Verordening tot wijziging van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Meierijstad en de Verordening op de raadscommissies van de gemeente Meierijstad

De raad van de gemeente Meierijstad,

Gezien het voorstel van de griffier van 3 april 2023,

Gelet op de wet Bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur,

Gelet op artikel 149 Gemeentewet,

Besluit gemeenteraad:

Vast te stellen de Verordening tot wijziging van:

  • 1.

    het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Meierijstad;

  • 2.

    de Verordening op de raadscommissies van de gemeente Meierijstad

Artikel I Wijziging van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Meierijstad

Het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Meierijstad wordt als volgt gewijzigd.

A Artikel 2 wordt gewijzigd als volgt:

Het eerste lid komt te luiden:

1. Er is een fractievoorzittersoverleg dat bestaat uit een door het fractievoorzittersoverleg aangewezen (plaatsvervangend) voorzitter en de fractievoorzitters. De raadsvoorzitter is als adviseur aanwezig in de vergaderingen van het fractievoorzittersoverleg. Het fractievoorzittersoverleg is een commissie ex artikel 84 van de Gemeentewet.

Het zesde lid komt te luiden:

6. Het fractievoorzittersoverleg voert periodiek overleg met de accountant over in ieder geval het verslag van bevindingen en de boardletter.

Het zevende lid wordt vernummerd naar lid 8. Het zevende lid komt te luiden:

7. Elk lid van het fractievoorzittersoverleg, met inbegrip van de voorzitter van het fractievoorzittersoverleg, heeft één stem. Bij het staken der stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

B Artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

Het eerste lid komt te luiden:

1. Er is een agendacommissie die bestaat uit één raadslid per fractie en een door de agendacommissie aangewezen (plaatsvervangend) voorzitter. De raadsvoorzitter is als adviseur aanwezig in de vergaderingen van de agendacommissie. De agendacommissie is een commissie ex artikel 84 van de Gemeentewet.

Het vierde lid komt te luiden:

4. Elk lid van de agendacommissie, met inbegrip van de voorzitter van de agendacommissie, heeft één stem. Bij het staken der stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

Het vijfde lid wordt als volgt aangevuld:

e. het vaststellen van de vergadercyclus van raad en raadscommissies in een vergaderschema.

Het zesde lid komt te luiden:

6. Om een voorstel als principe hamerstuk aan te merken is unanimiteit vereist.

C Artikel 6 wordt gewijzigd als volgt:

Er wordt een derde lid toegevoegd dat komt te luiden:

3. De burgemeester kan voor de aanvang van iedere ambtstermijn opdracht geven om de kandidaat-wethouders aan een risicoanalyse integriteit te onderwerpen.

D Artikel 8 komt te luiden:

De voorzitter zendt ten minste acht dagen voor een raadsvergadering de raadsleden een schriftelijke oproep en de voorlopige agenda met de daarbij behorende stukken, met uitzondering van de informatie waaromtrent op grond van hoofdstuk Va van de Gemeentewet geheimhouding is opgelegd.

E Artikel 9 komt te luiden:

  • 1.

    In spoedeisende gevallen kan de voorzitter na het verzenden van een schriftelijke oproep een aanvullende voorlopige agenda opstellen. De daarbij behorende stukken worden openbaar gemaakt.

  • 2.

    Als een aanvullende voorlopige agenda als bedoeld in het eerste lid, wordt opgesteld, wordt deze met de daarbij behorende stukken zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 48 uur voor aanvang van de raadsvergadering aan de leden gezonden.

  • 3.

    Als omtrent de inhoud van stukken op grond van hoofdstuk Va van de Gemeentewet geheimhouding is opgelegd, blijven deze stukken in afwijking van het eerste lid onder berusting van de griffier en verleent deze de raadsleden op verzoek inzage.

F Artikel 10 derde lid komt te luiden:

3. Informatie van de raad of aan de raad verstrekte informatie waaromtrent op grond van hoofdstuk Va van de Gemeentewet geheimhouding is opgelegd, blijft in afwijking van het eerste en tweede lid onder berusting van de griffier.

G Artikel 18 wordt gewijzigd als volgt:

Het tweede lid komt te luiden:

2. Als een voorstel zonder stemming wordt aangenomen, kunnen de in de raadsvergadering aanwezige raadsleden aangeven dat zij geacht willen worden te hebben tegengestemd.

Het vierde lid komt te luiden:

4. Bij hoofdelijke stemming worden de raadsleden bij naam opgeroepen hun stem uit te brengen. De stemming begint bij het daarvoor bij loting aangewezen raadslid. Vervolgens geschiedt de oproeping op alfabetische volgorde.

Na het zevende lid worden de nieuwe leden 8 en 9 toegevoegd die luiden:

8. De hoofdelijke stemming kan door gebruikmaking van een elektronisch stemsysteem worden gehouden. In dat geval blijven lid 4 en lid 5 buiten werking en brengen de leden hun stem uit door “voor” of “tegen” te stemmen middels een stemkastje. De uitslag van de stemming wordt openbaar gemaakt waarbij is vermeld welke leden “voor” en welke leden “tegen” hebben gestemd.

9. Bij gebruik van het elektronisch stemsysteem is het in afwijking van lid 6 mogelijk de vergissing te herstellen tot dat de voorzitter de uitslag voorleest.

H Aan artikel 20 wordt een nieuw vijfde lid toegevoegd dat luidt:

5. De voorzitter van het stembureau deelt de uitslag na afloop van de stemming mee. Deze doet daarbij tevens mededeling van het genomen besluit.

I Artikel 24 eerste en tweede lid komen te luiden:

1. Audio- / Videoverslagen en concept besluitenlijsten van besloten raadsvergaderingen worden niet verspreid, maar berusten bij de griffier.

2. De besluitenlijsten worden zo spoedig mogelijk in een besloten raadsvergadering ter vaststelling aangeboden. Tijdens deze vergadering neemt de raad een besluit over het al dan niet opheffen van de geheimhouding op het audio- / videoverslag en de besluitenlijst.

J Artikel 25 komt te luiden:

Artikel 25. Opheffing geheimhouding

Als de raad op grond van artikel 89, vierde lid, van de Gemeentewet voornemens is de geheimhouding van aan de raad verstrekte informatie op te heffen, wordt, als het orgaan dat geheimhouding heeft opgelegd daarom verzoekt, daarover in een besloten raadsvergadering met het desbetreffende orgaan overleg gevoerd.

K Artikel 32 tweede lid komt te luiden:

2. De voorzitter brengt de inhoud van het verzoek zo spoedig mogelijk ter kennis van de overige raadsleden, het college en de burgemeester.

Artikel II Wijzigingen Verordening op de raadscommissies van de gemeente Meierijstad

De Verordening op de raadscommissies van de gemeente Meierijstad wordt als volgt gewijzigd.

A Artikel 1, 3e aandachtsstreepje komt te luiden:

- commissievoorzitter: voorzitter van een raadscommissie;

 

B Aan artikel 4 wordt na het achtste lid een negende lid toegevoegd, dat komt te luiden:

9. De voorzitter van de gemeenteraad kan aan commissieleden niet-raadsleden ontheffing verlenen van het bepaalde in artikel 15 lid 1 aanhef en onder d van de Gemeentewet als voldaan wordt aan de Beleidsregels ontheffing verboden handelingen Noord-Brabant als vastgesteld door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant.

C Artikel 5 tweede lid komt te luiden:

2. Een commissielid houdt op lid te zijn als niet meer voldaan wordt aan de in artikel 4, zesde lid, gestelde eisen.

D Artikel 7 komt te luiden:

De commissievoorzitter zendt ten minste zeven dagen voor een vergadering de commissieleden een schriftelijke oproep en de voorlopige agenda met de daarbij behorende stukken, met uitzondering van de informatie waaromtrent op grond van hoofdstuk Va van de Gemeentewet geheimhouding is opgelegd.

E Artikel 8 komt te luiden:

  • 1.

    In spoedeisende gevallen kan de commissievoorzitter na het verzenden van een schriftelijke oproep een aanvullende voorlopige agenda opstellen. De daarbij behorende stukken worden openbaar gemaakt.

  • 2.

    Als een aanvullende voorlopige agenda als bedoeld in het eerste lid wordt opgesteld, wordt deze met de daarbij behorende stukken zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering aan de leden gezonden.

  • 3.

    Als omtrent de inhoud van stukken op grond van hoofdstuk Va Gemeentewet geheimhouding is opgelegd, blijven deze stukken in afwijking van de vorige leden onder berusting van de griffier en verleent deze de commissieleden op verzoek inzage.

  • 4.

    Een agenda wordt bij aanvang van een vergadering door de raadscommissie vastgesteld.

F Artikel 9 derde lid komt te luiden:

3. Informatie van de raadscommissie of aan de raadscommissie verstrekte informatie waaromtrent op grond van hoofdstuk Va van de wet geheimhouding is opgelegd, blijft in afwijking van het eerste en tweede lid onder berusting van de griffier.

G Artikel 17 wordt gewijzigd als volgt:

In het tweede lid komt het huidige sub a te vervallen en worden de huidige sub b en c vernummerd naar sub a en b.

H Artikel 18 komt te luiden:

Artikel 18. Handhaving orde en schorsing

  • 1.

    De commissievoorzitter handhaaft de orde in de vergadering.

  • 2.

    Hij roept sprekers tot de orde als deze zich in beledigende of onbetamelijke uitdrukkingen uitlaten, afwijken van het in behandeling zijnde onderwerp, andere sprekers herhaaldelijk interrumperen, dan wel anderszins de orde verstoren. Sprekers die hieraan geen gevolg geven kunnen door hem het woord ontnomen worden over het aanhangige onderwerp.

  • 3.

    Hij kan ter handhaving van de orde de vergadering voor een door hem te bepalen tijd schorsen en, als na de heropening de orde opnieuw wordt verstoord, de vergadering sluiten.

  • 4.

    Hij kan de raadscommissie voorstellen aan een commissielid dat door zijn gedragingen de geregelde gang van zaken belemmert het verdere verblijf in de vergadering te ontzeggen. Over het voorstel wordt niet beraadslaagd. Na aanneming daarvan verlaat het commissielid de vergadering onmiddellijk. Zo nodig doet de commissievoorzitter hem verwijderen. Bij herhaling van zijn gedrag kan het commissielid bovendien voor ten hoogste drie maanden de toegang tot de vergadering worden ontzegd.

I Artikel 21 tweede lid komt te luiden:

2. De concept besluitenlijst wordt zo spoedig mogelijk in een besloten vergadering ter vaststelling aangeboden. Tijdens deze vergadering neemt de raadscommissie een besluit over het al dan niet opheffen van de geheimhouding op het audio-/videoverslag en de besluitenlijst.

J Artikel 22 komt te luiden:

Artikel 22. Opheffing geheimhouding

Als de raad op grond van artikel 89, vierde lid, van de wet voornemens is de geheimhouding van aan de raad verstrekte informatie op te heffen, wordt, als de raadscommissie die geheimhouding heeft opgelegd daarom verzoekt, daarover in een besloten vergadering met de raadscommissie overleg gevoerd.

Artikel III Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking daags na de bekendmaking daarvan.

Aldus besloten in zijn openbare vergadering van 25 mei 2023

De raad voornoemd,

De griffier,

A.F.J. Franken MSc

De voorzitter,

ir. C.H.C. van Rooij

Naar boven