Publicatie voorgenomen verkoop gemeente Hoorn

 

 

Intentie tot verkoop grond en vestiging rechten van opstal bij de Grote Kerk aan het Kerkplein

Gemeente Hoorn heeft het voornemen twee opstalrechten te vestigen en grond te verkopen aan de Grote Kerk Hoorn B.V., ten behoeve van:

  • 1.

    het hebben en houden van een trap en mindervalide lift onder de kerktoren op grond van de gemeente (opstalrecht 12 m2);

  • 2.

    het hebben en houden van een klimaatinstallatie ten behoeve van het functioneren van het hotel en het restaurant in een ruimte in de kerktoren, eigendom van de gemeente (opstalrecht 35 m2);

  • 3.

    het exploiteren van een terras (verkoop grond 119 m2).

De percelen grond zijn gelegen op de locatie bij de Grote Kerk aan het Kerkplein en heeft een oppervlakte van in totaal circa 166 vierkante meter.

 

Op basis van recente jurisprudentie dient de gemeente bij verkoop van vastgoed een selectieprocedure te doorlopen om op die wijze serieuze gegadigden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren. Een selectieprocedure kan echter achterwege blijven indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van het vastgoedobject. Op basis van onderstaande argumentatie is de gemeente van oordeel dat bij deze vestiging van de rechten en verkoop de Grote Kerk Hoorn B.V. de enige serieuze gegadigde is.

 

Argumenten

De gemeente is al enige jaren in overleg met de Grote Kerk Hoorn B.V. en zijn voorganger over de ontwikkeling van de Grote Kerk en de herinrichting van het Kerkplein. De vestiging van opstalrechten en grondverkoop zijn onderdeel van een totaalpakket aan onlosmakelijk met elkaar verbonden afspraken hierover.

 

Termijn reactie

De gemeente Hoorn zal vanaf drie (3) weken na de datum van deze publicatie overgaan tot het vestigen van de opstalrechten en het verkopen van de betreffende grond, tenzij voordien door een belanghebbende een kort geding tegen dit voornemen aanhangig is gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland. Er liggen verder geen stukken ter inzage.

 

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met mevrouw A. (Arlette) Lai-Moreira.

Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR: 2021:1778).

Naar boven