Voorgenomen grondverkoop Bouwgrond Maaijkant 2e fase, Ulicoten

De gemeente Baarle-Nassau is voornemens om acht percelen bouwgrond te verkopen aan ontwikkelingsmaatschappij J.A. van Gisbergen B.V. De percelen zijn gelegen in het bestemmingsplan Maaijkant 2e fase en gesitueerd aan Den Dries te Ulicoten. Het betreft de percelen, kadastraal bekend gemeente Baarle-Nassau, sectie M, nummer 723 ged. met een oppervlakte van in totaal circa 1.917 m2. Het bestemmingsplan staat op deze percelen woningbouw toe.

De gemeente geeft hiermee uitvoering aan de onderhandelingen die vanaf juli 2021 zijn gevoerd met koper. Ter uitvoering daarvan hebben partijen een koopovereenkomst gesloten en is hierop door het college van burgemeester en wethouders op 20 december 2022 een besluit genomen en wordt deze thans gepubliceerd. Daarbij kan gemotiveerd worden aangegeven dat ontwikkelingsmaatschappij J.A. van Gisbergen B.V. als enige serieuze gegadigde valt aan te merken om deze percelen van gemeente aan te kopen.

Koper is enige serieuze gegadigde

De gemeente heeft de volgende redenen om de koper als enige serieuze gegadigde aan te merken om deze percelen van gemeente aan te kopen;

  • -

    Passend bouwplan:

  • -

    Koper heeft een concreet bouwplan laten ontwikkelen, passend binnen de door de gemeente gestelde kaders (bouwen voor starters en levensbestendig wonen) op deze locatie. Koper is voornemens om op korte termijn te starten met de bouw en heeft reeds een onherroepelijke omgevingsvergunning.

  • -

    College heeft verwachtingen gewekt bij koper

  • -

    Ambtelijk loopt sinds juni 2021 een onderhandelingstraject met de koper. Dit is ruim voor de uitspraak van de Hoge Raad in het Didam-arrest. De verkoop en het bod zijn dus eerder voorbereid dan deze uitspraak. Op basis hiervan meent het college dat het niet juist is om de onderhandelingen af te breken. De algemene beginselen van behoorlijk bestuur brengen volgens de gemeente ook met zich mee dat een betrouwbare overheid zich aan gemaakte afspraken dient te houden, teneinde schending van het vertrouwensbeginsel te voorkomen.

Reageren

Tegen de voorgenomen verkoop kan geen zienswijze of bezwaar worden ingediend dan wel beroep worden ingesteld in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Mocht u zich niet kunnen verenigen met de voorgenomen verkoop en merkt u zichzelf aan als serieuze gegadigde dan dient u dat, binnen een termijn van 3 weken na publicatie van deze bekendmaking, kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan ro-secretariaat@abg.nl t.a.v. Marc Oosterbaan, projectleider van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling.

De termijn van 3 weken geldt als een vervaltermijn. Als binnen de opgegeven termijn geen gemotiveerd bericht is ontvangen, dan zal de gemeente uitvoering geven aan haar voornemen koopovereenkomst aangaan met ontwikkelingsmaatschappij J.A. van Gisbergen B.V.. Er liggen verder geen stukken ter inzage.

Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente en ontwikkelingsmaatschappij J.A. van Gisbergen B.V. zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Naar boven