Verordening tot 1e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2023

De raad van de gemeente Terneuzen;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 2 mei 2023;

 

gelet op de artikelen 156, eerste en tweede lid, aanhef en onderdeel h en 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet en de artikelen 2, tweede lid, en 7 van de Paspoortwet;

 

besluit:

 

Artikel I.

In Titel 2 van de tarieventabel van de Legesverordening 2023 wordt een nieuw hoofdstuk 1A toegevoegd. Dit hoofdstuk luidt als volgt:

Hoofdstuk 1.A Voorfase

2.1.A.1.

Als de aanvraag betrekking heeft op het houden van omgevingsoverleg over een of meer activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving, bedraagt het tarief:

 

2.1.A.1.1

Voor het eerste overleg zijnde de intaketafel (toets wenselijkheid initiatief):

€ 275,00

2.1.A.1.2

Voor elk volgend overleg zijnde de omgevingstafel (toets haalbaarheid initiatief):

€ 1.500,00

 

per in te schakelen ketenpartner / adviseur verhoogd met:

€ 250,00

2.1.A.1.3

Onverminderd het bepaalde in de andere artikelen van dit hoofdstuk, als het ook gaat om de in die artikelen bedoelde activiteiten, wordt, indien in het kader van een omgevingsoverleg een andere in dit hoofdstuk opgenomen dienst dient te worden uitgevoerd, het tarief voor het overleg vermeerderd met de leges zoals vermeld in deze tarieventabel voor die betreffende dienst of diensten.

 

2.1.A.1.4

Indien sprake is van een bouwactiviteit waarvan kosten worden verhaald als bedoeld in artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening, wordt het betaalde legestarief voor het overleg in mindering gebracht op de te betalen kostenverhaalsbijdrage of -beschikking.

 

 

Artikel II

In Titel 2 van de tarieventabel van de Legesverordening 2023 wordt een nieuwe bepaling toegevoegd in hoofdstuk 3. De nieuwe bepaling luidt als volgt:

 

2.3.8

Vermindering na omgevingsoverleg

 

2.3.8.1

Als de aanvraag om een omgevingsvergunning vooraf is gegaan door een aanvraag voor het houden van een omgevingsoverleg als bedoeld in artikel 2.1.A.1.1 en artikel 2.1.A.1.2, waarop de aanvraag om de omgevingsvergunning betrekking heeft, bestaat onder de in artikel 2.3.8.2 genoemde voorwaarden aanspraak op vermindering van de voor het in behandeling nemen van de aanvraag om de omgevingsvergunning verschuldigde leges. De vermindering bedraagt 100% van de voor het omgevingsoverleg geheven leges.

 

 

 

 

 

2.3.8.2

Voor de toepassing van het eerste lid wordt de aanvraag om een omgevingsvergunning gedaan:

 

 

a. voor dezelfde activiteit of activiteiten als waarop het omgevingsoverleg betrekking had;

 

 

b. in overeenstemming met de uitkomsten van het omgevingsoverleg; en

 

 

c. binnen 26 weken na het laatste omgevingsoverleg of, als het omgevingsoverleg volgens afspraak leidt tot een kennisgeving aan de aanvrager, na de dagtekening van de kennisgeving.

 

2.3.8.3

Bij de toepassing van het eerste lid blijft voor het in behandeling nemen van de aanvraag om de omgevingsvergunning in ieder geval verschuldigd het tarief dat in rekening is gebracht voor de ingeschakelde adviseurs en hetgeen onder artikel 2.1.A.1.3 is opgenomen.

 

 

Artikel III.
  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    De datum van ingang van de heffing is 1 juli 2023.

  • 3.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening 1e wijziging Legesverordening 2023”.

 

 

 

Besloten in de openbare vergadering van de gemeente Terneuzen op 8 juni 2023.

griffier (plv), voorzitter,

ing. N.M.J. Jansen-Geerinckx, H.J.A. van Merrienboer

Naar boven