Verkeersbesluit éénrichtingsverkeer ingang parkeerterrein de Boet, Ooster Boekelweg Hoogwoud

Z 23.001380

Burgemeester en wethouders van Opmeer hebben besloten éénrichtingsverkeer in te stellen bij de westelijke toegang tot het parkeerterrein van tuincentrum de Boet aan de Ooster Boekelweg te Hoogwoud.

Inleiding

Tuincentrum de Boet trekt veel bezoekers, de ingang van de parkeerplaats is gecombineerd met de oversteek naar de ingang van het tuincentrum. Dit zorgt voor onoverzichtelijke situaties en kruisend verkeer. Het is daarom gewenst de verkeersbewegingen op dit punt te beperken door het instellen van éénrichtingsverkeer de parkeerplaats op.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Als ook andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt vervolgens aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Met het verkeersbesluit wordt nagestreefd:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg; door de verkeersstroom te beperken tot één rijrichting is er geen kruisend verkeer meer, waardoor de kans op ongelukken verkleind is.

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers; Door de beperking van de verkeersstromen tot één rijrichting hoeven overstekend voetgangers alleen rekening te houden met verkeer zichtbaar op de Ooster Boekelweg.

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer; De vrijheid van verkeer wordt niet beperkt.

  • -

     

     

Het is daarom gewenst om éénrichtingsverkeer in stellen op de toegang tot het parkeerterrein door de plaatsing van borden C2 en C3.

Optioneel: Op grond van artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient het openbaar lichaam of eigenaar gehoord te worden als de weg niet onder het beheer van de gemeente is.

Op grond van artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is de eigenaar van de weg gehoord.

Een verkeersbesluit wordt na overleg genomen.

Zoals is bepaald in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps.

 

BESLUIT

Gezien voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om éénrichtingsverkeer in stellen op de westelijke toegang tot het parkeerterrein van tuincentrum de Boet door de plaatsing van borden C2 (gesloten) op de parkeerplaats en C03 aan de kant van de Ooster Boekelweg bij de ingang van de parkeerplaats.

Opmeer, 25 april 2023

Burgemeester en wethouders van gemeente Opmeer,

G.J. van der Hengel, burgemeester,

M.A.S. Winder, gemeentesecretaris

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: het college van burgemeester en wethouders van Opmeer, Klaproos 1, 1716 VS, Opmeer.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • a.

    naam en adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven