Verordening van de raad van gemeente Zandvoort houdende wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Zandvoort 2017

De raad van de gemeente Zandvoort

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 mei 2023 met nummer 2023/584295

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

B E S L U I T:

vast te stellen de Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening gemeente Zandvoort 2023 F1

Artikel I  

De Algemene plaatselijke verordening Zandvoort 2017 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 2:28 wordt gewijzigd als volgt:

  • 1.

    Het elfde lid wordt omgenummerd naar lid 12.

  • 2.

    Lid 11 komt te luiden als volgt: Het college kan in het belang van de openbare orde, het woon- en leefklimaat, de veiligheid, de zedelijkheid of de gezondheid nadere regels stellen voor de exploitatie van een openbare inrichting.

B.

Artikel 2:34a komt te luiden als volgt:

  • 1.

    Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken in slijtersbedrijven:

    • a.

      in het gebied dat is gelegen tussen het NS station, de Kostverlorenstraat, de N201/Zandvoortselaan en het strand zoals aangegeven in de bij deze verordening behorende en daarvan deel uitmakende kaart (bijlage 1).

    • b.

      het verbod uit het eerste lid geldt alleen in de week waarin de Dutch Grand Prix plaatsvindt voor de verstrekking van zwak-alcoholhoudende van donderdag tot en met zondag tussen 15.00 uur en 07.00 uur en voor de verstrekking van sterke drank van donderdag tot en met zondag tussen 17.00 uur en 07.00 uur.

  • 2.

    De burgemeester kan in het belang van de handhaving van de openbare orde, de veiligheid, de zedelijkheid of de volksgezondheid aan een vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Alcoholwet voorschriften verbinden en de vergunning beperken tot het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank.

C.

Na artikel 2:34a wordt artikel 2:34b ingevoegd, dat komt te luiden als volgt:

 

Artikel 2:34b Beperkingen voor andere detailhandel dan slijtersbedrijven

Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet zwak-alcoholhoudende drank te verstrekken vanuit winkels, warenhuizen en andere locaties en ruimten als bedoeld in artikel 18, tweede lid, en artikel 19, tweede lid, onder a, onderdeel 1 van de Alcoholwet:

  • a.

    In de week waarin de Dutch Grand Prix plaatsvindt van donderdag tot en met zondag tussen 15.00 uur en 07.00 uur.

  • b.

    In het gebied dat is gelegen tussen het NS station, de Kostverlorenstraat, de N201/Zandvoortselaan en het strand.

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

Artikel III  

Deze verordening wordt aangehaald als: Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening gemeente Zandvoort 2023 F1

Aldus vastgesteld te Zandvoort op 16 mei 2023

de griffier,

de voorzitter,

TOELICHTING Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening gemeente Zandvoort 2023 F1

Artikel 2:34a

Deze bepaling is een uitwerking van artikel 25a van de Alcoholwet. Het verbiedt de verstrekking van sterke of alcoholhoudende drank in inrichtingen die gelegen zijn in bepaalde aangewezen gebieden en/of die beschikken over nader aangegeven aard en/of gedurende nader bepaalde tijdsruimten. De nadere invulling van een verbod dient, in zoverre daar voor gekozen wordt, in de verordening zelf te gebeuren en kan niet aan de burgemeester gedelegeerd worden.

 

Het aangewezen gebied betreft het gedeelte van Zandvoort waar gedurende de Dutch Grand Prix veel bezoekers van het evenement aanwezig zijn. Uit eerdere edities van het evenement is gebleken dat er een hoge concentratie drank aanwezig is dat door bezoekers wordt meegenomen. Om het alcoholgebruik, en de daarbij komende overlast, te beperken is er voor gekozen om de verkoop van alcoholhoudende dranken uit slijterijen op de dagen van het evenement te (in de avonduren) te beperken. Omdat door het verbieden van de verkoop van alcoholhoudende drank voor een slijterij betekent dat de bedrijfsvoering, gedurende het verbod, niet kan plaatsvinden is er gekozen om met twee tijdsstippen te werken voor het verbod.

 

In het tweede lid wordt overeenkomstig artikel 25a, tweede lid, aanhef en onder b, van de Alcoholwet de burgemeester de bevoegdheid verleend om voorschriften aan de vergunning te verbinden of deze te beperken tot zwak-alcoholhoudende drank, als dit vanwege de handhaving van de openbare orde, de veiligheid, de zedelijkheid en de volksgezondheid nodig is.

 

Artikel 2:34b Beperkingen voor andere detailhandel dan slijtersbedrijven

Het gaat hier om een verbod bedrijfsmatig of anders dan om niet zwak-alcoholhoudende drank te verkopen, dat uiteraard beperkt is tot de nader bepaalde tijdsruimte en eventueel nader bepaalde delen van de gemeente. Deze bepaling is gebaseerd op artikel 25c van de Alcoholwet. Daarbij is uitdrukkelijk bepaald dat het verbod alleen betrekking kan hebben op een beperkte tijdsruimte. Een beperking van het verbod tot bepaalde delen van de gemeente is optioneel. Het gaat om het verbod van het verkopen van zwak-alcoholhoudende drank in bedrijven en winkels zoals warenhuizen, snackbars, supermarkten of andere levensmiddelenwinkels (artikel 18, tweede lid, van de Alcoholwet) en vanuit bestelruimten (internetbestellingen) (artikel 19, tweede lid, onder a, van de Alcoholwet). Doel van deze bepaling is voorkomen dat er tijdens bepaalde feestelijkheden en evenementen in de detailhandel blikjes bier, flessen wijn, breezers en andere zwak-alcoholhoudende drank wordt verkocht die vervolgens op straat wordt opgedronken. Het verkopen van sterke drank is uiteraard in ieder geval verboden in snackbars en in andere soorten winkels dan slijterijen.

 

Het aangewezen gebied betreft het gedeelte van Zandvoort waar gedurende de Dutch Grand Prix veel bezoekers van het evenement aanwezig zijn. Uit eerdere edities van het evenement is gebleken dat er een hoge concentratie drank aanwezig is dat door bezoekers wordt meegenomen. Om het alcoholgebruik, en de daarbij komende overlast, te beperken is er voor gekozen om de verkoop van alcoholhoudende dranken uit detailhandel op de dagen van het evenement te (in de avonduren) te beperken.

Bijlage bij wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening gemeente Zandvoort 2023 F1

 

Naar boven