8e Verordening tot wijziging van de Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015

ARTIKEL I  

De Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De tekst van lid 3 sub b. wordt vervangen door: “Algemeen gebruikelijke voorziening: een voorziening die niet speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking en die algemeen verkrijgbaar is en niet of niet veel duurder is dan vergelijkbare producten, diensten, activiteiten of andere maatregelenen bekostigd kan worden met een inkomen op minimumniveau.

  • 2.

    Sub t. wordt toegevoegd en luidt als volgt: “Ondersteuning met wonen: Ondersteuning en huisvesting in de zin van artikel 1.2.1 lid b van de Wmo 2015, met flexibele en oproepbare ondersteuning en/of toezicht voor inwoners die door een psychische of psychosociale of psychiatrisch ziektebeeld behoefte hebben aan een vorm van wonen met ondersteuning en of toezicht.”

  • 3.

    Sub u. wordt toegevoegd en luidt als volgt: “Opvang: Bieden van opvang en ondersteuning aan inwoners die dak- en/of thuisloos zijn geraakt als bedoeld in artikel 1.1.1 van de Wmo 2015.

B

Artikel 11d wordt toegevoegd en luidt als volgt:

 

Artikel 11d Maatwerkvoorziening Ondersteuning met wonen en Opvang

 

Lid 1 Een maatwerkvoorziening Ondersteuning met wonen en Opvang kan worden toegekend aan een inwoner met psychische of psychosociale of psychiatrisch ziektebeeld en/of een inwoner die dak- en/of thuisloos is geraakt. De maatwerkvoorziening:

  • a.

    ondersteunt de inwoner bij het zich handhaven in de samenleving;

  • b.

    levert een passende bijdrage aan de behoefte van de inwoner aan Ondersteuning met wonen of Opvang;

  • c.

    realiseert een situatie waarin de inwoner (indien mogelijk) in staat wordt gesteld zich zo snel mogelijk weer op eigen kracht te handhaven in de samenleving.

Lid 2 Het college kan nadere regels stellen over de uitvoering van dit artikel.

 

C.

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Lid 3 vervalt.

  • 2.

    De tekst van lid 4. wordt vervangen door: “het college biedt in overleg met betrokkene(n) een andere voorziening uit deze verordening aan tot het moment dat er een geschikte dienstbetrekking beschikbaar is.”

D.

Artikel 26 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De tekst van lid 4. wordt vervangen door: De hoogte van de eigen bijdrage wordt berekend conformde maximale bijdrage die mogelijk is op grond van hetUitvoeringsbesluit Wmo 2015en is gelimiteerd tot een bedrag gelijk aan de kostprijs van de goedkoopst adequate maatwerkvoorziening in natura.

  • 2.

    Lid 8. vervalt.

E.

De tekst van artikel 36 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 36 Langdurig laag inkomen

 

Een inwoner heeft een langdurig laag inkomen als bedoeld in artikel 36 lid 1 van de Participatiewet als gedurende een referteperiode van 3 jaar het in aanmerking te nemen inkomen gemiddeld niet hoger is dan 110% van de voor hem geldende bijstandsnorm als bedoeld in artikel 5 sub c van de Participatiewet.

 

F.

Artikel 38 vervalt.

 

G.

Artikel 39 vervalt.

 

H.

De tekst van de toelichting, artikel 11, wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 11. Algemene voorzieningen op grond van de Wmo

Deze toelichting heeft ook betrekking op de artikelen 11a, 11b, 11c en 11d.

In artikel 2.1.3 lid 2 sub a van de Wmo is bepaald dat de gemeenteraad bij verordening moet aangeven op basis van welke criteria het college kan vaststellen of een inwoner voor een maatwerkvoorziening voor zelfredzaamheid, participatie, Ondersteuning met wonen of Opvang in aanmerking komt. In de memorie van toelichting op deze bepaling wordt aangegeven dat het bij het verstrekken van een voorziening op maatwerk aankomt. Gemeentelijke vrijheid is nodig omdat de behoeften van inwoners per gemeente kunnen verschillen en de sociale en fysieke infrastructuur per gemeente anders is. Ook het aanbod van algemene voorzieningen is niet in iedere gemeente gelijk. Het is daarom niet mogelijk of wenselijk dat in de verordening limitatief geregeld wordt welke maatwerkvoorzieningen verstrekt worden. De gemeente moet wel aan de hand van geschikte en toepasbare criteria meer in detail en concreet nader afbakenen in welke gevallen iemand een maatwerkvoorziening kan krijgen. In deze artikelen is deze verplichting uitgewerkt.

ARTIKEL II  

Deze 8e Verordening tot wijziging van de Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 treedt in werking op 1 januari 2023.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 15 december 2022, nummer 2022-124.

Edzard van Holthe

Griffier

Naar boven