Verkeersbesluit tijdelijk éénrichtingsverkeer Ooster Boekelweg ter hoogte van de Boet, Hoogwoud

Z 23.001380

Burgemeester en wethouders van Opmeer hebben besloten tijdelijk éénrichtingsverkeer in te stellen op de Ooster Boekelweg vanaf de westelijk toegang tot het parkeerterrein van tuincentrum de Boet richting de Weere te Hoogwoud.

Inleiding

Tuincentrum de Boet trekt veel bezoekers, met name rond de Kerstshow zorgt dit voor problemen met de verkeersafwikkeling rond de Boet, maar ook op de Herenweg en Middelweg, hier met name door vertrekkend verkeer dat een file vormt voor de aansluiting op de N241 A.C. de Graafweg. Het is daarom gewenst te voorkomen dat verkeer vanaf de Boet via de Herenweg/Middelweg vertrekt, dit kan door het instellen van éénrichtingsverkeer op de Ooster Boekelweg ter hoogte van de westelijke toegang van de parkeerplaats. Deze toegang heeft ook éénrichtingsverkeer, zodat het verkeer uitsluitend in oostelijke richting kan vertrekken en zo gespreid wordt.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Als ook andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt vervolgens aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Met het verkeersbesluit wordt nagestreefd:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg; Door het eenrichtingsverkeer zijn er minder autobewegingen rond de VOP naar de Boet

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers; Door het eenrichtingsverkeer gaat de stroom auto's in een richting, waardoor er geen kruisend verkeer is, zodat de kans op ongelukken verkleind is.

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer; Doordat er geen file staat op de Middelweg is de toegang tot de huizen aan de Middelweg vrij.

  • -

     

     

Het is daarom gewenst om tijdelijk éénrichtingsverkeer richting de Weere in stellen op de Ooster Boekelweg ter hoogte van de westelijk toegang tot het parkeerterrein door de plaatsing van borden C2 en C3 op de Ooster Boekelweg op de dagen dat het verkeer hier toe aanleiding geeft.

 

Een verkeersbesluit wordt na overleg genomen.

Zoals is bepaald in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps.

 

BESLUIT

Gezien voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om indien het verkeer dat noodzakelijk maakt tijdelijk éénrichtingsverkeer in stellen richting de Weere voor autoverkeer op de Ooster Boekelweg ter hoogte van de westelijke toegang tot het parkeerterrein van tuincentrum de Boet door de plaatsing van borden C2 (gesloten) bij de oostelijke uitgang van het parkeerterrein van de Boet en C3 bij de westelijke ingang van het parkeerterrein van de Boet.

Opmeer, 25 april 2023

Burgemeester en wethouders van gemeente Opmeer,

G.J. van der Hengel, Burgemeester

M.A.S. Winder, gemeentesecretaris

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: het college van Burgemeester en wethouders van Opmeer, Klaproos 1, 1716 VS Opmeer.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • a.

    naam en adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven