Wijzigingsbesluit jaarvergunning bomenkap 2023

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 4:81, eerste lid Awb, artikel 2.4, eerste lid Wabo, artikel 1 onder g en artikel 3, eerste lid van de Bomenverordening 2014, gezien de evaluatie van de Bomenverordening 2014, zoals beschreven in de raadsbrief van 30 juni 2020 met als onderwerp ‘Evaluatie uitvoering bomenverordening,

 

besluit de beleidsnotitie ‘Richtlijnen beheerplan behorende bij de jaarvergunning (art. 1 onder g) van de Bomenverordening 2014’ als volgt te wijzigen:

Artikel I  

  • 1.

    In de paragraaf met titel ‘Beheerplan’ wordt de zinsnede ‘Het beheerplan kan bestaan uit:’ vervangen door de zinsnede ‘Het beheerplan bestaat uit:’.

  • 2.

    In de paragraaf met titel ‘Beheerplan’ komt het volgende onderdeel te vervallen:

    • B)

      Een door de aanvrager opgestelde lijst met houtopstanden waarvoor op voorhand, dus zonder specifieke locatie of stamomtrek, een kapvergunning wordt aangevraagd. In de lijst wordt voor verschillende type houtopstanden en stamomtrek vastgelegd hoe de herplantplicht wordt ingevuld als er sprake is van kap.

  • 3.

    In de paragraaf met titel ‘Beheerplan’ komen de volgende tekst en de tabellen die na de woorden ‘blijft te allen tijde bestaan.’ en voor de paragraaftitel ‘Indieningsvereisten’ staan te vervallen:

     

    Ad B)

    De gedachte achter dit beheerplan is dat bijvoorbeeld woningbouwcorporaties niet op voorhand weten wat men aantreft in de tuin van een huurhuis, op het moment dat de huurder het huis heeft verlaten. Door van tevoren aan te geven hoe men gaat handelen als men bijv. een conifeer aantreft, kan voor de houtopstand ‘conifeer’ een op voorhand een kapvergunning worden afgegeven.

     

    Dit beheerplan omvat minimaal de volgende onderdelen:

    • 1.

      De locatie(s) waarvoor de vergunning wordt aangevraagd;

    • 2.

      Een overzichtslijst met de type boomsoorten waarvoor op voorhand een kapvergunning wordt aangevraagd;

    • 3.

      Een overzicht van de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de herplantplicht waarbij minimaal is vermeld welke type boom wordt herplant en van welke minimale omvang.

    • De aanvrager kan verder onderscheid maken naar bijvoorbeeld:

      • -

        grootte van de tuin (bijv. < 100 m2 en >100 m2 en groter)

      • -

        zaailingen of niet-zaailingen (minder herplant bij zaailingen dan bij geplante bomen)’

  • Voorbeeld:

    [TABELLEN]

  • 4.

    In de paragraaf met titel ‘Kosten jaarvergunning’ komt de zinsnede ‘2016 en 2017 = € 450’ te vervallen.

Artikel II  

Dit besluit wordt aangehaald als: ”Wijzigingsbesluit jaarvergunning bomenkap 2023”.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van Burgemeester en Wethouders van 9 mei 2023.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

Algemeen deel

In juni 2020 heeft een evaluatie van de bomenverordening Amsterdam plaatsgevonden.

Hieruit bleek dat een beheerplan variant B, dat in overleg met de corporaties is ontwikkeld om een mouw te passen aan het probleem dat veelal van te voren niet duidelijk is wat verhuurders aantreffen als ze een binnentuin na een mutatie betreden, en waarbij in meer algemene zin beschreven staat wat de aanvrager zal doen in een bepaalde situatie en de specifieke omschrijving per boom ontbreekt, niet meer wenselijk is.

 

Deze variant kan tot veel discussie leiden en wordt soms gezien als een carte blanche voor de corporatie tot kap. Er is aan de voorkant voor bewoners niet inzichtelijk wat er met de bomen in het gebied gaat gebeuren. Juridisch is bovendien problematisch dat in de toelichting bij artikel 1 van de bomenverordening is beschreven dat in het beheerplan door aanvragers wel degelijk moet worden aangegeven welke bomen het behouden waard zijn of welke zij voornemens zijn te vellen. Een beheerplan volgens variant B laat zich hiermee slecht rijmen.

 

Het is daarom wenselijk de variant B van de jaarvergunning niet meer te willen verlenen.

 

Artikelsgewijze toelichting

Ad artikel I

Alle tekst met betrekking tot een Jaarvergunning B is uit de notitie verwijdert, waardoor enkel de jaarvergunning A overblijft.

Naar boven