Besluit van de raad van de gemeente Nissewaard, tot eerste wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning in beschermde woonvormen Zuid-Hollandse Eilanden 2022

De raad van de gemeente Nissewaard;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2023;

 

gelet op artikel 2.1.3 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;

 

gezien het advies van de Regionale Adviesraad beschermd wonen en opvang van dd mm 2023;

 

gezien het advies van de commissie Sociaal Domein van 15 juni 2023;

 

besluit de volgende verordening vast te stellen:

 

Eerste wijziging Verordening beschermde woonvormen ZHE 2022 Nissewaard.

Artikel I  

De Verordening beschermde woonvormen ZHE 2022 wordt gewijzigd als volgt:

 

A.

In artikel 1.1, onder e, wordt 'de gemeente Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Nissewaard of Westvoorne' vervangen door 'de gemeente Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard of Voorne aan Zee'.

 

B.

In artikel 1.2 wordt 'Verordening sociaal domein Nissewaard' vervangen door 'Verordening maatschappelijke ondersteuning Nissewaard 2023'.

 

C.

In artikel 2.1, vierde lid, wordt 'inwoner zijn van één van de zes gemeenten' vervangen door 'inwoner zijn van één van de vier gemeenten'.

 

D.

Artikel 2.2, vierde lid, wordt vervangen door:

  • 4.

    In afwijking van het in het eerste lid bepaalde, wordt de melding direct gedaan bij het college indien de inwoner op het moment van de melding nog aanspraak maakt op een maatwerkvoorziening beschermde woonvorm, residentiële jeugdzorg, intramurale Wlz-zorg, forensische zorg of klinische ggz-behandeling.

E.

Artikel 2.3 wordt vervangen door:

 

Artikel 2.3 Eerste screening door gemeente waar de melding wordt gedaan

  • 1.

    Het college van de gemeente waar de melding wordt gedaan is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een eerste screening.

  • 2.

    In deze eerste screening wordt een lichte toets uitgevoerd om te bepalen of de inwoner als gevolg van psychische of psychosociale problematiek of een licht verstandelijke beperking zich niet op eigen kracht kan handhaven in de samenleving en inwoner met voorliggende voorzieningen en lokale maatwerkvoorzieningen (inclusief begeleid wonen) onvoldoende ondersteund kan worden in zijn zelfredzaamheid.

  • 3.

    Indien de situatie van de inwoner naar het oordeel van het college van de gemeente waar de melding wordt gedaan voldoet aan de omschrijving in lid 2, wordt de melding voorzien van het daarbij opgestelde verslag ingediend als een melding beschermde woonvorm bij de centrumgemeente Nissewaard.

  • 4.

    Indien de situatie van inwoner naar het oordeel van het college van de gemeente waar de melding is gedaan niet voldoet aan de omschrijving in lid 2, wordt de melding van inwoner door dit college verder afgehandeld.

  • 5.

    In afwijking van het in het eerste lid bepaalde, wordt geen eerste screening uitgevoerd indien de inwoner op het moment van de melding aanspraak maakt op een maatwerkvoorziening beschermde woonvorm, intramurale Wlz-zorg, residentiële jeugdzorg of klinische ggz-behandeling. In die gevallen wordt direct een onderzoek uitgevoerd als omschreven in artikel 2.4.

F.

In artikel 4.1, eerste lid, wordt in de aanhef ' twee objectieve maatstaven' vervangen door 'drie objectieve maatstaven'.

 

G.

De artikelen 11.3 en 11.4 vervallen, onder vernummering van de artikelen 11.5 en 11.6 tot de artikelen 11.3 en 11.4.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 juli 2023.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Nissewaard op 28 juni 2023.

De griffier,

mr. S.J.M. Mackay

De voorzitter,

mr. F. van Oosten

Naar boven