Gemeente Heerlen – VERSTREKKING PERSOONSGEGEVENS UIT DE BASISADMINISTRATIE (BRP)

 

 

Iedereen die in Nederland woont, moet ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP). De BRP is een centrale database waarin de persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland staan opgeslagen. In de BRP staan uw persoonsgegevens zoals: uw huidige adres, burgerlijke staat, geslacht en nationaliteit. Sommige gegevens veranderen automatisch. Bijvoorbeeld als u trouwt in Nederland. Andere gegevens geeft u zelf door, zoals een verhuizing. 

Wie krijgt deze gegevens?

De gemeente houdt uw persoonsgegevens bij en gebruikt dit voor het uitvoeren van haar taken. Persoonsgegevens uit de BRP zijn niet openbaar. Verschillende organisaties, zoals de belastingdienst of pensioenfondsen kunnen uw gegevens opvragen. De regels daarover liggen vast in de wet BRP. Wilt u weten welke organisaties uw gegevens krijgen? Kijk op de website: wiekrijgtmijngegevens.nl.

Kunt u een verstrekking tegenhouden?

De gegevensverstrekking voor publiekrechtelijke doelen kunt u niet voorkomen. Dit is verplicht. Soms kunnen anderen ook vragen om uw gegevens uit de BRP te verstrekken. Voor deze verstrekkingen kunt u om een geheimhouding van uw gegevens vragen. Het gaat dan om verstrekkingen aan zogenoemde derden (zoals een curator of advocaat die een dagvaarding aan uw adres wil uitbrengen), de stichting interkerkelijke ledenadministratie (die voor alle kerkgenootschappen in Nederland de ledenadministratie bijhoudt) en aan vrije derden (niet commerciële instellingen, zoals sport- en muziekverenigingen of particulieren).

Hoe vraag ik een geheimhouding aan?

Wilt u niet dat wij uw gegevens doorgegeven? Vraag dan om geheimhouding van uw persoonsgegevens. U hoeft daar geen speciale reden voor op te geven. U kunt de geheimhouding ook weer laten stoppen. Kijkt u voor meer informatie op: www.heerlen.nl/verzoek-tot-geheimhouding-persoonsgegevens.

Hoe sta ik geregistreerd in de BRP?

Kloppen uw gegevens in de BRP niet? Of wilt u uw gegevens na een adoptie of geslachtswijziging laten aanpassen of verwijderen? De gemeente kan op uw verzoek gegevens van vóór adoptie of geslachtswijziging aanpassen of verwijderen. Bel ons voor een afspraak. Kijkt u voor meer informatie op: www.heerlen.nl/gegevens-in-basisregistratie-personen-brp-aanpassen.

Zelf uw gegevens bekijken?

U kunt uw gegevens gratis bekijken op Mijnoverheid.nl Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD.

Naar boven