Bekendmaking ter inzage legging Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ en ontwerp planMER, Reusel-De Mierden

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ met ingang van 3 juli 2023 gedurende acht weken ter inzage ligt.

 

Aanleiding

Het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ is een integrale herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2009 en het bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening fase 1a. Daarnaast worden circa 65 kleinere bestemmingsplannen, enkele gerechtelijke uitspraken en omgevingsvergunningen meegenomen in dit bestemmingsplan.

Het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ voorziet daarnaast ook in de planologische doorvertaling van provinciale regels uit de (Interim) Omgevingsverordening en het gemeentelijk beleid uit de Omgevingsvisie, Nota Ruimtelijke Kwaliteit, deel Buitengebied en de Erfgoednota.

Met dit Ontwerpbestemmingplan ‘Buitengebied 2023’ wil de gemeente komen tot een actueel, uniform en eenduidig planologisch kader voor het buitengebied. Hierdoor beschikken we bij inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 over een actueel en digitaal raadpleegbaar bestemmingsplan buitengebied.

Begin 2021 heeft het Voorontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2021’ voor inspraak ter inzage gelegen. Hierop is, met het indienen van 204 inspraakreacties, uitvoerig gereageerd. De periode tot nu is gebruikt om gesprekken te voeren, het Voorontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2021’ aan te passen en gereed te maken om nu als Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ ter inzage te gaan.

 

Inhoud Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’

Het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ voorziet in een actualisatie van nagenoeg alle bestemmingsplannen in het buitengebied en het vertalen van gemeentelijk beleid in een bestemmingsplan. In het digitale Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’, wat op www.ruimtelijkeplannen.nl staat, wordt via de verbeelding aangegeven welke functies waar zijn toegestaan en met welke te beschermen waarden rekening gehouden moet worden. In de planregels staat vervolgens opgeschreven welk gebruik binnen de bestemming is toegestaan en wat je hierbinnen mag bouwen. In de planregels zitten daarnaast ook regels waarmee je met een eenvoudige procedure een omgevingsvergunning kan aanvragen om iets te veranderen of te doen wat het bestemmingsplan niet direct toestaat.

De toelichting geeft een nadere motivering over alle aspecten die te maken hebben met de doorgevoerde aanpassingen en een goede ruimtelijke ordening. Zo wordt in de toelichting het gemeentelijk beleid uitgelegd en aangegeven waarom bepaalde beschermende waarden zijn opgenomen op de verbeelding en in de planregels.

De toelichting met bijlagen, de regels met bijlagen èn de verbeelding vormen samen het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’.

Inhoud ontwerp planMER

De wet schrijft voor dat wanneer een bestemmingsplan wordt opgesteld en “kaderstellend” is, dat er een milieueffectrapport (MER) opgesteld moet worden. Daarmee moet vervolgens de m.e.r.-procedure doorlopen worden.

Een MER brengt de milieugevolgen van het bestemmingsplan in beeld, waardoor deze kunnen worden meegenomen in de voorbereiding en vaststelling van plannen en besluiten. Het betreft dus een extra milieukundige verantwoording.

Het ontwerp planMER ligt tegelijkertijd met het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ ter inzage. Er kan ook een zienswijze over het ontwerp planMER worden ingediend.

 

Ter inzage

Het ontwerpbesluit, het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ en het ontwerp planMER liggen van maandag 3 juli 2023 tot en met maandag 28 augustus 2023 ter inzage in de centrale hal van het gemeentehuis. Het gemeentehuis is open op maandag, woensdag en donderdag van 09.00 uur tot 17.00 uur, op dinsdag van 09.00 tot 19.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur. Kijk in de vakantieperiode voor de zekerheid naar eventuele afwijkende openingstijden. Tegen betaling van leges kunt u kopieën krijgen van de ter inzage liggende stukken.

U kunt het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ ook digitaal raadplegen op:

- De landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl;

- De gemeentelijke website: www.reuseldemierden.nl/bestemmingsplannen.

Het identificatienummer van het ontwerpbestemmingsplan is NL.IMRO.1667.BPBbuit0083-ON01.

 

Normaal gesproken ligt een Ontwerpbestemmingsplan volgens de wettelijke bepalingen gedurende 6 weken ter inzage. Vanwege de naderende zomerperiode en de complexiteit van voorliggend Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ hebben we besloten om deze termijn te verruimen naar 8 weken zodat eenieder voldoende in de gelegenheid wordt gesteld om kennis te nemen van het Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’, het ontwerp planMER en indien nodig hier met een zienswijze op te reageren.

We hebben ook 2 inloopdagen gepland, waarin u informatie kan inwinnen of vragen kan stellen aan het projectteam voor het bestemmingsplan buitengebied. De inloopdagen zijn op 12 juli en 23 augustus van 9.30 uur tot 16.00 uur in het gemeentehuis.

Indienen van een zienswijze

Tijdens de inzagetermijn kan eenieder bij de gemeenteraad een zienswijze naar voren brengen. Dit kan op de volgende manieren:

1. Schriftelijk (géén e-mail): naar de gemeenteraad van Reusel-De Mierden, Postbus 11, 5540 AA Reusel.

2. Mondeling: na afspraak met het projectteam. U kunt daarvoor dan een afspraak maken via het e-mailadres buitengebied@reuseldemierden.nl. Er wordt daarna contact met u opgenomen om een afspraak in te plannen. De gemeente maakt een kort verslag van de mondelinge zienswijze.

Vragen

Voor het inwinnen van nadere informatie kunt u contact opnemen met het projectteam Buitengebied, bereikbaar via telefoonnummer 0497 - 650 650 of via e-mail buitengebied@reuseldemierden.nl.

 

Reusel, 30 juni 2023

het college van burgemeester en wethouders,

dhr. J.P.P.S. Ruyters mw. A.J.M.H. van de Ven

secretaris burgemeester

Naar boven