Bekendmaking van voornemen tot uitgifte van gemeentegrond

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen. Daarin is bepaald dat een overheidslichaam bij de verkoop van onroerende zaken, of een uitgifte anderszins, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om:

  • 1.

    mee te dingen naar deze onroerende zaak, danwel;

  • 2.

    in ieder geval kennis te nemen van het voornemen dat deze onroerende zaak wordt uitgeven aan één specifieke partij.

Gemeente Doesburg is van plan om een braakliggend gemeenteterrein uit te geven aan Stichting Woonservice IJsselland.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 29 november 2022 besloten, en maakt hierbij bekend dat de gemeente Doesburg een kavel gelegen aan de Kraakselaan (naast nr. 157), groot circa 2.500 m2, kadastraal bekend: Gemeente Doesburg, sectie B, nummer 3382 (gedeeltelijk) voornemens is uit te geven. Deze kavel wordt voor een periode van 20 jaar verhuurd aan Stichting Woonservice IJsselland. Deze woningcorporatie zal op deze kavel ná de hiervoor verleende vergunning en toestemmingen 15 flexwoningen plaatsen. De kavel heeft op dit moment nog de bestemming “openbaar groen”.

Gemeente Doesburg is van mening dat dit kavel één op één gegund kan worden aangezien aannemelijk kan worden gemaakt dat er slechts één serieuze gegadigde is die voor dit kavel in aanmerking komt.

De gemeente voer hiervoor de volgende argumenten aan:

  • 1.

    Stichting WIJ is als Doesburgse corporatie bereid gevonden om fors onrendabel te investeren in betaalbare woonruimte voor woningzoekenden die niet zelfstandig woonruimte kunnen verwerven.

  • 2.

    Uit overleg met de andere in de regio actieve corporaties is gebleken dat deze corporaties zich richten op andere soortgelijke projecten in de regio en daardoor geen interesse hebben om te investeren in onderhavig project.

  • 3.

    Voorwaarde die de gemeente verbindt aan de verhuur is dat gedurende de exploitatietermijn van 20 jaar de aanvangshuurprijs gedurende deze exploitatietermijn uitsluitend jaarlijks mag worden verhoogd met een inflatiecorrectie. Hiermee blijven de woningen bereikbaar voor de doelgroep, waarbij het gaat om 10 sociale huurwoningen en 5 middenhuurwoningen (met een aanvangshuurprijs van circa € 800 per maand).

Iedere serieuze gegadigde die vindt dat hij ook voor deze kavel in aanmerking had moeten komen,

dient uiterlijk op < publicatiedatum + drie weken) een kort geding aanhangig te maken met betrekking tot die zaak bij de Rechtbank Gelderland, Walburgstraat 2-4 6811 CD Arnhem.

Wanneer u een nadere toelichting wenst, kunt u contact opnemen met de heer A. van Buren (antoon.van.buren@doesburg.nl of 0313-481365)

Naar boven