Beleidsregel kostenvergoeding vrijwilligerswerk voor uitkeringsgerechtigden in het kader van Participatiewet, loaw en loaz Someren 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Someren;

overwegende dat:

De huidige verordening re-integratie 2018 en de nadere regels niet voorzien in een vrijwilligersvergoeding;

gelet op artikel 31 lid 2 onder k van de Participatiewet

B E S L U I T

vast te stellen de beleidsregel kostenvergoeding vrijwilligerswerk voor uitkeringsgerechtigde in het kader van de Participatiewet, loaw en loaz Someren 2021.

Artikel 1 Begripsbepaling

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

1. Doelgroep;

Personen van 27 jaar en ouder die recht hebben op een uitkering voor levensonderhoud in het kader van de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte werkloze werknemers ( I.O.A.W) of de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (I.O.A.Z) en nauwelijks of geen perspectief hebben op uitstroom naar regulier werk.

2. Vrijwilligerswerk;

Onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteiten in een georganiseerd verband. Het vrijwilligerswerk dient te worden aangetoond door een verklaring van de organisatie. Werkzaamheden in het kader van Tegenprestatie worden niet gelijkgesteld aan vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk dient minimaal 12 uur per maand te bedragen.

Artikel 2 Vergoeding

De vergoeding bedraagt € 45,00 per maand waarin voor minimaal 12 uur vrijwilligerswerk is verricht. De vergoeding bedraagt maximaal € 540,00 per jaar en wordt berekend over de maanden waarin de uitkeringsgerechtigde minimaal 12 uur vrijwilligerswerk per maand heeft verricht.

Artikel 3 Aanvraag

Na het verstrijken van het kalenderjaar kan de uitkeringsgerechtigde de kostenvergoeding vrijwilligerswerk binnen drie maanden, na de bekendmaking van deze regel, aanvragen.

Namens Burgemeesters en wethouders van Someren

Namens deze,

D. Blok

de burgemeester

J. Koppers-Van der Krabben

de secretaris

Naar boven