Wijzigen beleidsregels schuldhulpverlening Venlo 2021: verkorten aflossingstermijn MSNP naar 18 maanden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

gezien het voorstel van 20 juni 2023;

gelet op artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht;

mede gelet op artikel 14 lid 2 en artikel 15 lid 2 van Beleidsregels Schuldhulpverlening Venlo 2021;

overwegende, dat

1. de minnelijke schuldhulptrajecten die worden vormgegeven binnen de minnelijke sanering van natuurlijke personen ( MSNP )in het landelijk beleid worden verkort van 36 maanden naar 18 maanden.

2. het college de bevoegdheid heeft om de beleidsregels schuldhulpverlening Venlo 2021 conform het landelijk beleid aan te passen.

besluiten:

Artikel 14 lid 2 was:

Tot een saneringskrediet kan worden besloten, indien aflossing van de schulden slechts mogelijk is door verstrekking van een saneringskrediet en/of borgstelling en er geen zicht is op inkomensverbetering in de komende jaren. De hoogte van het saneringskrediet bedraagt maximaal het nettobedrag ter grootte van de aflossingscapaciteit van de cliënt gedurende maximaal 36 maanden.

Te wijzigen in:

Tot een saneringskrediet kan worden besloten, indien aflossing van de schulden slechts mogelijk is door verstrekking van een saneringskrediet en/of borgstelling en er geen zicht is op inkomensverbetering in de komende jaren. De hoogte van het saneringskrediet bedraagt maximaal het nettobedrag ter grootte van de aflossingscapaciteit van de cliënt gedurende maximaal 18 maanden.

Artikel 15 lid 2 was:

Tot schuldbemiddeling kan worden besloten indien aflossing van de schulden van de cliënt mogelijk is zonder dat een krediet verstrekt hoeft te worden. Daartoe wordt de aflossingscapaciteit van de cliënt gedurende 36 maanden berekend en wordt, op grond daarvan, een prognosevoorstel aan de schuldeisers gedaan tegen finale kwijting.

Te wijzigen in:

Tot schuldbemiddeling kan worden besloten indien aflossing van de schulden van de cliënt mogelijk is zonder dat een krediet verstrekt hoeft te worden. Daartoe wordt de aflossingscapaciteit van de cliënt gedurende 18 maanden berekend en wordt, op grond daarvan, een prognosevoorstel aan de schuldeisers gedaan tegen finale kwijting.

De ingangstermijn voor deze wijziging op 1 juli 2023 te laten plaatsvinden.

Venlo, 20 juni 2023

Burgemeester en wethouders van Venlo

de secretaris, de burgemeester

Twan Beurskens, Antoin Scholten

Naar boven