Publicatie herstelbesluit bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ (VA03)

 

Op 24 november 2020 heeft het college van B&W het bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: Veegplan 5’ gewijzigd vastgesteld. Rietven 4 maakt onderdeel uit van Veegplan 5. Op de locatie Rietven 4 worden met dit veegplan recreatieve nevenactiviteiten mogelijk gemaakt met overnachtingsmogelijkheden bij de bestaande paardenhouderij. Tegen dit bestemmingsplan is door omwonenden beroep aangetekend bij de Raad van State.

 

Bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ VA03

Op 17 augustus 2022 heeft de Raad van State een tussenuitspraak gedaan. Naar aanleiding hiervan heeft het college daarom een herstelbesluit (VA02) genomen in het kader van het bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ om aan de tussenuitspraak tegemoet te komen.

Via de Raad van State zijn op 4 januari 2023 enkele zienswijzen op dit herstelbesluit ontvangen vanuit de appellanten. Voordat de Raad van State een einduitspraak doet, wordt gemeente Boekel in de gelegenheid gesteld om op deze zienswijzen te reageren. Van deze mogelijkheid wordt gebruik gemaakt door een herstelbesluit voor Rietven 4 te nemen (VA03).

Uit de zienswijzen op het herstelbesluit (d.d. 4 januari 2023) blijkt dat, ondanks die aanpassingen in de regels, toch nog onduidelijkheid bestaat over de wijze waarop de ondergeschiktheid van de recreatieve nevenactiviteiten door de gemeente wordt getoetst en gewaarborgd. Daardoor bestaat nog altijd de vrees dat de recreatieve nevenactiviteiten (op termijn) de overhand krijgen op het bedrijf. Het criterium ‘bedrijfsmatige ondergeschiktheid’ roept met name veel vragen op. Het college heeft daarom besloten om artikel 23.3, lid 1, onder b, van de planregels te wijzigen en het criterium ‘bedrijfsmatige ondergeschiktheid’ te verwijderen.

Het college is bevoegd om dit herstelbesluit te nemen op basis van het raadsbesluit zoals genomen op d.d. 6 oktober 2023. Het delegatiebesluit is gepubliceerd op overheid.nl, zie: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR683658/1 .

 

Bestemmingsplanprocedure

Op 4 oktober 2022 is door het college het herstelbesluit genomen. Door het herstelbesluit bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ nu te nemen terwijl de zaak nog ‘onder de rechter is’, kan worden bewerkstelligd dat de Afdeling dit besluit nog mee kan nemen in haar beoordeling. De beroepen tegen Veegplan 5 en 7 zullen op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht van rechtswege ook zijn gericht tegen dit herstelbesluit.

 

Omdat het herstelbesluit bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ de Veegplannen 5 en 7 alleen herziet voor de locatie Rietven 4, en er sprake is van ondergeschikte (herstel)wijzigingen, hoeft afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht niet opnieuw te worden doorlopen. Wel is het van belang op de wettelijke voorgeschreven

wijze kennis te geven van dit besluit, en de wettelijke voorgeschreven (nieuwe) beroepstermijn in acht te nemen. Het vastgestelde bestemmingsplan ligt met ingang van 19 mei 2023, samen met de bijbehorende stukken, gedurende zes weken ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis tijdens openingstijden. Het plan met bijbehorende stukken is dan tevens raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl (lDN: NL.IMRO.0755.OP2016herzRietven4-VA03) en http://boekel.crotec-omgevingsplan.nl/.

 

Beroep instellen

Gedurende de genoemde termijn kan tegen het besluit beroep worden ingesteld door belanghebbenden die tegen het ontwerpbestemmingsplan een zienswijze naar voren hebben gebracht of door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen naar voren te hebben gebracht.

 

Het beroep moet worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Het beroep kan alleen worden gericht tegen de inhoud van het herstelbesluit voor zover het een wijziging betreft ten opzichte van het eerder op 6 oktober 2022 vastgestelde bestemmingsplan (VA02).

Een eerder ingesteld beroep bij de Raad van State, dat is gericht tegen de vaststelling van het genoemde bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: Veegplan 5’ op 24 november 2020, heeft op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht mede betrekking op het onderhavige gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan.

 

Boekel, 19 mei 2023

 

Burgemeester en wethouders van Boekel

 

Naar boven