Kennisgeving voornemen tot uitgifte recht van opstal voor windturbines Noorder IJ-plas 

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam (hierna de gemeente) is voornemens een recht van opstal uit te geven met betrekking tot drie locaties voor de realisatie van windturbines met een tiphoogte van maximaal 200 meter en bijhorende infrastructuur aan de oost- en zuidzijde van de Noorder IJ-plas. Onderstaande afbeelding geeft een toelichting op de voorziene locaties.

Naar het oordeel van de gemeente is Wind Ontwikkeling Amsterdam Noord B.V. (WOAN. Ook bekend als Amsterdam Wind) 1 de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor het hiervoor vermelde recht van opstal.

Motivering

In 2007 is onder de naam Burgerinitiatief Windenergie voor Noord, een eerste voorstel ingediend voor het onderzoeken en ontwikkelen van windturbines om bij te dragen aan de doelstelling van vermindering van CO2-uitstoot. De coöperaties Amsterdam Noord Energie Coöperatie en NDSM Energie zijn reeds sinds 2012 actief met de (verdere) ontwikkeling van windenergie in het gebied en hebben hiervoor reeds tweemaal een intentieovereenkomst met de gemeente gesloten. Deze hebben tot nog toe om verschillende redenen niet tot verdere uitvoering geleid. In al deze tijd heeft zich geen andere gegadigde gemeld. De gemeente heeft in 2020 een nieuwe intentieovereenkomst gesloten met de samenwerkende coöperaties binnen WOAN die voor eigen rekening en risico de windturbines willen ontwikkelen. Deze overeenkomst is gesloten met beide genoemde coöperaties en drie andere burgerenergie coöperaties.

Amsterdam heeft de ambitie om in 2030 minstens 127 megawatt vermogen windenergie te realiseren. Voor deze ambitie zijn nog circa 17 nieuwe windmolens van 3 megawatt nodig. Amsterdam heeft daarvoor in 2020 zoekgebieden aangewezen. De zoekgebieden zijn voor de Regionale Energie Strategie Noord-Holland Zuid 1.0 (RES 1.0) verkleind en geprioriteerd in voorkeursgebieden, reservegebieden en extra reservegebieden.

De voorziene locatie is in de Windvisie Amsterdam aangewezen als zoekgebied voor de ontwikkeling van windenergie en in de RES 1.0 als voorkeursgebied. Volgens de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 zal de gemeente op de voorkeursgebieden onder voorwaarden medewerking verlenen aan initiatiefnemers van windprojecten. In zowel RES 1.0 als het coalitieakkoord is ingegaan op lokaal eigenaarschap. De gemeente stimuleert het lokaal eigenaarschap zodat Amsterdammers mee kunnen profiteren. De gemeente wenst coöperatieve vormen van duurzame energieopwekking waarbij minimaal 50% lokaal eigendom is. Daarnaast acht de gemeente het wenselijk dat verdiensten uit de exploitatie van windturbines zo veel als mogelijk ten goede komen aan de directe omgeving van de windturbines.

Omdat het initiatief al die jaren het enige is geweest, de betrokken energiecoöperaties serieuze gegadigden zijn, WOAN een samenwerking is van meerdere (lokale) coöperaties, het initiatief volledig aansluit op de gemeentelijke Windvisie met betrekking tot het bevorderen van windenergie én lokaal eigenaarschap én deel van de verdiensten ten goede komen aan de directe omgeving, beschouwt de gemeente WOAN als enige serieuze gegadigde.

Vervaltermijn

Partijen die zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dienen uiterlijk 31 mei 2023 (20 dagen na publicatie van het voornemen) een gerechtelijke procedure in kort geding aanhangig te hebben gemaakt bij de afdeling privaatrecht van de rechtbank Amsterdam door middel van het laten uitbrengen van een dagvaarding in kort geding aan het adres van de gemeente Amsterdam. De termijn van 20 kalenderdagen is een vervaltermijn. Indien niet binnen deze termijn een kort geding aanhangig is gemaakt kunnen er geen aanspraken jegens de gemeente ter zake de ontwikkeling van het betreffende gebied worden gemaakt.

De gemeente Amsterdam geeft met deze publicatie uitvoering aan de uitspraak van de Hoge Raad in het Didam’-arrest van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778). Meer informatie of vragen? Stel ze per e-mail via resamsterdam@amsterdam.nl onder vermelding van windturbines Noorder IJ-plas.

Naar boven