Opheffen vrachtwagenparkeerstrook Laan van Londen

 

Wettelijk kader

Op grond van artikel 2 lid 1 WVW 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Op grond van artikel 2 lid 2 WVW 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:

a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

b. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 

Op grond van artikel 15, lid 1, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd over de handhaafbaarheid van het verkeersbesluit met de verkeersfunctionaris van de eenheid Rotterdam, namens de korpschef van politie.

 

Motivering besluit

Aan de Laan van Londen ligt een vrachtwagenparkeerstrook. Ten tijde van aanleg van deze strook en het instellen als vrachtwagenparkeerstrook in 2002 lag deze functie buiten de bewoonde omgeving. En was er dus geen (mogelijke) overlast voor omwonenden. Door de ontwikkeling van het woongebied Amstelwijck is de vrachtwagenparkeerstrook op deze locatie niet meer passend en zal de strook worden verwijderd. Deze maatregel voorkomt hinder en aantasting van de woonomgeving.

Om de vrachtwagenstrook te bereiken moet het fietspad worden gekruist. Inmiddels is het een drukke fietsroute (drukker dan bij aanleg van de parkeerstrook) waardoor de verkeersveiligheid gevaar loopt. Het opheffen van de vrachtwagenparkeerstrook komt dus ten goede aan de verkeersveiligheid voor fietsers.

 

Uit een eerdere tijdelijke afsluiting van de vrachtwagenparkeerstrook is gebleken dat dit niet tot problemen leidt. Vrachtwagens kunnen uitwijken naar andere plaatsen in de stad of regio.

In de plannen van Amstelwijck is het altijd de bedoeling geweest de vrachtwagenparkeerstrook op te heffen. Omdat de eerste woningen aan de overzijde van de Laan van Londen worden opgeleverd is het nu een passend moment om de strook op te heffen.

De vrachtwagenparkeerstrook zal worden vervangen door gras/berm.

Na het nemen van dit besluit zullen borden bij de parkeerstrook worden geplaatst waarmee wordt aangegeven dat de parkeerstrook per 21 augustus 2023 wordt verwijderd.

Met dit besluit komt de werking van het verkeersbesluit van 19 juni 2002 (kenmerk 4301-RP, aanwijzen vrachtwagenparkeerstrook) te vervallen.

 

Op basis van bovenstaande overwegingen en met inachtneming van:

 

- de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

- de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

- het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

- het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

- het Algemeen Mandaatbesluit Dordrecht;

 

Besluit het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht:

 

de vrachtwagenparkeerstrook aan de Laan van Londen op te heffen door het verwijderen van de bestrating en de verkeersborden model E08-2 van bijlage 1 van het RVV 1990.

 

Het college van burgemeester en wethouders

namens dezen,

 

de heer J. Booij

Clustermanager

 

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na dagtekening ervan schriftelijk bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. U dient uw bezwaarschrift te richten aan:

Het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht.

 

Op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. Verder moet het ten minste bevatten: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van uw bezwaar. Wilt u ook het telefoonnummer vermelden, waarop u overdag te bereiken bent?

 

Het indienen van een bezwaarschrift houdt de werking van het besluit niet tegen. In spoedeisende gevallen kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

U kunt het verzoekschrift ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van het een verzoek om voorlopige voorziening brengt de Rechtbank een bedrag aan griffierecht in rekening.

 

 

 

Naar boven