Wijziging Protocol geheimhouding college en gemeenteraad Zwartewaterland

De raad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft,

 

Overwegende dat:

  • -

    De Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur per 1 april in werking treedt;

  • -

    Het daarom noodzakelijk is om het Protocol in lijn te brengen met de gewijzigde regelgeving.

Gelet op het bepaalde in artikel 2:5 Algemene wet bestuursrecht, artikel 272 Wetboek van strafrecht, artikel 23, 24, 54, 60 en, 82, 87, 88 en 89 van de Gemeentewet en artikel 5.1 en 5.2 van de Wet open overheid en het Reglement van Orde van de raad van de gemeente Zwartewaterland;

 

Besluit:

 

Het Protocol geheimhouding college en gemeenteraad Zwartewaterland wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I

A

In de aanhef wordt ‘artikel 23, 24, 25, 54, 55, 60 en 86 van de Gemeentewet’ vervangen door artikel 23, 24, 54, 60, 82, 87, 88 en 89 van de Gemeentewet’.

 

B

In artikel 2, vierde lid, vervalt ‘, in artikel 25 de regels voor het opleggen en opheffen van geheimhouding’ en wordt ‘artikel 86’ gewijzigd in ‘artikel 82’.

 

In artikel 2, vijfde lid, vervalt ‘, bepaalt in artikel 55 de regels voor het opleggen en opheffen van geheimhouding over het in collegevergaderingen besprokene of over aan het college overlegde stukken,’

 

Na artikel 2, vijfde lid, wordt een artikellid toegevoegd, luidende:

  • 6.

    De Gemeentewet bepaalt in artikel 87 het opleggen van een verplichting tot geheimhouding, in artikel 88 het verstrekken van geheime informatie van een orgaan naar een ander orgaan, en in artikel 89 de omgang met en openbaarmaking van geheime informatie.

C

In de titel van Hoofdstuk 2 en 3 en in artikel 3 wijzigt het woord ‘documenten’ in ‘informatie’.

 

D

In artikel 4 wijzigt ‘zo volgt uit art. 25, 55 en 85 Gemeentewet’ in ‘zo volgt uit artikel 87 Gemeentewet’ en vervalt sub d.

 

E

In artikel 6, opschrift, wijzigt ‘documenten’ in ‘informatie’ en in het artikel wijzigt ‘van een geheim document’ in ‘met geheime informatie’.

 

F

In artikel 9 wijzigt ‘geheime stukken raad’ in ‘geheime informatie raad’, en wijzigt ‘het college en de secretaris’ in ‘(en indien afkomstig van het college: het college en de secretaris)’.

 

G

Artikel 11 wijzigt als volgt:

 

In het opschrift wijzigt ‘collegestukken’ in ‘informatie’

 

In het eerste lid wijzigt ‘Collegestukken kunnen’ in ‘Informatie van het college (veelal collegestukken), kan’, wijzigt ‘artikel 55’ in ‘artikel 87 of 88’, en wordt na het artikel een zin toegevoegd, luidende: ‘Uit artikel 60 lid 3 Gemeentewet volgt dat collegebesluiten openbaar zijn, tenzij geheimhouding geldt of openbaarmaking in strijd is met het openbaar belang.’

 

In het tweede lid wijzigt het woord ‘stukken’ in ‘informatie’. Na de eerste volzin wordt een zin toegevoegd, luidende ‘Dit embargo duurt zo kort mogelijk, en in de regel niet langer dan twee weken’.

 

In het derde lid wijzigt ‘van een document’ in ‘met informatie’.

 

In het vierde lid wijzigt ‘collegestukken’ in ‘informatie’.

 

In het vijfde lid wijzigt ‘het voorstel’ in ‘de informatie’ en ‘artikel 25 en 85 Gemeentewet’ in ‘artikel 87 en 88, tweede lid, Gemeentewet’.

 

In het zesde lid wijzigen de woorden ‘stukken’ in ‘informatie’ en wijzigen de woorden ‘zijn’ in ‘is.

 

In het zevende lid wijzigt ‘van een document ‘ in ‘met informatie die’.

 

In het achtste lid wijzigt ‘collegestukken’ in ‘informatie van het college’ en ‘stukken’ in ‘informatie’.

 

H

In artikel 15 wijzigt ‘artikel 25, eerste lid respectievelijk 86, eerste lid’ in ‘artikel 87’.

 

I

Artikel 19 wijzigt als volgt:

 

De tekst in het eerste lid wordt vervangen door ‘1. De secretaris legt een register aan van alle informatie en besluiten waar het college of de burgemeester geheimhouding heeft opgelegd, met uitzondering van de informatie die aan de raad is verstrekt.’

 

In het tweede lid wijzigt ‘documenten’ in ‘informatie’, en ‘bekrachtigd’ in ‘en die onder geheimhouding aan de raad zijn verstrekt’.

 

In het derde lid wijzigt ‘het verhandelde’ in ‘de informatie’.

 

In het vierde lid vervalt ‘de datum van de raadsvergadering waarop de geheimhouding is bekrachtigd of’en wijzigt ‘collegevergadering in ‘college- of raadsvergadering’.

 

In het vijfde lid wijzigt ‘bekrachtigd’ in ‘waarbij informatie onder geheimhouding is verstrekt’.

 

J

In artikel 20, tweede lid, wijzigen de woorden ‘stukken’ in ‘informatie en wijzigt ‘voor een ieder openbaar gemaakt worden gemaakt, worden’ in ‘voor een ieder openbaar wordt gemaakt, wordt’.

 

K

Artikel 7, 8, 12 en 16 vervallen, onder vernummering van de artikelen 9 t/m 11 naar 7 t/m 9, en 13 t/m 15 naar 10 t/m 12, en 17 t/m 21 naar 13 t/m 17.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op 1 april 2023.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland op .

de gemeentesecretaris,

drs. D.S. Ruddijs

de burgemeester,

ing. E.J. Bilder

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Zwartewaterland op 20 april 2023.

de griffier,

ing. H.W. Schotanus-Schutte

de voorzitter,

ing. E.J. Bilder

Naar boven