Wijziging van de Commissieverordening 2022

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van het presidium van 4 mei 2023, inzake de wijziging van het Reglement van orde voor vergaderingen van de raad en de Commissieverordening, (raadsvoorstel nr. 23bb002763); 23bb002939;

 

gelet op de artikelen 82, 87, 88 en 89 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat:

 

  • -

    op 1 april 2023 hoofdstuk Va Geheimhouding van de Gemeentewet in werking is getreden;

  • -

    de bepalingen van de Commissieverordening 2022 hiermee in overeenstemming dienen te zijn;

  • -

    de raad op 17 december 2020 het amendement-Van Wifferen e.a. ‘Tussen jou en mij’ heeft aangenomen om te bewerkstelligen dat beëdigde fractiemedewerkers toegang krijgen tot geheime informatie en de Gemeentewet sinds 1 april mogelijk maakt om de kring van geheimhouders uit te breiden;

  • -

    de raad kennis heeft genomen van de ‘Circulaire - toelichting wijzigingen omtrent geheimhouding in de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur’ van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties;

  • -

    het wenselijk is dat door de fractie aangewezen medewerkers die raadsleden ondersteunen bij hun werkzaamheden als woordvoerder op een of meer beleidsterreinen onder bepaalde voorwaarden toegang krijgen tot bepaalde geheime informatie die dient ter voorbereiding van de bespreking in de commissies en de raad;

  • -

    het wenselijk is dat de door de fractie aangewezen medewerkers vooraf in een openbare vergadering worden beëdigd;

besluit:

Artikel I  

De Commissieverordening 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • Het vierde lid komt te luiden:

    Van een vergadering met gesloten deuren wordt een afzonderlijk verslag gemaakt dat niet openbaar wordt gemaakt, tenzij de commissie anders beslist, rekening houdend met wettelijke bepalingen. Het verslag van een besloten vergadering wordt in de volgende openbare vergadering ter vaststelling aangeboden zonder beraadslaging. Indien het wenselijk is over de inhoud van het verslag het woord te voeren, dan worden deze pas vastgesteld in de eerstvolgende besloten vergadering.

  • -

    Het vijfde lid komt te luiden:

    Indien met gesloten deuren wordt vergaderd, geldt een verplichting tot geheimhouding omtrent informatie die in die vergadering ter kennis van de aanwezigen komt.

  • -

    Het zesde lid komt te luiden:

    • 6.

      De raad, het college, de burgemeester of een commissie kunnen informatie ten aanzien waarvan zij een verplichting tot geheimhouding hebben opgelegd, verstrekken aan de commissie. Van de geheimhouding wordt op de stukken melding gemaakt. De geheimhouding wordt in acht genomen totdat de raad dit opheft.

B.

Na artikel 12 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

‘Artikel 12a Toegang tot geheime informatie en besloten bijeenkomsten van de commissie door fractiemedewerkers

  • 1.

    Fractiemedewerkers hebben toegang tot geheime informatie van de raad of aan de raad verstrekte geheime stukken en het bijwonen van vergaderingen met gesloten deuren indien zij beëdigd zijn. Zij kunnen enkel kennisnemen van geheime informatie die tot het aandachtsgebied/beleidsveld behoren van de commissie(s) die zij ondersteunen en indien zij zijn aangewezen door de voorzitter van een fractie of groep.

  • 2.

    De voorzitter van een fractie of groep die is vertegenwoordigd in de gemeenteraad kan een of meer medewerkers, die belast zijn met de beleidsmatige ondersteuning van een of meer leden van die fractie of groep, aanwijzen om kennis te nemen van geheime informatie en het bijwonen van vergaderingen met gesloten deuren voor zover deze betrekking heeft op de beleidsvelden van de commissie(s) die zij ondersteunen.

    De voorzitter van een fractie of groep geeft daarbij aan:

    • a.

      op welke beleidsvelden van de commissie(s) de medewerker ondersteunt;

    • b.

      de medewerker geen andere functies vervuld waarbij mogelijk sprake kan zijn van (de schijn van) belangenverstrengeling doordat men toegang verkrijgt tot bepaalde geheime informatie.

  • De griffie houdt hiervan een lijst bij.

  • 3.

    Medewerkers als bedoeld in het eerste lid dienen voordat zij toegang krijgen tot geheime informatie en het bijwonen van vergaderingen met gesloten deuren;

    • a.

      te beschikken over een verklaring omtrent het gedrag met het screeningsprofiel 'Informatie’;

       

      • b.

        in handen van de voorzitter van de raad of de voorzitter van een commissie in een openbare vergadering de eed of belofte af te leggen, welke luidt als volgt:

        ”Ik zweer (verklaar) dat ik, om als fractiemedewerker toegang te hebben tot geheime informatie en besloten bijeenkomsten van een commissie, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.

        Ik zweer (verklaar en beloof) dat ik, om iets in deze functie te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.

        Ik zweer (beloof) dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als fractiemedewerker in relatie tot het gebruik van geheime informatie van een commissie naar eer en geweten zal vervullen.

        Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!

        (Dat verklaar en beloof ik!)”

  • 4.

    De toegang tot de geheime informatie en het bijwonen van vergaderingen met gesloten deuren vervalt als:

    • a.

      de voorzitter van een fractie of groep schriftelijk mededeling doet aan de griffier dat de aanwijzing wijzigt of komt te vervallen;

    • b.

      het dienstverband van de desbetreffende fractiemedewerker is beëindigd;

    • c.

      het presidium van de raad mededeelt dat de fractiemedewerker niet langer toegang wordt verschaft tot de geheime informatie.

    • d.

      de zittingsperiode van de raad eindigt of de commissie waarvoor de aanwijzing geldt wordt opgeheven;

    • e.

      het beleidsveld waarop ondersteuning wordt geboden is gewijzigd.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 11 mei 2023.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter,

A. Aboutaleb

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Naar boven