Verordening tot wijziging van de Re-integratieverordening Participatiewet 2020

[Dit wijzigingsbesluit zal vanwege de verschillende data van inwerkingtreding in 2 verschillende publicaties verwerkt worden. In dit Gemeenteblad zullen de wijzigingen van artikel I, onderdeel A en D verwerkt worden.]

 

DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN

 

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van 11 april 2023 nummer.

Gelet op de artikelen 8a eerste lid, aanhef en onderdeel a, c, d en e, en tweede lid, en 10b, vijfde lid van de Participatiewet;

 

BESLUIT:

 

Vast te stellen de volgende “Verordening tot wijziging van de Re-integratieverordening Participatiewet 2020”.

 

De Re-integratieverordening Participatiewet 2020 wordt als volgt gewijzigd.

Artikel I  

  • A.

    In artikel 17, eerste lid, wordt de zinsnede ‘zes maanden’ vervangen door: ‘36 maanden’.

     

  • B.

    Aan artikel 17 wordt een artikellid 11 toegevoegd dat luidt als volgt.

     

    • 11.

      In afwijking van het eerste lid kan het college aan een jongere die behoort tot de doelgroep loonkostensubsidie een uitstroompremie toekennen.

  • C.

    Na artikel 17 wordt een nieuw artikel 17a ingevoegd dat luidt als volgt.

     

    Artikel 17a. Werkpremie

    • 1.

      Het college kan aan een persoon van 27 jaar of ouder die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt, eenmalig een werkpremie toekennen indien hij in het kalenderjaar 2023 inkomsten uit arbeid heeft.

    • 2.

      De werkpremie wordt berekend over de periode van het kalenderjaar 2023 waarin een persoon geen recht meer heeft op de vrijlating als bedoeld in artikel 31, tweede lid, onderdeel n van de wet en bedraagt 15 procent van de inkomsten die hij met arbeid heeft verdiend, voor zover hij algemene bijstand ontvangt.

    • 3.

      Op de werkpremie worden de wettelijke inkomstenvrijlatingen als bedoeld in artikel 31, tweede lid, onderdelen r, y en z van de wet, die met betrekking tot de inkomsten als bedoeld in het tweede lid zijn toegepast, in mindering gebracht.

    • 4.

      De werkpremie wordt ambtshalve verstrekt en in een keer uitbetaald.

    • 5.

      In afwijking van het eerste lid kan het college aan een persoon jonger dan 27 jaar die recht heeft op de vrijlating als bedoeld in artikel 31, tweede lid, onderdeel z van de wet, een werkpremie toekennen.

  • D.

    In de Artikelsgewijze toelichting bij de Re-integratieverordening Participatiewet 2020 worden de volgende wijzigingen aangebracht.

     

    • a.

      In de toelichting bij artikel 17, komt de tweede alinea, die begint met ‘in het kader’ te vervallen.

    • b.

      Aan de toelichting bij artikel 17 wordt een alinea toegevoegd die luidt als volgt.

      Met ingang van 1 januari 2023 is het mogelijk om op grond van artikel 31, vijfde lid van de wet aan jongeren die behoren tot de doelgroep loonkostensubsidie een premie toe te kennen (elfde lid).

    • c.

      Na de toelichting bij artikel 17 wordt een toelichting bij het nieuwe artikel 17a ingevoegd die luidt als volgt.

      Artikel 17a. Werkpremie

      Het Rijk gaat naar verwachting in 2024 de vrijlatingsregelingen harmoniseren en voor iedereen verruimen. Hierop vooruitlopend kan eenmalig een werkpremie ter hoogte van 15 procent van de in het kalenderjaar 2023 genoten inkomsten uit arbeid worden toegekend aan diegenen die (parttime) werken en daarnaast nog algemene bijstand ontvangen.

      Hiermee wordt zoveel mogelijk bij de toekomstige landelijke regeling aangesloten.

       

      De periode in 2023 waarin de normale vrijlating van 25 procent gedurende maximaal zes maanden (nog) wordt ontvangen, telt niet mee bij het berekenen van de hoogte van de werkpremie.

      Op de premie worden de aanvullende en bijzondere wettelijke inkomstenvrijlatingen (voor alleenstaande ouders, personen met een medische urenbeperking of de doelgroep loonkostensubsidie) in mindering gebracht. Aangezien deze wettelijke vrijlatingen een maandelijks maximum kennen en de werkpremie niet, kan dit betekenen dat toch een werkpremie over de inkomsten kan worden berekend ook al is een wettelijke vrijlating van 12,5 of 15 procent van toepassing.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2023 en werkt wat betreft artikel I onderdeel B en C terug tot en met 1 januari 2023.

Gedaan te Groningen in de openbare raadsvergadering van 17 mei 2023.

De voorzitter,

Koen Schuiling

De griffier,

Josine Spier

Naar boven