Wijzigingsbesluit verhoging subsidie duurzamere corporatie nieuwbouw Strandeiland en Buiksloterham

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, artikel 4:23, eerste lid van de Algemene Wet Bestuursrecht en artikel 3, tweede lid van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013, gezien de op 3 maart 2020 door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050, gezien het raadsbesluit voor de raad van 22 december 2021 met onderwerp ‘Instemmen met het verlenen van financiële dekking uit het Vereveningsfonds voor subsidies voor het realiseren van verregaand verduurzaamde nieuwe sociale huurwoningen op het Strandeiland en de Buiksloterham’.

 

 

Besluit de subsidieregeling duurzame Amsterdamse gebouwen als volgt te wijzigen:

Artikel I  

  • 1.

    In artikel 5.6, eerste lid, onderdeel a wordt het bedrag € 50,- gewijzigd naar € 76,-.

  • 2.

    In artikel 5.6 eerste lid, onderdeel a wordt het bedrag € 5000,- gewijzigd naar € 7600,-.

  • 3.

    In artikel 5.6, eerste lid, onderdeel b wordt het bedrag € 75,- gewijzigd naar € 103,-.

  • 4.

    In artikel 5.6, eerste lid, onderdeel b wordt het bedrag € 7500,- gewijzigd naar € 10300,-.

  • 5.

    In artikel 5.8, eerste lid wordt het bedrag € 6.050.000,- gewijzigd naar € 7.500.000,-.

  • 6.

    In artikel 5.8, tweede lid wordt het bedrag € 5.150.000,- gewijzigd naar € 6.400.000,-.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel III  

Dit besluit wordt aangehaald als Wijzigingsbesluit verhoging subsidie duurzame corporatie nieuwbouw Strandeiland en Buiksloterham .

Aldus vastgesteld in de vergadering van 4 april 2023

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

Algemeen deel

Het college heeft besloten dat de subsidiebedragen voor duurzame corporatie nieuwbouw op het Strandeiland en in de Buiksloterham worden verhoogd. Het subsidiebedrag voor woningcorporaties wordt gewijzigd, omdat er vanuit werd gegaan dat er nog een algemene subsidie zou komen voor nieuwbouw woningen die aan hogere duurzaamheid eisen zal voldoen.

 

In het Amsterdams Akkoord (coalitieakkoord 2022-2026) pagina 76 wordt er verwezen naar de BENG+ eisen. Daarin is besloten om als gemeente geen additionele duurzaamheidseisen te stellen. Het college loopt daarmee vooruit op het wegnemen van deze gemeentelijke bevoegdheid door de Rijksoverheid. Zonder deze eisen was er ook geen reden om de algemene subsidie tot stand te brengen. In de Buiksloterham en het Strandeiland is er echter vanuit gegaan dat deze subsidie wel tot stand zou komen. Dit heeft geleidt tot een ‘gat’ in de begroting voor deze nieuwbouw. Door met dit besluit de subsidiebedragen in deze buurten te verhogen worden dit ‘gat’ gedicht.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I

De wijziging van dit artikel hebben het gevolg dat er vier subsidiebedragen voor het realiseren van zeer duurzame corporatienieuwbouw worden verhoogd. Ook worden de twee subsidieplafonds verhoogd, zodat het aantal woningen waarvoor subsidie beschikbaar is minimaal veranderd.

 

Artikel II

De dag na bekendmaking zal dit besluit in werking treden.

 

Artikel III

Om naar dit specifieke besluit te verwijzen wordt de volgende titel gebruikt: “Wijzigingsbesluit verhoging subsidie duurzame corporatie nieuwbouw Strandeiland en Buiksloterham”.

Naar boven