Voorgenomen grondverkoop ten westen van Vriezendijk 19 te Den Ham

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het zogeheten Didam-arrest gewezen. Dit arrest bepaalt dat gemeenten in Nederland bij voorgenomen verkopen/gronduitgiftes van onroerende zaken transparant moeten handelen, zodat iedere gegadigde kenbaar kan maken dat deze ook in aanmerking komt om een (koop)overeenkomst te sluiten. Met deze publicatie voldoet de gemeente aan de verplichtingen die volgen uit het Didam-arrest.

Voorgenomen grondverkoop

De gemeente Twenterand is voornemens een strook grond aan de Vriezendijk, nabij nummer 19 te Den Ham, kadastraal bekend gemeente Den Ham, sectie C, nummer 3144 (gedeeltelijk) en sectie M, nummer 1245 (gedeeltelijk), groot circa 350 m2, te verkopen aan één van de aangrenzende eigenaren. Het gaat hier om loonbedrijf Reimink. Dit bedrijf is gevestigd op het perceel Schapendijk 3 te Den Ham.

Toelichting

De desbetreffende strook grond is op dit moment een sloot met groen. Het is de bedoeling om de voorgenomen te verkopen strook grond te gebruiken om een ontsluiting te realiseren voor de bedrijfsmatige activiteiten van het perceel Schapendijk 3 te Den Ham. De bestaande ontsluitingen vanaf de Schapendijk mogen na realisering van de ontsluiting aan de Vriezendijk niet meer worden gebruikt voor bedrijfsmatige activiteiten op het perceel Schapendijk 3. Uitgezonderd zijn personenauto’s. Hierdoor zal de milieu- en verkeerssituatie op en nabij de Schapendijk verbeteren.

Gelet op het voorgaande zijn wij van mening dat de voorgenomen verkoop aan Reimink kan plaatsvinden zonder brede selectieprocedure. Volstaan kan worden met deze voorafgaande bekendmaking. Het feit dat een voornemen tot verkoop bekend wordt gemaakt, betekent niet dat de gemeente al definitief tot verkoop besloten heeft. Ook betekent het niet dat met de beoogde verkrijger al volledige overeenstemming is bereikt of dat zeker is dat die zal worden bereikt.

Vervaltermijn

Tegen deze voorgenomen verkoop kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht worden ingediend dan wel ingesteld.

Mocht u zich niet kunnen verenigen met de voorgenomen verkoop en merkt u zichzelf aan als serieuze gegadigde dan dient u dat, binnen een termijn van 20 kalenderdagen na publicatie van deze bekendmaking, een kort geding aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter bij de rechtbank Overijssel. De termijn merken wij aan als vervaltermijn. Dit betekent voor de goede orde dat indien de termijn ongebruikt verstrijkt alle rechten vervallen, waaronder het recht om nadien in rechte op te komen tegen dit voornemen tot verkoop of het recht om enige vordering tot schadevergoeding. De gemeente hanteert deze handelwijze om rechtszekerheid te creëren zodat zij één op één kan contracteren.

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de heer E. Nijhuis. Bereikbaar per e-mail: e.nijhuis@twenterand.nl.

Naar boven