Wijzigingsverordening maatschappelijke ondersteuning Ede 2020

 

De raad van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer 389109;

gelet op de artikel 2.1.3 eerste lid en tweede lid sub a en c en artikel 2.1.6 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

besluit vast te stellen de Wijzigingsverordening Maatschappelijke ondersteuning Ede 2020

 

Artikel I  

De Verordening maatschappelijke ondersteuning Ede 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 Begripsomschrijvingen komt het begrip ‘algemeen gebruikelijke voorziening’ te luiden:

algemeen gebruikelijke voorziening: een dienst, hulpmiddel, woningaanpassing of andere maatregel die:

· niet specifiek bedoeld is voor personen met een beperking;

· daadwerkelijk beschikbaar is;

· een passende bijdrage levert aan het realiseren van een situatie waarin de cliënt tot zelfredzaamheid of participatie in staat is; en

· financieel gedragen kan worden met een inkomen op minimumniveau.

 

B

Artikel 35 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt als volgt te luiden:

1. De cliënt kan voor maximaal twee mantelzorgers per jaar een aanvraag bij het college indienen voor mantelzorgwaardering.

2. Het derde lid komt als volgt te luiden:

3. Voor een mantelzorgwaardering komen in aanmerking mantelzorgers van minimaal 12 jaar die:

a. minstens twee uur per week gedurende twee maanden; of

b. minstens acht uur per week gedurende een maand;

mantelzorg verlenen aan een in de gemeente Ede woonachtige cliënt.

 

C

In Bijlage 1. Kwaliteitseisen maatschappelijke ondersteuning wordt in categorie 4 (‘’kwaliteit van personeel en organisatie”) ten aanzien van het kopje ‘’VOG’’ de rechterkolom als volgt gewijzigd:

 

VOG

Alle medewerkers en vrijwilligers hebben een verklaring omtrent gedrag (VOG) overgelegd, die maximaal drie jaar oud is en minimaal getoetst is op:

 

· Het verlenen van diensten (nr. 41);

· Het verlenen van diensten in de persoonlijke leefomgeving (nr. 43);

· Belast zijn met de zorg voor (hulpbehoevende) personen, zoals ouderen en gehandicapten (nr. 85); of

· Screeningsprofiel 45 ‘gezondheidszorg en welzijn van mens en dier’.

Artikel II  

Deze wijzigingsverordening treedt in werking op de achtste dag na die van bekendmaking.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van 15 juni 2023, zaaknummer 389109.

De raad voornoemd,

dr. G.H. Hagelstein

de griffier,

mr. L.J. Verhulst

de voorzitter.

Toelichting  

Artikel 1

Het criterium 'algemeen gebruikelijk' komt nog uit de tijd van de WVG en is daarna overgenomen onder de Wmo 2007 en de Wmo 2015. Het is bedoeld om te voorkomen dat de gemeente een voorziening verstrekt, waarvan de kans groot is dat de cliënt er ook over zou beschikken als hij geen beperkingen had. De definitie van dit begrip is in jurisprudentie verduidelijkt. Met het aanpassen van de definitie ‘algemeen gebruikelijke voorziening’ in artikel 1 van de verordening wordt deze in overeenstemming gebracht met de huidige rechtspraak. Met een uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep op 20 november 2019 (kenmerk ECLI:NL:CRVB:2019:3535) is de definitie van ‘algemeen gebruikelijke voorziening’ aangescherpt. Met name door het nieuwe criterium ‘kan de voorziening financieel worden gedragen met een inkomen op minimumniveau’ wordt de toetsing objectiever.

 

Artikel 35

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om een mantelzorgwaardering te geven aan hun inwoners die als mantelzorger actief zijn. Een zorgontvanger, woonachtig in Ede, kan voor maximaal twee mantelzorgers een waardering aanvragen. Dit betreft een financiële waardering. De mantelzorger moet momenteel minimaal 16 jaar oud zijn. Om beter aan te sluiten bij de wensen van de Edese mantelzorgers verlagen we de leeftijdsgrens van 16 jaar naar 12 jaar en ouder. Daarnaast worden door JMZ Go! (onderdeel van Malkander) activiteiten en cursussen aangeboden om de jonge mantelzorgers te ondersteunen. Hoewel de jongere er niet voor kiest om mantelzorger te worden, bieden zij wel degelijk ondersteuning.

 

Bijlage 1

Momenteel dienen zorgaanbieders een VOG te overleggen van alle medewerkers en vrijwilligers die getoetst is op nummer 41, 43 en 85. In de praktijk blijkt dat veel zorgaanbieders screeningsprofiel 45 gebruiken, omdat andere gemeenten waar dezelfde zorgaanbieder ook gecontracteerd is dit VOG profiel vragen. Bijvoorbeeld gemeenten die vallen onder de inkoopregio Centraal Gelderland. Navraag bij Justis leert dat screeningsprofiel 45 ook passend is voor Wmo ondersteuning. Om de administratieve lasten voor zorgaanbieders te verlagen is om die reden in de aanbesteding Wmo ambulante ondersteuning en beschermd wonen (2023) screeningsprofiel 45 goedgekeurd voor gecontracteerde zorgaanbieders.

Daarnaast wordt de geldigheidsduur van de VOG expliciet benoemd. De termijn van drie jaar staat al in de beleidsregel pgb Wmo en Jeugdhulp Ede 2021, maar wordt door deze wijziging ook geldig voor gecontracteerde zorgaanbieders.

Door deze wijzigingen in de verordening door te voeren wordt de toezegging in de aanbesteding geïmplementeerd, de administratieve lasten voor zorgaanbieders verlaagd en de eisen aan PGB aanbieders en ZIN aanbieders geharmoniseerd.

Naar boven