Verkeersbesluit voor het instellen van een stopverbod en het aanleggen van een zebrapad aan Brouwersstraat te Geleen

2023/ 2893069

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

1. Besluiten:

Tot het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats in de Brouwersstraat te Geleen ter hoogte van de Haesselderstraat huisnummer 9 te Geleen en het instellen van een stopverbod ter hoogte van de brouwersstraat huisnummer 7 en Haesselderstraat huisnummer 9 te Geleen.

  • Het plaatsen van drie verkeersborden “Verbod stil te staan” (bord E02) in combinatie met drie onderborden “op schooldagen van 8-16h” en het in een geval plaatsen van een onderbord “Geldig in twee rijrichtingen” (bord OB502). Dit in de Brouwersstraat gelegen aan de zijde met de oneven nummers, ter hoogte van de huisnummer 7 en Haesselderstraat huisnummer 9.

  • Het aanleggen van het volgende verkeersteken op het wegdek ‘voetgangersoversteekplaats’ (VOP). Dit op de brouwerstraat te Geleen nabij de kruising met Itterbeek, ter hoogte van Haesselderstraat huisnummer 9.

Zoals aangegeven op de bij het besluit behorende foto(’s) en/of tekening(en) in de aparte bijlage. Wanneer u dit besluit digitaal raadpleegt, treft u de bijlage aan door op de linkerkant van deze pagina onder het kopje ‘Externe bijlagen’ op de blauw gekleurde tekst te klikken.

2. Overwegingen

In de praktijk worden op haal- en brengmomenten bij Basisschool de Driesprong doorstromingsproblemen ervaren op de Brouwersstraat. Momenteel kan aan twee zijden van de weg worden geparkeerd. Omdat dit lang niet altijd over de gehele lengte van de weg gebeurt zijn er veelal voldoende mogelijkheden voor tegemoetkomend verkeer om elkaar te passeren. Door de hogere parkeerdruk op de haal- en brengmomenten is de doorgang echter aanzienlijk lastiger en leidt dit tot onveilige situaties.

De situatie kan verbeterd worden door ervoor te zorgen dat op de haal- en brengmomenten niet aan weerszijden van de weg wordt geparkeerd. Voorstel is nu, om net zoals in de Haesselderstraat en de Schuttersstraat een stopverbod aan de schoolzijde in te stellen door plaatsing van bord E02 en dit te voorzien van een onderbord met hetzelfde tijdvenster als in de andere straten “op schooldagen van 8-16h”. Verder is het voorstel om op de Brouwersstraat, ter hoogte van de Itterbeek, een zebrapad aan te leggen in plaats van de nu aanwezige geleidelijnen. Dit omdat deze route intensief gebruikt wordt door leerlingen en ouders.

Deze maatregelen bevorderen de doorstroming en de verkeerveiligheid in de Brouwersstraat te Geleen.

Op 13-04-2023 is er een voornemensbesluit gepubliceerd in het elektronisch gemeenteblad. Over dit voornemenverkeersbesluit konden belanghebbenden binnen twee weken na de dag waarop dit besluit gepubliceerd was een zienswijze geven. Er heeft geen belanghebbende een zienswijze gegeven over voornoemd voornemenverkeersbesluit.

3. Wettelijke grondslag

Verkeersbesluiten worden genomen op basis van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.

Uit het oogpunt van de verkeersveiligheid, de bescherming van weggebruikers en passagiers, de waarborging van de bereikbaarheid, de doorstroming en de bruikbaarheid van de weg, wordt het noodzakelijk geacht de verkeersmaatregelen te nemen. Van toepassing zijn hier artikel 2, lid 1, sub a tot en met c, van de Wegenverkeerswet 1994.

De Brouwersstraat te Geleen is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in artikel 18 lid 1 sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

4. Advies

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 07-03-2023 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregelen.

5. Ondertekening

Sittard-Geleen, 15-05-2023

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Namens deze,

R. Dobrick

Juridisch Medewerker Verkeer

6. Publicatie

op basis van artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, wordt na besluitvorming dit verkeersbesluit gepubliceerd in het Gemeenteblad (officielebekendmakingen.nl).

7. Bezwaar

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken na de dag waarop dit besluit gepubliceerd is een bezwaarschrift bij ons indienen. Dat kan op meerdere manieren:

  • 1.

    U kunt uw bezwaarschrift opsturen naar: Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen, Postbus 18, 6130 AA Sittard.

  • 2.

    U kunt uw bezwaarschrift persoonlijk afgeven bij de Stadswinkel, Markt 1, Geleen.

  • 3.

    U kunt uw bezwaarschrift faxen via telefoonnummer (046) 400 00 39.

  • 4.

    U kunt ook digitaal bezwaar maken. Daarvoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Kijk op https://www.sittard-geleen.nl/Inwoners/Klacht_bezwaar_en_beroep/Bezwaar_bezwaarschrift_indienen voor meer informatie. Bijvoorbeeld om te lezen wat u in uw bezwaarschrift moet vermelden.

8. Voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, treedt het besluit toch in werking. Om dat te voorkomen, kunt u bij de rechter om een tijdelijke maatregel vragen. Dat heet een ‘voorlopige voorziening’. Dit kan alleen als er spoedeisende belangen zijn die dat nodig maken. Alle informatie hierover kunt u krijgen via de griffie van de rechtbank Limburg. Of kijk op www.rechtspraak.nl.

Brouwersstraat Stopverbod en zebrapad

Sittard-Geleen, 15-05-2023

 

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Juridisch Medewerker Verkeer

 

R. Dobrick

Naar boven