Gemeenteblad van Dijk en Waard
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Dijk en Waard | Gemeenteblad 2023, 266285 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Dijk en Waard | Gemeenteblad 2023, 266285 | beleidsregel |
Visie sociaal domein Dijk en Waard van medio 2021
Wat betekenen de nieuwe visie en leidende principes voor de gemeente Dijk en Waard?
De kracht van de gemeente Dijk en Waard is dat zij betrokken maatschappelijke organisaties en inwoners heeft, die graag meedenken en mee willen bewegen. Inwoners, maatschap- pelijke organisaties en gemeente luisteren naar elkaar en werken actief samen. We richten ons op het volledig begrij- pen van een probleem of een vraag.
Inwoners willen en kunnen hun vragen of problemen op het gebied van gezondheid, opvoeden, werk, inkomen, schulden, Wmo- of jeugdhulp zo veel mogelijk zelf of met behulp van hun netwerk op- lossen. We staan samen met maatschappelijke organisaties naast inwoners die dit niet zelf kunnen. Met hen denken we mee en samen zoeken we naar oplossingen. Dat doen we vanuit vertrouwen, met persoonlijke aandacht en ruimte voor maatwerk. We zetten in op ontwikkeling, kansen en talenten van inwoners, om naar vermogen mee te doen in de samenleving.
Dat betekent dat de ondersteuning als eerste gericht is op (het realiseren van) de basisvoorwaarden: er is werk of een andere zinvolle dagbesteding, er is een onderkomen, de financiën zijn op orde en er is een sociaal netwerk.
Daarom zetten we in op een sterke sociale basis en ‘preventie’. De investering in de sociale basis heeft als doel dat alle inwoners van Dijk en Waard zo veel als mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen en dat zij onderdeel zijn van een sociaal netwerk. De gemeente biedt een vangnet als dat sociale netwerk (even) niet toereikend is. Op deze manier willen we de inzet van formele ondersteuning daar waar mo- gelijk voorkomen en daar waar wel nodig tijdig en passend maken.
Een sterke, gezonde en vitale samenleving waarmee we de zorg op termijn effectief en betaalbaar houden voor iedereen.
Na vaststelling vertalen we deze visie naar een passende uitvoering, waarmee we betere en meer duurzame resul- taten bereiken, met als ambitie dat inwoners zelfredzamer worden. Daarbij verwachten we een blijvende kostenbesparing binnen het sociaal domein te realiseren.
Iedereen doet mee naar vermogen
In de gemeente Dijk en Waard krijgt iedere inwoner de mogelijkheid zich te ontwikkelen op een manier die voor hem of haar zinvol is, zodat een ieder naar vermogen en duurzaam bij kan dragen en mee kan doen aan de samen- leving.
We werken vanuit een integrale aanpak die aansluit bij het leven van de in- woners. Hierbij kiezen we voor een positieve en activerende benadering en onderkennen we de talenten en kansen van elk individu. De inwoner denkt mee over de ondersteuning die hij of zij nodig is en wordt gewaardeerd. De belemmeringen die inwoners ervaren waardoor ze niet volledig mee kunnen doen aan de samenleving nemen we, waar mogelijk, weg. Dat betekent dat de ondersteuning als eerste gericht is op (het realiseren van) de basisvoorwaar- den: er is een onderkomen, de financiën zijn op orde, er is werk of een andere zinvolle dagbesteding, en er is een breed sociaal netwerk. We beginnen met het aanpakken van deze problemen, voordat we ons op andere zaken gaan richten.
Iedereen kan meedoen aan sport, cultuur, onderwijs en er is goede en be- taalbare zorg en ondersteuning voor iedereen die het nodig heeft. Er is een vangnet voor mensen die over te weinig middelen beschikken om de noodzakelijke uitgaven te doen.
Iedereen doet mee naar vermogen
Voor mij als inwoner betekent dit:
” Ik wist niet dat er bij Halte Werk een ondernemersloket is voor een kleine ondernemer zoals ik. Mijn tip is: zorg voor vindbaarheid, communicatie.”
” Je hebt dan niet alleen te maken met financiële armoede, maar ook met geestelijke armoede. Je spreekt minder mensen, je wereld wordt kleiner en regelmaat ontbreekt.
Met hulp van diverse instanties waaronder Halte Werk en de Voedselbank en met veel doorzet- tingsvermogen heb ik de draad weer op weten te pakken en heb ik zelfs een fulltime baan nu.”
Iedereen doet mee naar vermogen
Voor ons als maatschappelijke organisatie betekent dit:
Iedereen doet mee naar vermogen
Voor ons als gemeente betekent dit:
Dat we de bestaanszekerheid versterken door te zorgen voor een effectieve en aanpak van armoede en schulden en onder- steuning en activering. Op deze wijze verstevigen we de positie van de inwoner in de samenleving. Hierbij nemen we belem- meringen voor inwoners met een laag inkomen weg, zodat zij volwaardig mee kunnen doen.
” Als we willen dat inwoners volop meedoen, dan gaan ze naar hun werk, ongeacht beperking, achtergrond, plek of inkomen uit uitkering dan wel indicatie. Dat betekent dat we werk breed opvatten: werk kan overal zijn en heel veel vormen van meedoen zijn werk. Het uitgangspunt is dat al het werk waarde heeft.”
Eigen kracht en samenredzaamheid door samenwerking
Samenwerking staat centraal in onze aanpak. Met inwoners, initiatieven van- uit de samenleving, maatschappelijke organisaties, het onderwijs, bedrijfsle- ven, werken we samen. Inwoners kunnen alleen zelf hun problemen oplossen als dit ook écht ‘samen’ gebeurt. De inwoner zelf (met zijn/haar probleem of zorgvraag), het netwerk van deze inwoner en de maatschappelijke organisa- ties moeten samenwerken. De professional(s) vanuit de gemeente faciliteren. Dit vraagt van de maatschappelijke organisaties en de gemeente een andere manier van werken, denken, sturen en besturen.
Variaties in de samenleving zijn een gegeven en iedereen zal op een eigen manier om moeten gaan met de uitdagingen die het leven biedt. Dit vraagt dus ook niet automatisch om hulp of ondersteuning. Incidenten en moeilijk- heden horen bij het leven en kunnen in de meeste gevallen opgevangen wor- den door de eigen draagkracht en die van het netwerk. Wij vinden daarom dat professionele ondersteuning minder vanzelfsprekend moet worden en inwo- ners en hun omgeving meer zelf aan zet zijn.
Het versterken van de eigen kracht en samenredzaamheid betekent dat er meer tijd en aandacht gegeven kan worden aan de écht kwetsbare inwoners, die nu niet altijd worden bereikt.
Eigen kracht en samenredzaamheid door samenwerking
Voor mij als inwoner betekent dit:
Dat ik een passende oplossing voor mijn vraag of probleem kan vinden. Een oplossing die ik, al dan niet met hulp van mijn netwerk en mensen die mogelijk hetzelfde hebben meegemaakt of met een vrijwilliger of professional, zelf aandraag en zelf ook kan oppakken. Een oplossing die mij meer verantwoordelijk maakt voor het oplossen van het probleem.
” Alles valt en staat bij een goed gesprek. Betrek inwoners vroeg in het proces en spreek duidelijke verwachtingen uit.”
” Gebruik eenvoudige en begrijpbare taal: appjes kunnen bijvoorbeeld ook via een spraakbericht.”
Eigen kracht en samenredzaamheid door samenwerking
Voor ons als maatschappelijke organisatie betekent dit:
Dat we de visie van de gemeente onderschrijven en de verant- woordelijkheid nemen om de uitvoering te organiseren binnen de kaders van de visie. Dat betekent dat we werken vanuit dezelfde ambitie en doelstelling, passend bij de lokale situatie. We benutten onze verschillen in aanpak om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.
Dat we een goede samenwerkingspartner zijn van de gemeente. We weten wanneer we bepaalde partners missen en bespreken dit tijdig met de gemeente. We organiseren in samenwerking met andere lokale organisaties en initiatieven, en nemen deze mee in onze subsidieaanvraag of inkooptraject. We kijken hierbij goed naar de te behalen gemeentelijke doelen en samenhang.
” We vinden het positief dat ervaringsdeskundigen in de gelegenheid zijn gesteld zich uit te spreken en serieus worden genomen en een rol kunnen hebben in de hulpverlening.”
” Sluit als gemeente aan bij initiatieven van andere organisaties om inwoners/doelgroep te betrekken.”
Eigen kracht en samenredzaamheid door samenwerking
Voor ons als gemeente betekent dit:
Dat we kiezen voor een positieve en activerende benadering richting de inwoner. We werken vanuit vertrouwen. Dit doen we door aandacht te besteden aan wat goed gaat. We onderkennen de talenten en kansen van onze inwoners. De inwoner denkt mee over de ondersteuning die zij nodig heeft. Onze dienstver- lening is aanvullend op de eigen verantwoordelijkheid van de inwoner.
Dat we de verantwoordelijkheid voor de regie nemen en zoveel mogelijk voorkomen dat tweedelijns zorg ingezet moet worden. Wanneer deze wel is ingezet, stuurt de regisseur van de ge- meente samen met de aanbieder van voorzieningen en zorg op een zo snel mogelijke uitstroom naar lichtere zorg of uitstroom uit zorg.
Dat we een goede gesprekspartner zijn voor maatschappelijke organisaties en inwoners en zij ons weten te vinden. Met onze voornaamste maatschappelijke partners hebben wij regelmatig contact en bespreken we de gewenste effecten van de onder- steuning van inwoners. We staan open voor elkaars feedback en leren en ontwikkelen continue.
” Investeer in goede samenwerking met elkaar, elkaar weten te vinden.”
Betaalbare en e ff ectieve zorg en ondersteuning
(Kostbare) individuele maatwerkvoorzieningen, zoals intensieve psychologi- sche hulp en behandeltrajecten en persoonlijke begeleiding, aanpassingen in een woning, beschermd wonen, zijn minimaal ingezet. We kiezen voor de meest bij de inwoner passende, effectieve en betaalbare zorg en ondersteu- ning. Door aan te sluiten bij de vraag die leeft en de persoonlijke omstan- digheden, zijn oplossingen eerder voorhanden. Deze zijn duurzamer en op termijn voordeliger. We zetten onder andere in op het aanbieden van vrij toegankelijke collectieve voorziening(en), waarvan zonder indicatie gebruik gemaakt kan worden.
Betaalbare en e ff ectieve zorg en ondersteuning
Voor mij als inwoner betekent dit:
Dat ik, indien mogelijk, zelf financieel bijdraag aan de oplos- sing. Ik neem zoveel mogelijk zelf verantwoordelijkheid voor de oplossing en ik werk mee aan het oplossen van mijn probleem. Hierdoor kan ik zelf een maatschappelijke bijdrage leveren en draag ik mijn steentje bij aan het betaalbaar en bereikbaar hou- den van de zorg voor iedereen.
Betaalbare en e ff ectieve zorg en ondersteuning
Voor ons als maatschappelijke organisatie betekent dit:
Dat we zichtbaar maken dat wij een bijdrage leveren aan de uitvoering van de visie en leidende principes van de gemeen- te. We zijn bereid om te ontwikkelen en te leren. We handelen kostenbewust en kunnen inzichtelijk maken dat wij dit doen. Met elkaar bedenken we creatieve oplossingen voor vraagstuk- ken voor jong en oud en geven we tijdig voorlichting om latere problemen voor te zijn.
Betaalbare en e ff ectieve zorg en ondersteuning
Voor ons als gemeente betekent dit:
dat wanneer professionele ondersteuning nodig is, we deze slim inzetten. We voorkomen liever dan dat we genezen en richten ons op preventie op de gebieden waar deze het meest effect sorteert. Ondersteuning is zoveel mogelijk kort, licht en probleemoplossend (van zorgen voor, naar zorgen dat) en kent realistische doelen. De tijdelijkheid van ondersteuning moet vanaf het eerste moment duidelijk zijn voor alle betrokkenen en de hulp is meer gericht op zelfstandig functioneren dan op genezen/ het wegnemen van het probleem. We verliezen daarbij nooit de veiligheid van onze inwoners uit het oog.
Dat we eenvoudige problematiek simpel en snel oplossen, dat we processen vereenvoudigen en we over minder schijven werken. Dit betekent een verbetering van de dienstverlening aan onze inwoners. Enerzijds omdat gestreefd is naar lagere caseloads, en rollen en verantwoordelijkheden duidelijk zijn. Anderzijds omdat de kaders van waaruit wij hulp leveren helder zijn en de middelen efficiënt zijn ingezet.
Iedere inwoner is uniek met een ‘eigen verhaal en achtergrond’. Alleen op- rechte interesse hierin maakt dat er beter aangesloten is bij de inwoner en er sprake is van ‘samen’. Vanuit het samen is gekeken naar een meest passend antwoord op het vraagstuk van de inwoner. We bieden daarbij maatwerk. Dit maatwerk betekent dat inwoners met eenzelfde vraag niet per se hetzelfde antwoord krijgen. Door aan te sluiten bij de vraag die leeft en de persoonlijke omstandigheden, sluiten oplossingen beter aan. We geven extra aandacht aan inwoners voor wie kansen niet vanzelfsprekend zijn. Soms is er alleen maar naar een inwoner geluisterd en is dit al voldoende.
Daar waar het kan en nodig is, is een collectief aanbod of collectieve voorzie- ning voor een vraag van inwoners geboden. Dit aanbod of deze voorziening is zo slim en creatief mogelijk ingezet.
Voor mij als inwoner betekent dit:
” Help me mijn eigen probleem op te lossen in plaats van het uit handen te nemen en luister naar mij!”
Voor ons als maatschappelijke organisatie betekent dit:
” Elkaar fysiek kunnen ontmoeten in ontzettend belangrijk.”
Voor ons als gemeente betekent dit:
Dat we denken en handelen vanuit de individuele situatie en oplossingsgericht werken. We doen wat nodig is om het ge- wenste effect te bereiken. We bieden maatwerk passend bij elke inwoner en diens situatie. Dit maatwerk betekent dat inwoners met eenzelfde vraag niet per se hetzelfde antwoord krijgen.
” Deze visie onderschrijft en is ondersteunend aan voor hoe wij willen werken, eigen kracht en samen.”
Anke Siegers is auteur van het boek ‘De nieuwe route’. De Nieuwe Route zorgt voor hernieuwd eigenaarschap over de situatie en de oplossingen bij alle betrokkenen samen. Het is een kanteling in denken, organiseren en doen, die leidt tot een gelijkwaardige samenwerking tussen cliënt en orga- nisatie, inwoners en overheid, leefwereld en systeemwereld.
Zorg van alle hulpverleners waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Dit zijn bijvoorbeeld alle specialisten in het ziekenhuis. Maar ook revalidatie en psychische hulp vallen onder tweedelijnszorg. Zonder verwijzing kun je niet bij deze zorgverleners terecht.
Met inzet van de omgekeerde toets wordt langs een afwegingskader eerst en vooral gekeken naar het te behalen effect voor de inwoner op de langere termijn in plaats van de wetten en regels als uitgangspunt te nemen.
Bekijk een toelichtende video.
Vrij toegankelijke voorzieningen
Vrij toegankelijke- of algemene- voorzieningen zijn voorzieningen waar eenieder gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld het consultatiebureau, het lokale (wijk)team, de school, de sportclub, de peuterspeelzaal, jongerenwerk, ontmoetingsplekken, buurthuizen, algemene voorzieningen, inloop dagbe- steding.
Mensen die relatief kwetsbaar zijn voor gezondheidsproblemen, sociaal isolement, of minder bij machte om regie uit te oefenen over hun leven of de zorg die zij nodig hebben. Zij komen ook als eerste in aanraking met de veranderingen in het sociaal domein. Zorgmijders vallen ook vaak onder deze groep.
Maatwerkvoorzieningen voorzien in persoonlijke hulp wanneer vrij toe- gankelijke voorzieningen niet toereikend zijn. Kinderen kunnen hier alleen gebruik van maken als ze worden doorverwezen door de huisarts of als de gemeente daar toestemming voor geeft. Voor een maatwerkvoorziening is altijd een beschikking van de gemeente nodig. Voorbeelden van maatwerk- voorzieningen: intensieve vormen van opvoedhulp, psychologische hulp en behandeling en persoonlijke begeleiding. Ook pleegzorg hoort hierbij. Net als een scootmobiel, aanpassingen in een woning, dagbesteding, beschermd wonen of huishoudelijke hulp.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-266285.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.