Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, houdende de eerste wijziging van de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit de volgende beleidsregels vast te stellen:

 

Eerste wijziging van de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2023.

Artikel I  

De Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2023 worden als volgt gewijzigd.

 

A.

 

Hoofdstuk 1 wordt vervangen door:

 

Hoofdstuk 1 Re-integratie

 

Artikel 1.1 Mogelijkheid ontheffen scholingsplicht personen tot 27 jaar

  • 1.

    Overeenkomstig artikel 9, tweede lid, van de Pw kunnen personen tot 27 jaar, indien hier dringende redenen voor aanwezig zijn, voor de duur van maximaal twaalf maanden aaneengesloten ontheven worden van de scholingsplicht. Binnen de afgesproken termijn zal een nieuwe beoordeling plaatsvinden.

  • 2.

    Een dringende reden wordt in ieder geval aanwezig geacht indien betrokkene een dagbehandeling volgt voor medische- of psychische problematiek welke het onmogelijk maakt om reguliere scholing te volgen.

Artikel 1.2 Ontheffing arbeidsverplichting

  • 1.

    Overeenkomstig artikel 9, tweede lid, van de Pw, artikel 36 van de IOAZ en artikel 37a van de IOAW wordt belanghebbende ontheven van de arbeidsplicht, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onder a, van de Pw, artikel 4 van de IOAZ en artikel 36 van de IOAW indien:

    • a.

      belanghebbende op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) verblijft in een instelling, voor zolang dit verblijf voortduurt;

    • b.

      de rechter belanghebbende in het kader van het Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen traject een ontheffing heeft gegeven voor het verrichten van arbeid;

    • c.

      uit een onafhankelijk advies van een deskundige blijkt dat belanghebbende ernstige medische- of psychische klachten heeft waardoor hij niet kan voldoen aan zijn arbeidsplicht;

    • d.

      belanghebbende tijdelijk is opgenomen in een instelling, waardoor hij niet kan voldoen aan zijn arbeidsplicht.

  • 2.

    In aanvulling op het eerste lid kan men van de arbeidsverplichting worden ontheven mits men mantelzorg verricht aan een bloedverwant in de eerste graad. In deze situatie geldt de vrijstelling voor het aantal uren dat mantelzorg wordt verricht, met een maximum van 18 uur per week.

Artikel 1.3 Reiskostenvergoeding ter ondersteuning van de re-integratievoorziening

  • 1.

    Een bijdrage in de reiskosten wordt alleen verstrekt aan personen als bedoeld in artikel 7, eerste lid, onder a, van de Pw, die gebruik maken van een re-integratievoorziening.

  • 2.

    Er wordt alleen een bijdrage verstrekt voor de noodzakelijke reiskosten om de re-integratievoorziening te bereiken.

  • 3.

    De goedkoopst adequate voorziening wordt vergoed voor zover een enkele reis meer dan vijf kilometer bedraagt. Indien dit een reis per auto betreft is de bijdrage € 0,21 per kilometer.

  • 4.

    Bij de berekening van de enkele reisafstand wordt gebruik gemaakt van de routeplanner van de ANWB, volgens de kortste route tussen het woonadres en het adres waar gebruik wordt gemaakt van de re-integratievoorziening.

  • 5.

    In afwijking van het derde lid is de bijdrage aan een persoon die om medische redenen gebruik moet maken van vervoer door derden, gelijk aan de werkelijke kosten.

  • 6.

    Er is geen recht op een bijdrage voor zover een beroep kan worden gedaan op een andere voorziening die, gezien haar aard en doel, wordt geacht voor de persoon toereikend en passend te zijn.

B.

 

Artikel 2.3.2 eerste lid wordt vervangen door:

  • 1.

    Het vermogen wordt opnieuw vastgesteld als voor een belanghebbende de norm wijzigt als gevolg van een wijziging in gezinssamenstelling. Met ingang van de datum van de wijziging wordt gerekend met de nieuwe vermogensgrens, bedoeld in artikel 34 van de Pw.

C.

 

Artikel 3.2.7, tweede lid, wordt vervangen door:

  • 2.

    Alle mogelijke voorzieningen, waaronder de bijdrage, bedoeld in artikel 1.3, dient als eerste aangesproken te worden voordat bijzondere bijstand kan worden verstrekt.

D.

 

Artikel 4.6 eerste lid wordt vervangen door:

  • 1.

    Aan de belanghebbende die volgens de Pw een verplichting heeft tot het volgen van een taalcursus wordt een tegemoetkoming verleend indien:

    • a.

      de belanghebbende een inkomen heeft dat niet hoger is dan 120% van de voor belanghebbende geldende bijstandsnorm;

    • b.

      de belanghebbende geen in aanmerking te nemen vermogen heeft.

E.

 

Artikel 4.6, zesde lid, wordt vervangen door:

  • 6.

    De vergoeding betreft een tegemoetkoming in de gemaakte reiskosten. Deze bedraagt € 80,- per maand waarin de belanghebbende het traject volgt. Met ingang van 1 januari van elk kalenderjaar wordt dit bedrag gewijzigd met de procentuele stijging van de consumentenprijsindex, bedoeld in artikel 37, derde lid, van de Pw.

F.

 

Artikel 4.6, zevende lid, wordt vervangen door:

  • 7.

    In afwijking van het vijfde en zesde lid, is de tegemoetkoming gelijk aan de kosten van een 3-sterrenabonnement per maand, als de belanghebbende 18 jaar of ouder is en de Internationale Schakelklas of de onderwijsroute Inburgering in Rotterdam volgt.

Artikel II  

De Beleidsregel loonkostensubsidie gemeente Nissewaard wordt ingetrokken.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2023.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard op 20 juni 2023.

De gemeentesecretaris,

mr. M.L.M. Weerts

De burgemeester,

mr. F. van Oosten

Naar boven