artikelen 16, 23, 24, 25, 86 en 147 van de Gemeentewet;

 

besluit:

 

 

1. Vast te stellen de Verordening tot wijziging van het Reglement van Orde voor de Politieke Avond van de gemeente Arnhem 2018;

 

A. Aan artikel 1, begripsomschrijvingen, wordt toegevoegd:

 

- Persoonlijke beleidsopvattingen: ambtelijke adviezen, visies, standpunten en overwegingen ten behoeve van intern beraad, niet zijnde feiten, prognoses, beleidsalternatieven, de gevolgen van een bepaald beleidsalternatief of andere onderdelen met een overwegend objectief karakter.

 

B. Artikel 5, zesde lid komt te luiden:

 

6. Indien voor informatie van de raad of aan de raad verstrekte informatie op grond van hoofdstuk Va van de Gemeentewet geheimhouding is opgelegd, wordt deze informatie in het besloten deel van het raadsinformatiesysteem geplaatst.

 

C. Artikel 44a wordt ingevoegd, luidende:

 

 

Artikel 44a Informatievoorziening

 

1. De gemeenteraad wordt door het college schriftelijk per raadsbrief geïnformeerd.

2. Moties kunnen door het college worden afgedaan door middel van een raadsbrief of een raadsvoorstel.

3. Toezeggingen kunnen door het college worden afgedaan door middel van een raadsbrief, een raadsvoorstel, via een mondelinge mededeling (in kader van de ‘Rondvraag & Mededelingen’ op de Politieke Avond) of door een raadsmemo. Een raadsmemo wordt door of namens de wethouder per e-mail verzonden aan de raad.

4. Een raadsmemo kan naast een toezegging ook (en alleen dan) gebruikt worden om de raad te informeren over een onderwerp dat op dat moment in behandeling is door de raad.

5. Antwoorden op technische vragen worden door de betrokken ambtenaar alleen naar het raadslid of fractievolger gestuurd die de vragen heeft gesteld, tenzij het een onderwerp betreft dat op dat moment in behandeling is bij de raad of is aangeboden aan de raad.

 

D. Artikel 44b wordt ingevoegd, luidende:

 

 

Artikel 44b Informatierecht / persoonlijke beleidsopvattingen

1. Indien in een inlichtingenverzoek, zoals bedoeld in artikel 169 lid 3 Gemeentewet, om persoonlijke beleidsopvattingen wordt gevraagd, worden die persoonlijke beleidsopvattingen altijd gedeeld, tenzij het verstrekken ervan in strijd is met het openbaar belang.

2. Omwille van de privacy en de onmogelijkheid voor ambtenaren om zich in het openbaar te verdedigen worden persoonlijke beleidsopvattingen verstrekt op een wijze die niet herleidbaar is tot personen.

 

 

E. Artikel 51, tweede lid, komt te luiden

 

2. Deze besluitenlijst en/of het verslag worden in een volgende vergadering vastgesteld. Tijdens deze vergadering neemt de raad of de raadskamer een besluit over het al dan niet opheffen van de geheimhouding van deze stukken. Indien de besluitenlijst en/of het verslag aanleiding geven tot bespreking, vindt deze bespreking plaats in beslotenheid.

 

F. Artikel 52, eerste lid vervalt:

 

G. Artikel 52, tweede lid komt te luiden:

 

In geval er sprake is van geheimhouding wordt de procedure gevolgd die hieromtrent is vastgelegd in het 'Protocol geheimhouding gemeente Arnhem'.

 

H. Artikel 53 komt te luiden:

 

Indien de raad op grond van gestelde hoofdstuk Va, van de Gemeentewet, voornemens is de geheimhouding op te heffen wordt, indien daarom wordt verzocht door het orgaan dat de geheimhouding heeft opgelegd, in een besloten vergadering met het betreffende orgaan overleg gevoerd.

 

2. Vast te stellen het ‘Protocol Geheimhouding gemeente Arnhem 2023’

 

3. Inwerkingtreding

 

Deze besluiten treden direct na besluitvorming in werking

De griffier, De voorzitter,

Naar boven