Gemeente Heerlen - Voorontwerp facetbestemmingsplan “aanpak plancapaciteit detailhandel”

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken bekend dat met ingang van 20 januari 2023, gedurende een termijn van zes weken, het voorontwerp van het facetbestemmingsplan “Aanpak plancapaciteit detailhandel” met IMRO idn: NL.IMRO.0917.BP050900W000004-0201 en ondergrond:

o_NL.IMRO.0917.BP050900W000004 -0201.dxf ter inzage ligt.

 

Het plangebied

Het plangebied bestaat uit het gehele grondgebied van de gemeente Heerlen. De exacte begrenzing van het plangebied wordt bepaald door de verbeelding van het facetbestemmingsplan.

 

Strekking van het plan

De gemeenten in Zuid Limburg hebben alle eind 2017 de Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid Limburg (hierna SVREZL vastgesteld als kader stellend beleid voor onder meer detailhandelsontwikkelingen.

 

Eén van de speerpunten in het SVREZL-beleid is om de ongewenste planvoorraad buiten de winkelclusters stap-voor-stap terug te dringen, met als doel om daarmee- naar de toekomst toe- de regionale winkelstructuur te versterken als bronpunten van leefbaarheid, ondernemerschap en voorzieningen. Het voorontwerp facetbestemmingsplan is een uitwerking van de SVREZL, het uitvoeringsprogramma Retail (2019-2025) en de themalijn “Voorzieningen (retail)” in de RegioDeal Parkstad Limburg.

 

Het voorliggende voorontwerp facetbestemmingsplan “Aanpak Plancapaciteit Detailhandel” is een belangrijkste eerste stap die de Parkstadgemeen gezamenlijk zetten in het terugdringen van de ongewenste planvoorraad buiten de winkelclusters. Er is gekozen om deze eerste grote stap op de bedrijventerreinen te zetten, omdat op die locaties beleidsmatig al geruime tijd kenbaar is dat detailhandel daar ongewenst is.

 

Een facetbestemmingsplan ook wel paraplubestemmingsplan genoemd, is een bestemmingsplan waarbij het op dat moment geldende bestemmingsplan na de herziening van kracht blijft. Ten aanzien van het onderwerp dat het facetbestemmingsplan nader regelt, komen de regels ten aanzien van dat onderwerp in de onderliggende bestemmingsplannen te vervallen of gaan gelden als een nadere aanvulling op de reeds vigerende planregels. Het facetbestemmingsplan grijpt alleen in op de planologische bestaande, maar nog niet benutte detailhandelsmogelijkheden. Overige bestemmingen en gebruiksmogelijkheden blijven dan ook gehandhaafd. De onderliggende bestemmingsplannen blijven dan ook gelden, met dien verstande dar er voor de detailhandelsmogelijkheden een aanpassing in de regeling (gebruiksmogelijkheden) wordt gedaan.

 

T erinzagelegging

Het bestemmingsplan en alle overige bijbehorende stukken liggen met ingang van 20 januari 2023 gedurende zes weken ter inzage in de publiekshal van de gemeente Heerlen, Geleenstraat 25. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur.

Het bestemmingsplan kan tevens worden ingezien via het landelijke portaal www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Reageren

Ingezetenen en belanghebbenden kunnen gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken schriftelijk, dan wel mondeling, een inspraakreactie omtrent het voorontwerp bestemmingsplan kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Heerlen.

 

Schriftelijke inspraakreacties dienen gericht te worden aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen, ter attentie team beleid Ruimte, Postbus 1, 6400 AA te Heerlen onder vermelding van “reactie voorontwerp facetbestemmingsplan aanpak plancapaciteit detailhandel”.

 

 

Voor verdere vragen over het facetbestemmingsplan kunt u contact opnemen met de heer Linders van het team Beleid Ruimte via telefoonnummer 045-5605040

 

Heerlen, 16 januari 2023.

Burgemeester en wethouders van Heerlen

 

Naar boven