Gemeenteblad van Maasgouw
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Maasgouw | Gemeenteblad 2023, 273297 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Maasgouw | Gemeenteblad 2023, 273297 | beleidsregel |
Grondprijzennota 2023 – 2025 van de gemeente Maasgouw
In de grondprijzennota 2023-2025 de kaders voor het grondprijsbeleid, zoals opgenomen in de actuele Nota Grondbeleid 2016 – 2020 van de gemeente Maasgouw, nader zijn uitgewerkt.
vast te stellen de Grondprijzennota 2023 – 2023 van de gemeente Maasgouw.
In de voorliggende grondprijzennota zijn de kaders voor het grondprijsbeleid, zoals opgenomen in de actuele Nota Grondbeleid, nader uitgewerkt.
In hoofdstuk 1 wordt een toelichting gegeven op de diverse wijzen waarop gronden kunnen worden uitgegeven en aan de hand van welke methode de grondprijs kan worden bepaald.
In hoofdstuk 2 zijn de grondprijzen nader uitgewerkt.
Hoofdstuk 3 is heeft betrekking op de uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2021, het Didam-Arrest. De te volgen (verplichte) procedure ten aanzien van het bieden van mededingingsruimte bij gronduitgifte is hierin nader uitwerkt.
In de bijlage ‘Grondprijzentabel’ is een schematisch overzicht opgenomen waarin alle grondprijzen uit deze nota zijn samengevoegd. Deze bijlage met grondprijzen worden tweejaarlijks ter vaststelling aan de Raad voorgelegd. Hierdoor kan tijdig worden gereageerd op marktontwikkelingen.
De uitgangspunten in deze nota passen binnen de wettelijke kaders van:
Het Didam-arrest van de Hoge Raad d.d. 26 nov 2021 ten aanzien van mededingingsruimte bij verkoop.
De gemeente dient bij verkoop mededingingsruimte te bieden. Een koper dient te worden geselecteerd aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria die vooraf zijn vastgesteld.
Mogelijk is het Didam-arrest niet alleen van toepassing op verkoop van onroerend goed door overheden, maar ook op andere onroerend goed transacties zoals uitgifte van beperkt zakelijke rechten (w.o. erfpacht) en/of uitgifte in pacht en/of huur. Nieuwe rechtspraak zal hier duidelijkheid over moeten geven.
Mocht nieuwe rechtspraak hier aanleiding voor geven dan wordt een gewijzigde procedure omtrent uitgifte van zakelijke rechten en/of:
De gemeente Maasgouw hanteert de volgende methoden bij het uitgeven van gronden:
Voor het vaststellen van de waarde van de gronden worden twee benaderingen onderscheiden:
De marktconforme grondprijs wordt bepaald aan de hand van een van de volgende methoden1:
Aan de hand van een door de gemeente vastgesteld integraal uurtarief wordt een kostendekkende (integrale) grondprijs berekend.
In dit integraal uurtarief zijn alle directe en indirecte kosten opgenomen die de gemeente maakt bij het uitgeven van gronden.
Het uitgangspunt bij verkoop van gronden is dat mededingingsruimte wordt geboden aan potentieel gegadigde. Met mededingingsruimte wordt bedoeld dat alle potentiële gegadigden de gelegenheid geboden moet worden om mee te dingen. Mededingingsruimte moet worden geboden indien er meerdere gegadigden in aanmerking komen voor de koop van de onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn.
Een koper wordt geselecteerd aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke verkoopcriteria. Deze criteria worden voorafgaand aan de verkoop openbaar bekend gemaakt.
Hiervan kan worden afgeweken indien, uit de vooraf opgestelde verkoopcriteria, bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze koper in aanmerking komt voor de aankoop.
In dit laatste geval dient de voorgenomen verkoop voorafgaand aan de definitieve verkoop openbaar bekend te worden gemaakt. Zodanig dat iedereen daarvan gemakkelijk kennis kan nemen. Ook dient in dit geval gemotiveerd te worden waarom er naar haar oordeel van de gemeente slechts één serieuze koper aan te merken is.
De procedure die gevolgd dient te worden, volgt uit het Didam-arrest van 26 nov 2021 en is uitgewerkt in Hoofdstuk 3.
Bouwkavels: Bij verkoop van bouwkavels wordt mededingingsruimte geboden.
Bedrijfskavels: Bij verkoop van bedrijfskavels wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
Maatschappelijke doeleinden: Bij verkoop van kavels ten behoeve van maatschappelijke doeleinden wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
Snippergroen en reststroken, waaronder ook begrepen reststroken grenzend aan bedrijfskavels.
Verkoop van snippergroen en reststroken vindt plaats, óf omdat de gemeente de gronden aanbiedt aan de eigenaar van het aangrenzende perceel, óf indien inwoners van Maasgouw hiertoe een verzoek indienen.
Ter voorkoming van een onlogische en/of onwenselijke verkaveling van woon- en bedrijfskavels worden snippergroen reststroken uitsluitend verkocht aan de (toekomstige) eigenaar (niet aan een huurder) van het aangrenzend perceel waar:
Gezien de bovenstaande aspecten wordt de (toekomstige) eigenaar van het aangrenzende perceel aangemerkt als de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de aankoop. Mocht verkoop aan deze enige serieuze gegadigde niet doorgaan, dan is verkoop aan een andere partij in beginsel niet aan de orde.
Volkstuinen zijn schaars. De gemeente hanteert een wachtlijst bij verhuur van volkstuinen.
Daarom wordt terughoudend omgegaan met verzoeken tot verkoop van een volkstuin.
Indien besloten wordt tot verkoop (bijvoorbeeld omdat de volkstuin niet toegankelijk is voor de gemeente), vindt verkoop in beginsel plaats aan inwoners uit de kern waar de volkstuin ligt.
Vanuit historisch perspectief is de volkstuin een verlengstuk van de tuin, welke veelal te voet of met de fiets bereikbaar is.
Bij verkoop van volkstuinen wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
De gemeente heeft nog één woning in eigendom, gelegen aan de Wal 16 in Thorn. Deze woning wordt momenteel verhuurd.
Achter deze woning liggen de voormalige brandweerkazernes (Oude Trambaan 6a en 6b). Ook deze panden worden tijdelijk verhuurd.
Nadat de woning aan de Wal vrij van huur is zal een nieuwe invulling aan dit gebied (woning en voormalige kazernes) worden gegeven. In de komende jaren zal de gemeente zich beraden over de invulling van deze locatie.
Bij verkoop van overige panden wordt in beginsel mededingingsruimte geboden.
Indien een partij op eigen initiatief contact opneemt met de gemeente met het verzoek een pand te mogen kopen, zonder dat het pand in de openbare verkoop staat, kan uitsluitend aan deze partij worden verkocht zonder mededingingsruimte te bieden aan andere partijen, indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat uitsluitend deze partij de enige serieuze kandidaat is die in aanmerking komt voor de aankoop.
Voorafgaand aan de verkoop van gronden worden de volgende onderzoeken uitgevoerd:
Voorafgaand aan de verkoop panden wordt uitgevoerd:
Aanwezigheid kabels en leidingen
Nutsbedrijven dienen altijd toegang te hebben tot de in de grond aanwezige kabels en leidingen. Voorafgaand aan de verkoop wordt in opdracht en op kosten van de gemeente een Klic-melding uitgevoerd. Indien kabels en leidingen in de grond liggen, hebben de nutsbedrijven een rol in de besluitvorming. Voor nutsbedrijven is het van belang dat kabels en leidingen toegankelijk zijn en blijven. Daarom worden deze gronden uitsluitend na goed overleg met de nutsbedrijven verkocht.
Bodemonderzoek/asbestonderzoek
Bij verkoop van percelen met een oppervlakte van méér dan 50m2 (>50m2) en bij de verkoop van panden, maakt een historisch bodemonderzoek conform NEN 5725 onderdeel uit van de transactie. Indien een (asbest)verontreiniging wordt vermoed, vindt tevens een aanvullend (asbest)onderzoek plaats.
Hierdoor krijgen de koper en de verkoper duidelijkheid over de staat waarin de bodem van een perceel/het pand zich bevindt. De bodem/het pand dient geschikt te zijn voor het gebruik in overeenstemming met de bestemming, of met de toekomstige bestemming.
Het onderzoek dient te worden uitgevoerd door een gespecialiseerd en gekwalificeerd
milieuadviesbureau. Uitgangspunt is dat de kosten van het historisch bodemonderzoek NEN 5725 en aanvullend (asbest)onderzoek voor rekening komen van de verkopende partij. Hiervan wordt afgeweken indien partijen gezamenlijk anders overeenkomen.
Afhankelijk van het resultaat uit het onderzoek wordt door partijen gezamenlijk overleg gevoerd over de te nemen vervolgstappen/vervolgonderzoeken.
In het geval dat de eigendomsoverdracht het gevolg is van verjaring vindt geen bodemonderzoek plaats.
De gemeente heeft in het kader van de Monumentenwet de wettelijke verplichting om de in de grond aanwezige cultuurhistorische (c.q. archeologische) waarden te beschermen.
Deze bescherming geldt in gebieden:
Deze gebieden staan aangegeven op een gemeentelijke archeologische verwachtingenkaart, die werd vastgesteld op 28 oktober 2010.
Het bovenstaande houdt in praktijk in, dat in geval van bodem verstorende ontwikkelingen op terreinen die zijn gelegen in een van de hierboven genoemde gebieden, de initiatiefnemer (eigenaar, ontwikkelaar) kan worden verplicht archeologisch onderzoek te laten uitvoeren. De eigenaar of ontwikkelaar is, als zijnde de verstoorder van het bodemarchief, financieel en operationeel verantwoordelijk. De gemeente geeft de kaders aan en handhaaft ze.
Bij de uitgifte van gronden in erfpacht is de gemeente terughoudend. Dit instrument wordt uitsluitend ingezet om gewenste ontwikkelingen te stimuleren. In de praktijk betekent dit dat bij uitgifte in erfpacht in de meeste gevallen vooraf al vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één gegadigde in aanmerking komt voor de erfpacht.
Verhuur van gronden is met name aan de orde bij snippergroen, reststroken en volkstuinen.
Het uitgangspunt is dat snippergroen en reststroken niet worden verhuurd maar verkocht, tenzij:
Er wordt terughoudend omgegaan met de verkoop van volkstuinen. De reden hiervoor is dat volkstuinen schaars zijn. De vraag is groter dan het aanbod.
De gemeente hanteert daarom een wachtlijst. Indien een volkstuin vrijkomt, wordt deze via loting opnieuw uitgegeven.
Bij verhuur van panden wordt in mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het huren van het pand.
Er is sprake van pacht indien agrarische gronden in gebruik worden gegeven ten behoeve van de landbouw. Er is sprake van landbouw indien het een bedrijfsmatige uitoefening van een agrarische activiteit betreft, gericht op winst.
Met enige regelmaat dienen pachtovereenkomsten te worden beëindigd omdat de gemeente de gronden nodig heeft ter compensatie van ontwikkelingen elders in de gemeente. Het pachtareaal wordt als gevolg hiervan door de jaren heen steeds kleiner. Gezien de schaarste wordt terughoudend omgegaan met de verkoop van agrarische gronden.
Indien verkoop aan de orde is wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld sprake is van één serieuze gegadigde.
Bij uitgifte in pacht van een agrarische kavel mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld sprake is van één serieuze gegadigde.
1.5 Vestigen recht van opstal/overpad
Het vestigen van een recht van opstal vindt plaats indien de ene partij het eigendom wil houden van een onroerende zaak (opstal) die is gelegen in, op of onder de onroerende zaak van de andere partij.
Indien de opstal niet vrij toegankelijk is via de openbare weg, dient tevens een recht van overpad gevestigd te worden om de bereikbaarheid te garanderen.
2. Grondprijzen en uitwerking beleid
Alle genoemde grondprijzen in deze nota zijn, voor zover de transacties plaatsvinden binnen de BTW sfeer, exclusief BTW en kosten koper (k.k.).
Bij het vaststellen van de grondprijzen worden de volgende type gronden onderscheiden:
Daarnaast verhuurt de gemeente:
Bij verkoop wordt mededingingsruimte geboden.
Momenteel (augustus 2022) is er nog één kavel te koop in het nieuwbouwbouwplan Bosserhofsveld.
Dit is de enige bouwkavel die de gemeente momenteel in de verkoop heeft.
Indien de gemeente, ter uitvoering van een gemeentelijk project, in de komende jaren bouwkavels voor particuliere woningbouw in de verkoop brengt, wordt de verkoopprijs vastgesteld aan de hand van de residuele grondwaarde. Bij het berekenen van de residuele grondwaarde vormt de marktwaarde het uitgangspunt. De marktwaarde wordt veelal bepaald aan de hand van een onafhankelijke taxatie.
Bij de verkoop van losse bouwkavels aan particulieren waarbij de residuele grondwaarde niet aan de orde is, wordt de verkoopprijs rechtstreeks vastgesteld aan de hand van een taxatie uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur die bekend is met de regionale markt (onafhankelijke taxatie).
Woningbouw projectontwikkelaars
Bij verkoop wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
Ook bij de verkoop van gronden aan projectontwikkelaars wordt de verkoopprijs vastgesteld aan de hand van de residuele grondwaarde. Bij grotere projecten bestaat daarnaast nog de mogelijkheid om de grondprijs vast te stellen op basis van een onafhankelijke taxatie.
Bovengenoemde methoden leiden, afhankelijk van de ligging van de bouwkavel, tot gedifferentieerde verkoopprijzen.
Gelet op de huidige marktontwikkelingen ligt de richtprijs tussen € 165,- k.k. (sociale woningbouw) en
€ 260,- k.k. per m2 excl. BTW.
Sociale woningbouw/starterswoningen/seniorenwoningen
Bij verkoop wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
De waarde van gronden voor sociale woningbouw, starterswoningen en seniorenwoningen wordt vastgesteld aan de hand van de residuele grondwaarde of op grond van een onafhankelijke taxatie. Omdat bij een taxatie rekening wordt gehouden met de ligging van de gronden, zal dit tot gedifferentieerde grondprijzen leiden.
2.1.2 Uitgifte in erfpacht van bouwkavels
Het uitgangspunt van de gemeente is dat bij de uitgifte van bouwkavels ten behoeve van woningbouw geen erfpacht wordt gehanteerd.
Het uitgangspunt van de gemeente is dat bouwkavels niet verhuurd worden.
Onder bedrijfskavels worden tevens waterkavels begrepen, voor zover deze bedrijfsmatig in gebruik zijn.
Bedrijfskavels en bedrijfspanden
Bij verkoop wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
De verkoopprijs van bedrijfskavels en bedrijfspanden is afhankelijk van de gebruiksmogelijkheden en de ligging. De verkoopprijs wordt vastgesteld aan de hand van een comparatieve methode of een taxatie door een onafhankelijke taxateur die bekend is met de regionale markt.
Gelet op de huidige marktontwikkelingen ligt de richtprijs voor bedrijfskavels tussen de € 125,- en
€ 135,- k.k. per m2 excl. BTW.
De verkoopprijs voor bedrijfspanden is sterk afhankelijk van de toekomstige invulling. Daarom kan geen richtprijs worden gegeven.
Bij de uitgifte in erfpacht wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de erfpacht.
De gemeente is terughoudend bij de uitgifte in erfpacht. Dit instrument wordt ingezet om voor de gemeente gewenste ontwikkelingen te stimuleren, zoals de uitgifte in erfpacht van de waterkavels in de haven Wessem. Deze waterkavels wordt uitsluitend in erfpacht uitgegeven aan de (toekomstig) eigenaar van het aangrenzende bedrijf op de kade, aangezien deze eigenaar redelijkerwijs als de enige serieuze gegadigde kan worden aangemerkt.
De ondergrond van een opstal, wordt uitsluitend in erfpacht gegeven aan de (toekomstig) eigenaar van het betreffende opstal, omdat de eigenaar wordt aangemerkt als de enige serieuze gegadigde voor het verkrijgen van de erfpacht.
Momenteel wordt bij een tweetal frituren de grond in erfpacht uitgegeven. Hiermee heeft het bedrijf langdurige zekerheid op het gebruik van gemeentegrond op de betreffende locatie.
Erfpacht wordt doorgaans afgesloten voor een periode van minimaal 20 tot 30 jaar.
De hoogte van de canon is afhankelijk van de waarde van de bedrijfskavel. De waarde van de bedrijfskavel wordt vastgesteld aan de hand van de comparatieve methode of aan de hand van een onafhankelijke taxatie.
De canon bedraagt in beginsel 5% van de getaxeerde waarde. Hiervan wordt afgeweken indien uit het taxatierapport blijkt dat ter plaatse afwijkende omstandigheden gelden waardoor een ander percentage marktconform is.
Bij verhuur van bedrijfskavels wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de huur.
Dit laatste is aan de orde bij waterkavels. Waterkavels worden uitsluitend verhuurd aan de eigenaar of exploitant van de aangrenzende kadekavel, aangezien de eigenaar of exploitant redelijkerwijze als de enige serieuze gegadigde kan worden aangemerkt.
Verhuur van bedrijfskavels komt medio 2022 uitsluitend voor bij de waterkavels in de haven Wessem. Deze waterkavels worden verhuurd aan bedrijven (in plaats van erfpacht), indien de bedrijfsvoering niet past binnen de gewenste ontwikkeling.
De hoogte van de huurprijs is afhankelijk van de waarde van de bedrijfskavel. De waarde wordt vastgesteld aan de hand van de comparatieve methode of aan de hand van een onafhankelijke taxatie.
De huurprijs bedraagt in beginsel 4.5% van de getaxeerde waarde. Hiervan wordt afgeweken indien uit het taxatierapport blijkt dat ter plaatse afwijkende omstandigheden gelden waardoor een ander percentage marktconform is. De huurprijs wordt jaarlijks vermeerderd met het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), tot een maximum van 4%.
Verhuur heeft in tegenstelling tot erfpacht een tijdelijk karakter. Het langdurige karakter van erfpacht geeft het bedrijf de zekerheid dat over een lange periode beschikt kan worden over de in erfpacht uitgegeven kavel. Daarom is de huurprijs (4,5% van de getaxeerde waarde) lager dan de canon (5% van de getaxeerde waarde).
Bij verhuur van bedrijfspanden wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de huur.
Bij verhuur van bedrijfspanden wordt een marktconform tarief gehanteerd. De huurprijs wordt vastgesteld aan de hand van de comparatieve methode of aan de hand van een onafhankelijke taxatie. De huurprijs wordt jaarlijks vermeerderd met het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), tot een maximum van 4%.
Uitzondering hierop vormt de tijdelijke verhuur van panden. Indien de gemeente een pand tijdelijk verhuurt, lopende een onderzoek naar de toekomstige invulling van het pand, wordt minimaal een kostendekkend tarief gehanteerd. Hiermee wordt leegstand voorkomen.
2.2.4 Reststroken grenzend aan bedrijfskavels
Reststroken worden uitsluitend verkocht aan de eigenaar van het aangrenzende bedrijf, omdat de eigenaar redelijkerwijze kan worden aangemerkt als de enige serieuze gegadigde.
Reststroken worden uitsluitend verhuurd aan de eigenaar of exploitant van het aangrenzende bedrijf, omdat de eigenaar/exploitant redelijkerwijze kan worden aangemerkt als de enige serieuze gegadigde.
Stroken grond grenzend aan een bedrijfskavel worden aangemerkt als een reststrook indien:
De verkoopprijs van reststroken bedraagt 50% van de getaxeerde waarde van vergelijkbare grond voor een bedrijventerrein.
De verhuurprijs bedraagt 4,5% van de getaxeerde waarde en wordt jaarlijks vermeerderd met het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), tot een maximum van 4%.
Bij verkoop van bouwkavels of panden met een maatschappelijke bestemming wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
De verkoopprijs wordt bepaald aan de hand van een taxatie uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur die bekend is met de regionale markt.
Bij verhuur wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de huur.
Bij verhuur van panden, wordt een marktconform tarief gehanteerd. Dit tarief wordt vastgesteld aan de hand van de comparatieve methode of aan de hand van een onafhankelijke taxatie. Het tarief wordt jaarlijks vermeerderd met het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), tot een maximum van 4%.
Uitzondering hierop vormt de tijdelijke verhuur van panden. Indien de gemeente een pand tijdelijk verhuurt, lopende een onderzoek naar de toekomstige invulling van het pand, wordt minimaal een kostendekkend tarief gehanteerd. Hiermee wordt leegstand voorkomen.
2.4 Snippergroen en restpercelen
Als snippergroen worden aangemerkt:
Als restpercelen worden aangemerkt:
Het snippergroen is veelal door bewoners in gebruik genomen zonder dat dit is vastgelegd in een overeenkomst (oneigenlijk gebruik gemeentegrond). Daarnaast zijn in een enkel geval ook restpercelen door bewoners in gebruik genomen, zonder dat dit is vastgelegd in een overeenkomst.
De raad heeft in een motie van november 2012 opdracht gegeven om snippergroen zoveel mogelijk te verkopen. Daar waar verkoop niet mogelijk is, wordt het gebruik vastgelegd in een huurovereenkomst. Alle huurovereenkomsten worden opgenomen in het contractenregister.
Het contractenregister wordt indien dit wenselijk is een signaleringsdatum aan de overeenkomst gekoppeld. Dit is bijvoorbeeld aan de orde indien in de overeenkomst afspraken zijn gemaakt die de gemeente in een later stadium dient te controleren.
Snippergroen en reststroken worden in beginsel verkocht aan de (toekomstige) eigenaar van het aangrenzende perceel, omdat deze eigenaar wordt aangemerkt als de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de aankoop. Bij twijfel wordt met de directe buren worden overlegd.
Verkoop van snippergroen en restpercelen heeft de voorkeur boven verhuur.
Aan de hand van verschillende toetsingscriteria wordt beoordeeld of snippergroen/restpercelen in aanmerking komen voor verkoop.
Verkoop is in ieder geval niet mogelijk indien het snippergroen of de reststrook:
Bij de verkoop van snippergroen (tot en met 150 m2) wordt een gedifferentieerde, marktconforme verkoopprijs gehanteerd.
De verkoopprijs is afhankelijk van de ligging en de gebruiksmogelijkheden.
Indien met de aankoop van het snippergroen de bouwmogelijkheden op het aangrenzende bouwperceel worden vergroot, wordt de verkoopprijs vastgesteld aan de hand van de comparatieve methode of een taxatie.
Bij de verkoop van het overig snippergroen gelden vaste verkooprijzen bepaald op basis van de comparatieve methode:
Indien met de aankoop van het snippergroen geen extra bouwmogelijkheden worden gerealiseerd, maar de aankoop wel een essentieel onderdeel uitmaakt van de bouwkavel, bedraagt de verkoopprijs 50% van de verkoopprijs bouwkavels, tenzij het snippergroen voldoet aan de voorwaarden onder punt 3, zoals hieronder vermeld.
Indien voorafgaand aan de verkoop kabels en leidingen verlegd moeten worden, komen de kosten voor het verleggen hiervan volledig voor rekening van koper.
Bij de verkoop van restpercelen >150 m2, die van geen of minimale betekenis zijn voor de openbare ruimte wordt de verkoopprijs comparatief bepaald. Indien de verkoopprijs niet comparatief kan worden bepaald, wordt het perceel getaxeerd.
Bij het vaststellen van de verkoopprijs spelen een belangrijke rol:
Verkoop aan woningbouwvereniging
Bij verkoop van snippergroen en restpercelen aan een woningbouwvereniging, wordt een marktconforme verkoopprijs gehanteerd. Deze wordt comparatief of aan de hand van een onafhankelijke taxatie vastgesteld.
Indien verkoop niet wenselijk wordt geacht, of indien geen overeenstemming over de verkoop wordt bereikt, wordt het snippergroen (<150 m2) te huur aangeboden. Dat naast verkoop van snippergroen, tevens de mogelijkheid van verhuur wordt geboden, draagt ertoe bij dat het vastleggen van het gebruik soepel verloopt. Zo wordt de kans verkleind dat een strook snippergroen (weer) onder het beheer van de gemeente komt.
Bij verhuur is de gemeente gehouden aan de kaders voortvloeiend uit de Wet Markt en Overheid. Verhuur wordt aangemerkt als een economische activiteit. Er dient daarom minimaal een integrale kostprijs (kostendekkende huurprijs) berekend te worden bij de verhuur van snippergroen.
Er wordt een kostendekkende huurprijs gehanteerd, welke jaarlijks wordt vermeerderd met het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), tot een maximum van 4%.
De huurprijs bedraagt € 23,- per 25 m2 per jaar. Voor de berekening van de jaarhuur wordt de te huren perceeloppervlakte afgerond op een veelvoud van 25 m2.
Een en ander conform onderstaande tabel. Deze tabel laat ook zien hoe de kostendekkende huurprijs zich verhoudt met de huidige huurprijs.
Bovenstaande huurprijzen gelden voor de nieuw af te sluiten overeenkomsten.
Bij lopende huurovereenkomsten, afgesloten vanaf 2017, worden de huurprijzen jaarlijks geïndexeerd. De huurprijzen van lopende overeenkomsten worden niet aangepast op nieuw beleid.
Er wordt overigens nog steeds snippergroen verhuurd tegen een symbolisch bedrag. Tot de beginjaren 90 van de vorige eeuw, werden namelijk symbolische huurprijzen gehanteerd, die nooit zijn geïndexeerd of aangepast op nieuw grondprijzenbeleid. Wanneer de bewoner/huurder verhuist wordt de huurovereenkomst beëindigd. Indien de nieuwe bewoner de huur wenst voort te zetten zal de gemeente de huurovereenkomst actualiseren. Op deze manier zullen de huurovereenkomsten met symbolische huurprijzen op termijn verdwijnen.
Bij de verhuur van percelen >150 m2, die van geen of minimale betekenis zijn voor de openbare ruimte wordt de verhuurprijs comparatief bepaald.
Bij het vaststellen van de verhuurprijs spelen een rol:
Bij verkoop van volkstuinen wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
In verband met schaarste van volkstuinen (de vraag is groter dan het aanbod) worden volkstuinen bij voorkeur niet verkocht.
De verkoopprijs van volkstuinen wordt aan de hand van de comparatieve methode vastgesteld.
De verkoopprijs is afhankelijk van de bestemming. De meerderheid van de volkstuinen heeft een agrarische bestemming en zal in overeenstemming met de bestemming worden verkocht (zei paragraaf 3.6 Agrarische gronden).
Volkstuinen tot en met 1000 m2
Bij verhuur van volkstuinen tot en met 1000 m2, wordt een kostendekkende huurprijs gehanteerd, welke jaarlijks wordt vermeerderd met het consumentenprijsindexcijfer. De huurprijs bedraagt € 23,- per 100 m2 per jaar. Voor de berekening van de jaarhuur wordt de te huren perceeloppervlakte afgerond op een veelvoud van 100 m2.
Ten opzichte van de huidige Grondprijzennota betekent dit een verhoging van ongeveer € 3,- per 100 m2.
Bij verhuur van volkstuinen > 1000 m2 is de huurprijs gelijk aan de pachtprijs die voor het perceel zou worden gehanteerd bij verpachting (paragraaf 3.6)
De gemeente heeft circa 35 hectare agrarische gronden in eigendom. De meeste percelen zijn kleiner dan 1 hectare (= 10.000 m2). Deze gronden worden allemaal verpacht, verdeeld over circa 30 pachters.
De gemeente heeft weinig agrarische gronden in eigendom. Daarom worden agrarische gronden voornamelijk verpacht en vindt verkoop uitsluitend plaats indien de pachtgronden ingezet worden als compensatiegrond.
Indien wordt overgegaan tot verkoop, wordt als uitgangspunt een marktconforme verkoopprijs gehanteerd. Bij verkoop wordt mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld sprake is van één serieuze gegadigde.
In 2022 bedraagt de verkoopprijs van agrarische gronden in Midden-Limburg €7,-/€ 8,5 per m2. De verkoopprijs hangt af van de ligging en de gebruiksmogelijkheden en wordt jaarlijks aan de hand van de comparatieve methode vastgesteld.
Soms worden agrarische gronden aangekocht in verband met voorgenomen ontwikkelingen op de locatie waar de agrarische gronden gelegen zijn. De koopprijs wordt in dat geval vastgesteld aan de hand van de comparatieve methode. Ingeval de verkoper het voortgezet gebruik krijgt tot op het moment dat de gemeente het verkochte perceel nodig heeft ten behoeve van de beoogde ontwikkelingen, wordt dit gebruik gekoppeld aan einddatum.
Bij uitgifte in pacht van een agrarische kavel mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld sprake is van één serieuze gegadigde.
De gemeente Maasgouw kiest bij de verpachting van gronden voor een overeenkomst voor bepaalde tijd. Een pachtovereenkomst voor bepaalde tijd heeft 2 voordelen:
De gemeente heeft van oudsher nog enkele langlopende overeenkomsten (pachtovereenkomsten voor onbepaalde tijd). Hierbij geniet de pachter wél pachtbescherming. Deze pachtovereenkomsten voor onbepaalde tijd worden omgezet/beëindigd zodra dit mogelijk is.
De pachtprijs wordt afgeleid van het Pachtprijzenbesluit. Dit besluit wordt jaarlijks door de Rijksoverheid vastgesteld. Per 1 juli 2022 bedraagt de pachtprijs € 530,- per ha/jaar.
De opgelegde eigenaarslasten op een agrarisch perceel, waaronder de waterschapslasten, landinrichtings- of ruilverkavelingsrente, worden voor 50% doorberekend aan de pachter.
De kosten van de Grondkamer komen volledig voor rekening van de pachter.
Einde looptijd pachtovereenkomst
Momenteel worden alle gemeentelijke agrarische gronden die niet op korte termijn worden ingezet voor andere doeleinden (w.o. herplantplicht) verpacht.
Aan het einde van pachtperiode wordt een pachtovereenkomst in beginsel verlengd. Dit ter bevordering van de continuering van de bedrijfsvoering.
De pachtovereenkomst wordt niet verlengd indien:
In dit laatste twee gevallen wordt bij het opnieuw uitgeven van de vrijkomende agrarische kavel mededingingsruimte geboden, tenzij bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijze mag worden verondersteld sprake is van één serieuze gegadigde.
Een belangrijke ontwikkeling in de landbouw is dat agrariërs streven naar grotere bewerkingseenheden, omdat dit kan leiden tot een efficiëntere bewerking en een betere vruchtwisseling.
Het is voor agrariërs daarom van belang dat ‘ploegruil’ wordt toegestaan. Ploegruil betekent het tijdelijk ruilen van agrarische gronden. Indien dit past binnen de reguliere bedrijfsvoering van de betreffende landbouwbedrijven is ploegruil toegestaan. Voorwaarde bij ploegruil is dat afspraken hierover schriftelijk worden vastgelegd.
Als gevolg van nieuw Europees landbouwbeleid dienen agrariërs vanaf 2016 te voldoen aan eisen van vergroening. Het gaat hierbij om de volgende drie vergroeningseisen:
De vergroeningseis: ‘Ecologisch aandachtsgebied’ is van belang voor het gemeentelijk grondbeleid.
In overeenstemming met de nota ‘Plan van aanpak bloemrijke bermen en akkerranden’, d.d. 28 feb 2020 (opgesteld naar aanleiding van het coalitieakkoord 2018 - 2022), wordt voorafgaand aan iedere verpachting beoordeeld of ecologische en/of landschappelijke belangen spelen. Indien dergelijke belangen spelen, worden in de pachtovereenkomst afspraken vastgelegd. Deze afspraken gaan over bijvoorbeeld het verbouwen van vlinderbloemige gewassen, de aanleg van bloemrijke bermen en/of kruidenrijke akkerlanden en over maatregelen om de achteruitgang van de patrijzen te stoppen.
Agrariërs worden door de overheid financieel gecompenseerd indien een gedeelte van de agrarische gronden wordt ingezet met een ecologisch aandachtgebied. Om die reden wordt er géén korting op de pachtprijs gegeven.
Het gaat al jaren heel slecht met de patrijs. In 2019 was de populatie van de ooit zo gewone boerenlandvogel met 95% afgenomen. Om de achteruitgang van boerenlandvogels te stoppen heeft de gemeente daarom in 2019 “het patrijzenproject Maasgouw” opgestart.
Met het redden van de patrijs wordt de hele biodiversiteit op agrarische gronden verbeterd. In de omgeving van Thorn, Wessem, Panheel, Heel en Beegden zijn diverse percelen ingericht speciaal voor patrijzen. In het kader van dit project worden met agrariërs driejarige contracten afgesloten, waarin afspraken worden gemaakt over het gebruik van het agrarisch perceel.
Deze contracten worden afgesloten met eigenaren én pachters van agrarische percelen.
In de loop der jaren zijn op een groot aantal locaties bermen verdwenen, omdat ze door de agrariërs die het aangrenzende perceel bewerken worden omgeploegd. Daarom worden gesprekken gevoerd met agrariërs die de aangrenzende percelen bewerken, waarbij samen wordt bekeken hoe de bermen weer in de oude toestand kunnen worden hersteld. Zodanig dat weer ruimte ontstaat voor het ontwikkelen van kruidenrijke bermen. Dit is niet alleen gunstig voor de kruidenrijkdom maar komt ook ten goede aan laanbomen.
Binnen de gemeente Maasgouw zijn de terrassen in twee categorieën ingedeeld. De eerste categorie, met het hoogste huurtarief, betreft terrassen in de historische kernen van Stevensweert en Thorn, de terrassen bij watersportrecreatie (toeristische en recreatieve gebieden) en terrassen aan de haven in Wessem en Maasbracht. De overige terrassen in de gemeente vallen in de tweede categorie.
De ligging van het terras is mede bepalend voor de inkomsten die worden gegenereerd. Door gedifferentieerde tarieven te hanteren wordt hiermee rekening gehouden.
De hoogte van de huurprijs wordt bepaald aan de hand van de comparatieve methode.
In de eerste categorie bedraagt de huurprijs € 13,75 per m2/jaar en in de tweede categorie € 5,50 per m2/jaar.
De huurprijzen worden jaarlijks vermeerderd met het consumentenprijsindexcijfer, tot een maximum van 4%
Voorwaarde voor het verhuren van gronden ten behoeve van een terras, is dat de benodigde vergunningen voor het terras zijn afgegeven.
Op dit moment beschikt de gemeente Maasgouw over een drietal locaties waar het is toegestaan om met een woonboot te verblijven. Deze locaties zijn de haven van Wessem ( 11 ligplaatsen), de haven van Maasbracht (9 ligplaatsen) en aan de Schoorweg te Linne (1 ligplaats). De locatie Schoorweg blijft in deze nota buiten beschouwing. Hier wordt geen liggeld worden geïnd, omdat het water eigendom is van Rijkswaterstaat.
Het privaatrechtelijk innen van liggelden is niet mogelijk indien hiertoe ook de publiekrechtelijke mogelijkheid bestaat. Daarom dienen de liggelden, gezien de tweewegenleer, in beginsel geïnd te worden via een verordening. In de haven van Maasbracht is dit echter niet mogelijk, omdat de gemeente geen eigenaar is van het water.
In de haven van Maasbracht huurt de gemeente het water van de Staat. In de huurovereenkomst tussen de Staat en de gemeente, is overeengekomen dat de gemeente de liggelden vordert. Hiervoor wordt een huurovereenkomst tussen de gemeente en de huurder van de ligplaats afgesloten.
De liggelden zijn marktconform en worden afgeleid van de huur die de gemeente aan de Staat betaalt voor de huur van het water (comparatieve methode).
In de huurovereenkomst tussen de gemeente en de huurder van de ligplaats wordt overeengekomen dat, indien de Staat de huurprijs voor het huren van het water verhoogt, de gemeente tevens de liggelden evenredig mag verhogen. Op basis van de laatste huurverhoging door de Staat in 2020 wordt de huurverhoging in 3 jaar aan de huurders doorberekend. Per 1-3-2021 bedroeg de huurprijs voor een ligplaats € 1.410,55 per jaar. Momenteel (per 1-3-2022) bedraagt de huurprijs voor een ligplaats € 1474,73 per jaar. Per 1-3-2023 zal de huurprijs voor een ligplaats € 1.541,83 per jaar gaan bedragen.
In de haven van Wessem worden de liggelden geïnd conform de Liggeldenverordening 2017.
In tegenstelling tot de liggelden in Maasbracht waren de liggelden in Wessem in het verleden niet marktconform. Sinds 2014 worden de liggelden daarom tot 2024 trapsgewijs verhoogd tot een marktconform tarief, zoals dit ook in de haven van Maasbracht wordt gehanteerd.
Vanaf 2025 wordt jaarlijks aansluiting gezocht bij de marktconforme tarieven in de haven van Maasbracht.
De afspraken over beheer en onderhoud van de openbare ruimte, waarbij de openbaarheid wordt gehandhaafd, wordt vastgelegd in een beheerovereenkomst. De beheerder is op grond van de beheerovereenkomst geen financiële tegenprestatie verschuldigd.
Bewoners mogen met toestemming van de gemeente een geveltuin inrichten. De afspraken over de aanleg en onderhoud worden vastgelegd in een beheerovereenkomst.
De regels die gelden voor het inrichten van een geveltuin zijn uitgewerkt in de Nota “Geveltuintjes in de gemeente Maasgouw”, welke als bijlage bij deze nota zijn gevoegd.
Bedrijven kunnen bij de gemeente “om niet” een rotonde 'adopteren' ten behoeve van het plaatsen van reclameborden. Als tegenprestatie dienen de bedrijven rotondes in te richten en onderhouden te worden. De inrichting dient in overleg met de gemeente te worden uitgevoerd en wordt getoetst aan de “Groenvisie Maasgouw” 2030 en de “Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte van het CROW, niveau A”
Aan de hand van deze catalogus wordt gestuurd op de beeldkwaliteit van het inrichtingsplan.
Een rotonde kan voor vijf jaar worden geadopteerd. Na deze vijf jaar wordt de overeenkomst jaarlijks stilzwijgend verlengd.
De gemeente is terughoudend met het verlenen van toestemming voor de aanleg van een extra uitweg aan de zijkant of achterzijde van een woning in de openbare ruimte. De uitweg mag niet ten koste gaan van het gebruik van de openbare ruimte (bijvoorbeeld parkeerplaats, openbaar groen) en mag niet tot gevaarlijke of hinderlijke verkeerssituaties leiden.
Indien het beheer en onderhoud van de uitweg bij de gemeente blijft hoeft het gebruik als uitweg niet te worden vastgelegd in een overeenkomst, aangezien het gebruik van de openbare ruimte betreft.
De gemeente Maasgouw heeft een jachtareaal van ca. 238 hectare en is als volgt onderverdeeld.
Bij verhuur van jachtrechten wordt aansluiting gezocht bij de huren die in de omgeving worden gehanteerd (comparatieve methode). De verhuur van jachtrechten bedraagt € 6,- per ha/jaar, met uitzondering van de voetbalvelden en de begraafplaats in Thorn en de voetbalvelden in Beegden. Hier wordt, gelet op de beperkte gebruiksmogelijkheden, een huurprijs van€ 5, per ha/jaar gehanteerd.
Jagen wordt steeds meer gezien wordt als een dienstverlenende taak. Jagers bestrijden overlast, terwijl ze daarvoor moeten betalen. Dit terwijl de kosten oplopen, omdat steeds hogere kosten worden gesteld aan de eisen van de jacht. Bijvoorbeeld aanschaf nachtkijkers en dempers. Deze zijn bijzonder kostbaar. Om deze reden worden in steeds meer gemeenten de jachtrechten verlaagd. Zo ook in de gemeente Echt-Susteren en Roerdalen. Beiden gemeenten hanteren momenteel een huurprijs van €6,- per hectare.
In aansluiting hierop wordt de huurprijs verlaagd van €10,- naar €6,- per hectare.
De huurwijziging wordt doorgevoerd bij de eerstvolgende verlenging van de huurovereenkomst.
De gemeente Maasgouw heeft 6 locaties waar visrechten worden verhuurd.
De visrechten zijn verhuurd aan hengelsportverenigingen De Lou, ’t Loze Vissertje, IPIVI en de Snoek.
Bij verhuur van visrechten wordt aansluiting gezocht bij de huren die in de omgeving worden gehanteerd (comparatieve methode). Huurprijs bedraagt € 5,- per viswater per jaar.
Indien een zakelijk recht gevestigd wordt ten behoeve van sport-, wijk- en speeltuinverenigingen, stichtingen, e.d. worden geen gelden (retributie) in rekening gebracht.
Indien voor voorzieningen ten behoeve van commerciële doeleinden, zoals nutsvoorzieningen (zoals een zendmast) of maatschappelijke voorzieningen, een zakelijk recht wordt gevestigd, is een jaarlijkse retributie verschuldigd. Richtprijs €5.000,- (comparatieve methode).
Bij verkoop van gronden die in deze nota niet nader worden beschreven wordt de verkoopprijs vastgesteld aan de hand van een onafhankelijke taxatie. Dit kan een taxatie zijn voor het betreffende perceel, maar ook een actuele taxatie van een vergelijkbaar perceel elders in de regio
In uitzonderingsgevallen kan de Teammanager Fysiek Domein besluiten af te wijken van de in deze nota genoemde grondprijzen met uitzondering van de grondprijs voor bouwkavels, bedrijfskavels en gronden ten behoeve van maatschappelijke doeleinden.
Op 26 november 2021 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de verkoop van onroerende zaken door overheden, het Didam-Arrest. Deze uitspraak heeft gevolgen voor de procedure die bij verkoop door overheden gevolgd dient te worden.
Mogelijk is het Didam-arrest niet alleen van toepassing op de verkoop van onroerend goed door overheden, maar ook op andere onroerend goed transacties zoals uitgifte van beperkt zakelijke rechten (w.o. erfpacht) en/of uitgifte in pacht en/of huur. Nieuwe rechtspraak zal hier duidelijkheid over moeten geven.
Mocht nieuwe rechtspraak hier aanleiding voor geven dan wordt een gewijzigde procedure omtrent uitgifte van zakelijke rechten en/of :
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat overheden bij verkoop van onroerende zaken, in beginsel, mededingingsruimte moet bieden aan alle potentiële gegadigden. Met mededingingsruimte wordt bedoeld dat alle potentiële gegadigden de gelegenheid geboden moet worden om mee te dingen. Mededingingsruimte moet worden geboden indien er meerdere gegadigden zijn voor het verkrijgen van de onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn.
Algemene beginselen van behoorlijk bestuur
Bij de uitgifte van onroerende zaken zijn de algemene beginselen van behoorlijk bestuur van toepassing, waaronder het gelijkheidsbeginsel.
Uit het gelijkheidsbeginsel komt voort dat de overheid gelijke kansen dient te bieden aan potentiële gegadigde.
Om gelijke kansen te kunnen bieden moet de overheid voorafgaand aan de uitgifteprocedure criteria opstellen aan de hand waarvan de gegadigde in de selectieprocedure wordt geselecteerd.
Deze criteria dienen objectief, toetsbaar en redelijk te zijn.
Het voornemen tot verkoop dient met een passende mate van openbaarheid gepubliceerd te worden. Dit houdt in dat de publicatie zodanig dient te zijn dat de informatie voor een ieder gratis toegankelijk is.
Er dient in ieder geval informatie gepubliceerd worden over:
Indien op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria blijkt dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het verkrijgen van de onroerende zaak hoeft geen mededingingsruimte geboden te worden. Aan welke gevallen de Hoge Raad bij het formuleren van deze uitzondering heeft gedacht, volgt niet uit het arrest. Nieuwe rechtspraak zal hierover meer duidelijkheid geven. Mocht nieuwe rechtspraak hiertoe aanleiding geven, dan wordt aangepast beleid, ter besluitvorming aan de Raad voorgelegd.
Vooralsnog hanteert de gemeente in ieder geval de volgende uitzonderingen:
Strategische positie: Indien een perceel wordt ontwikkeld in samenwerking met óf door een ontwikkelaar waarbij deze ontwikkelaar een strategische grondpositie heeft, kan geoordeeld worden dat er maar één serieuze gegadigde is. Dit is in ieder geval aan de orde indien een zelfstandig deel van het door -of op verzoek van- de ontwikkelaar opgesteld stedenbouwkundig plan, niet kan worden gerealiseerd op gemeentegronden.
Snippergroen/reststroken: Indien het snippergroen of de reststrook naar uiterlijk waarneembare omstandigheden onderdeel uitmaakt van het aangrenzende perceel en/of waarvan het naar feiten en omstandigheden het meest logisch is dat het snippergroen daar na verkoop onderdeel van uitmaakt. De (toekomstige) eigenaar van het aangrenzende perceel wordt aangemerkt als de enige serieuze koper.
Óók ingeval sprake is van slechts één serieuze gegadigde, dient de voorgenomen uitgifte tijdig en voorafgaand aan de uitgifte gepubliceerd te worden. Partijen die van mening zijn óók een serieuze gegadigde te zijn, krijgen zo de kans om tijdig te reageren en kunnen proberen om de voorgenomen uitgifte proberen tegen te gaan.
In de publicatie dient gemotiveerd te worden waarom sprake is van slechts één gegadigde.
Bijlage 2: Nota Geveltuintje gemeente Maasgouw
Geen voortuin maar wel behoefte aan groen voor uw deur? Inwoners van de gemeente Maasgouw kunnen met toestemming van de gemeente een geveltuin krijgen.
Dat het klimaat verandert, is onder meer te merken aan de lange droge en warme periodes of juist de extreme regenbuien die steeds vaker voorkomen. Zo’n strook beplanting draagt niet alleen bij aan een groener straatbeeld, maar kan in de zomer de woning koeler houden en zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond kan infiltreren. Een geveltuin haalt grijs uit de straat en brengt het groen erin. Naast klimaat adaptief is het ook goed voor de bijen, vlinders en andere insecten.
Wilt u een geveltuin? Vraag dit dan gratis aan bij de gemeente! Hoe u dat kunt doen leest u hieronder.
De gemeente heeft regels en voorwaarden opgesteld voor het beheer en onderhoud van een geveltuin. Als u een geveltuin aanvraagt, moet u akkoord gaan met de volgende spelregels.
Elke aanvraag zal van tevoren worden getoetst of de locatie geschikt is en voldoet aan de genoemde regels die de gemeente Maasgouw stelt. (Op sommige locaties kan de status van beschermd dorps-/stadsgezicht een belemmering zijn evenals de aanwezigheid van kabels en leidingen en de benodigde obstakelvrijeruimte voor voetgangers, rolstoelen en kinderwagens of bij verkeerstechnische aspecten).
U bent zélf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin, waarbij de netheid en verzorging moet voldoen aan het gewenste straatbeeld. Als het onderhoud achterblijft, verzoeken wij u binnen redelijke termijn de situatie te herstellen. Als het herstel niet wordt ingezet, wordt het initiatief door de gemeente beëindigd.
De gemeente heeft regels en voorwaarden opgesteld voor het beheer en onderhoud van een geveltuin. Als u een geveltuin aanvraagt, moet u akkoord gaan met de volgende spelregels.
Elke aanvraag zal van tevoren worden getoetst of de locatie geschikt is en voldoet aan de genoemde regels die de gemeente Maasgouw stelt. (Op sommige locaties kan de status van beschermd dorps-/stadsgezicht een belemmering zijn evenals de aanwezigheid van kabels en leidingen en de benodigde obstakelvrijeruimte voor voetgangers, rolstoelen en kinderwagens of bij verkeerstechnische aspecten).
U bent zélf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin, waarbij de netheid en verzorging moet voldoen aan het gewenste straatbeeld. Als het onderhoud achterblijft, verzoeken wij u binnen redelijke termijn de situatie te herstellen. Als het herstel niet wordt ingezet, wordt het initiatief door de gemeente beëindigd.
Heeft u ook interesse in een geveltuin? Volg dan de onderstaande stappen:
Wanneer er veel aanmeldingen zijn, is het mogelijk dat we om financiële redenen een selectie moeten maken.
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze publicatie, neem dan contact op met Pieter Derix via bovengenoemd e-mailadres.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-273297.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.