Vaststelling partiele herstelbesluit bestemmingsplan ‘Enkhuizerzand en IJsselmeergebied’.

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen maken bekend dat de raad op 20 december 2022 voor het bestemmingsplan ‘Enkhuizerzand en IJsselmeergebied’ met een partieel herstelbesluit invulling heeft gegeven aan de uitspraak van Raad van State en tevens invulling heeft gegeven aan benodigd herstel van enkele door de Provincie Noord-Holland geconstateerde omissies plus enkele ondergeschikte ambtshalve wijzigingen.

Aanleiding

De gemeente Enkhuizen heeft de wens om de betekenis van het gebied Recreatieoord Enkhuizerzand (REZ) voor toeristen, bewoners van Enkhuizen en omgeving te versterken en het gebied alle seizoenen door aantrekkelijk te maken en houden voor dag- en verblijfsrecreatie. Om deze plannen te kunnen uitvoeren dient er een bestemmingsplan te worden opgesteld.

Raadsbesluit 29 oktober 2019

Op 29 oktober 2019 stelde de raad het bestemmingsplan vast dat planologische mogelijkheden biedt voor het gebied gelegen tussen het Zuiderzeemuseum aan de zuidzijde en de waterinlaat bij de Haling aan de noordzijde. Daarnaast zijn ook de overige buitendijks gelegen gebieden van Enkhuizen in dit plan opgenomen (deel IJsselmeer en Markermeer).

De provincie heeft na de vaststelling door de raad een reactieve aanwijzing gegeven op het bestemmingsplan waardoor de onderdelen ‘Recreatie-Vakantiepark’ en het naastgelegen ‘Groen’ kwamen te vervallen.

Raadsbesluit 29 september 2020

Op 29 september 2020 heeft de raad naar aanleiding van de reactieve aanwijzing van de provincie en de ingediende beroepsschriften een herstelbesluit genomen.

Hiertegen is beroep aangetekend bij de Raad van State (RvSt) door ‘de IJsselmeervereniging en anderen’. De RvSt heeft in haar uitspraak van 18 augustus 2021 aangegeven dat in het bestemmingsplan voorzien moet worden in:

  • 1.

    een waarborg dat ten noorden van de waterinlaat bij De Haling twee hectare buitendijks moeras wordt aangelegd en in stand wordt gelaten;

  • 2.

    een waarborg dat direct ten noorden van de camping binnen de bestemming ‘Groen’ langs het IJsselmeer een groene singel en een openbaar wandelpad worden aangelegd en in stand worden gelaten;

  • 3.

    een beperking van het aantal camperstandplaatsen tot 25 plaatsen.

Voor de punten 1 en 2 heeft de RvSt een voorlopige voorziening getroffen, inhoudende dat recreatiewoningen op het vakantiepark niet mogen worden gebruikt totdat de raad het partiele herstelbesluit zoals opgedragen heeft vastgesteld.

Met het voorliggende partiele herstelbesluit zijn de onder 1, 2 en 3 benoemde aspecten planologisch geborgd. Verder zijn in dit herstelbesluit op verzoek van de provincie Noord‐Holland enkele onderdelen aangepast, die in de vorige versie niet helemaal correct doorgevoerd waren. Tot slot zijn ambtshalve nog enkele ondergeschikte wijzigingen doorgevoerd. Alleen de wijzigingen zijn vastgesteld, onder verwijzing naar het reeds in werking getreden en in stand te laten bestemmingsplan, waarna de geconsolideerde versie op ruimtelijkeplannen.nl kan worden geplaatst.

Ter inzage termijn

De vastgestelde wijzigingen op het bestemmingsplan inclusief het raadsbesluit ligt voor een ieder ter inzage met ingang van de dag na deze publicatie voor een periode van zes weken. U kunt deze stukken op twee manieren bekijken:

1. U bekijkt de documenten digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl onder plan-identificatienummer: NL.IMRO.0388.Enkhuizerzand-va03;

2. U maakt een afspraak om de documenten te bekijken op het Stadskantoor, Hoogstraat 11, 1601KT Enkhuizen. U kunt hiervoor een afspraak maken met een medewerker van de afdeling Ruimte, telefoon 0228-360100 of via www.enkhuizen.nl.

Beroep bestemmingsplan

Tegen het raadsbesluit tot vaststelling van de wijzigingen op het bestemmingsplan kunnen belanghebbenden binnen de termijn van ter inzage ligging schriftelijk beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u belanghebbende bent bij die wijzigingen van het bestemmingsplan die de gemeenteraad met dit besluit heeft vastgesteld. Beroep moet u instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Voorlopige voorziening

Ook kunt u met de indiening van een beroepsschrift ook tijdens de periode van ter inzage ligging een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Adres Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift of voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding

Het vastgestelde bestemmingsplan treedt in werking na de dag waarop de beroepstermijn afloopt. Als binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan dan treedt het plan nog niet in werking. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak moet dan eerst uitspraak doen over de voorlopige voorziening.

Contact

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Eenkoren van de afdeling Ruimte (telefoon 0228-360100).

Naar boven