Kennisgeving omgevingsvergunning voor zonnepark (onderdeel Energiepark A59)

Het college van burgemeester en wethouders van Oosterhout maken bekend dat zij op 30 mei 2023 een omgevingsvergunning hebben verleend met toepassing van artikel 2.12, eerste lid onder a, onder 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht:

Voor:

zonnepark (onderdeel Energiepark A59)

Locatie:

Statendamweg 90, A59, Hillenweg, 4905 AD Oosterhout

Referentie:

250724

Inhoud omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning heeft betrekking op de bouw en het gebruik van een zonnepark, gedurende een periode van 25 jaar en heeft betrekking op de volgende activiteiten:

  • 1.

    bouwen;

  • 2.

    handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening;

  • 3.

    uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde.

Achtergrond omgevingsvergunning

Het college heeft eerder een beslissing genomen op de aanvraag om een omgevingsvergunning voor het zonnepark ‘Energiepark A59’ en hiervoor op 27 juli 2022 de omgevingsvergunning definitief verleend. Op basis van artikel 6.5 van het Besluit omgevingsrecht heeft de gemeenteraad op 21 juni 2022 een verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor het verlenen van deze omgevingsvergunning.

Vervolgens heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant bij uitspraak van 27 februari 2023 (met zaaknummer BRE 22/4321) dit collegebesluit (en daarmee de omgevingsvergunning) d.d. 27 juli 2022 vernietigd en het college opgedragen om opnieuw een beslissing op de aanvraag te nemen. Het college heeft tegen de uitspraak van de Rechtbank Zeeland–West-Brabant hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hangende dit hoger beroep, heeft het college – in navolging van de opdracht van de rechtbank – opnieuw besloten op de aanvraag en de aangevraagde omgevingsvergunning verleend. Daaraan voorafgaand heeft de gemeenteraad op 23 mei 2023 wederom (en met inachtneming van de rechtbankuitspraak) verklaard geen bedenkingen te hebben tegen het (opnieuw) verlenen van de omgevingsvergunning voor het zonnepark ‘Energiepark A59’. Door de toepassing van artikel 6:19, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, zal dit  besluit automatisch deel uitmaken van de hoger beroepsprocedure.

Ter inzage

De omgevingsvergunning met bijbehorende stukken liggen met ingang van 1 juni 2023 voor 6 weken ter inzage in de publiekshal van het stadhuis. Voor inzage in de stukken vragen wij u wel vooraf telefonisch een afspraak te maken.

Ook kunt u de stukken digitaal raadplegen via de gemeentelijke website: www.oosterhout.nl of via www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0826.OVZPA59-vas2.

Tot slot kunt u de stukken ook digitaal opvragen bij Team Vergunning en Handhaving, via het contactformulier https://www.oosterhout.nl/contact-1/contactformulier. Vermeld hierbij het referentienummer.

Beroepsclausule

Toepassing van artikel 6:19, eerste lid, van de Awb

Momenteel is een hoger beroepsprocedure aanhangig bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de uitspraak van 27 februari 2023 (met zaaknummer BRE 22/4321) van de Rechtbank Zeeland – West-Brabant. Dit betekent ook dat het voorliggend besluit automatisch deel uitmaakt van de hoger beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak. De indiener van het beroep wordt in de procedure die aanhangig is bij de Afdeling bestuursrechtspraak in de gelegenheid gesteld om te reageren op de inhoud van het voorliggend besluit.

Overige belanghebbenden

Een overige belanghebbende die meent dat hij door het nieuwe besluit in een nadeliger positie is komen te verkeren of door gewijzigde feiten of omstandigheden niet kan worden verweten dat hij geen beroep heeft ingesteld, kan beroep instellen tegen dit herstelbesluit. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt 6 weken. Deze termijn vangt aan met ingang van de dag na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt. Het beroep richt u aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het instellen van beroep wordt griffierecht geheven. Meer informatie over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betalen wordt door de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak verstrekt.

Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet minstens bevatten:

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    een aanduiding van het besluit waartegen het beroep zich richt; en

  • 4.

    de gronden van het beroep (motivering).

Ook moet u bij het beroepschrift een afschrift overleggen van het besluit waartegen het zich richt.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is van toepassing op dit besluit. Het betreft een project als bedoeld in categorie 1.1 van bijlage 1 van deze wet. Dit betekent onder meer dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Als het beroepschrift geen beroepsgronden bevat, is het beroep niet-ontvankelijk. Het is niet mogelijk om een zogenaamd ‘pro forma beroepschrift’ in te dienen (een beroep op aan te vullen gronden). Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeldt in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Voorlopige Voorziening

Voorts kan op grond van het bepaalde in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak (zie bovenstaand adres) worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen, als onverwijlde spoed dat vereist, gelet op de betrokken belangen. Dit verzoek dient apart te worden ingediend, naast het instellen van beroep. Ook hiervoor is griffierecht verschuldigd.

Oosterhout 31 mei 2023

Naar boven