Verlengen beleidsregels woningomzetting en woningvorming Leiden 2021

Besluiten:

  • De Tijdelijke beleidsregel woningomzetting en woningvorming Leiden 2021 te wijzigen in de zin dat:

    • a.

      Artikel 7 dat luidt:

      Indien vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze beleidsregel een aanvraag om vergunning op grond van de verordening is ingediend waarop nog niet is beslist, wordt daarop de Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019 toegepast.

      komt te luiden:

      Indien vóór 20 oktober 2021 een aanvraag om vergunning op grond van deze verordening is ingediend waarop nog niet onherroepelijk is beslist, wordt daarop de Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019 toegepast.

    • b.

      Artikel 8 dat luidt:

      Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking en vervalt met ingang van 1 mei 2023 of zoveel eerder als een nieuwe beleidsregel is vastgesteld en in werking is getreden,

      komt te luiden:

      Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking en vervalt met ingang van 1 mei 2024 of zoveel eerder als een nieuwe beleidsregel is vastgesteld en in werking is getreden.

  • 2.

    Het besluit sub 1 treedt na bekendmaking in werking.

  • 3.

    Bijgaande collegebrief aan de gemeenteraad vast te stellen, waarin de gemeenteraad wordt geïnformeerd over het verlengen van de Tijdelijk beleidsregel woningomzetting en woningvorming Leiden 2021.

Perssamenvatting:

Op 1 mei 2023 loopt de Tijdelijke beleidsregel woningomzetting en woningvorming Leiden 2021 af (Standstill voor verkamering en woningvorming). Het college is bezig met het opstellen van breed pakket van maatregelen voor verkamering, opkoopbescherming en goed verhuurderschap.

De voorbereidingen voor dit pakket zijn gevorderd maar vanwege vertraagde wet en regelgeving vanuit het rijk is het college genoodzaakt de Tijdelijke beleidsregel woningomzetting en woningvorming Leiden 2021 met (maximaal) 12 maanden te verlengen. Deze verlenging betreft een puur technische verlenging met een kleine aanpassing in het overgangsrecht.

Het college richt zich op invoering van een breed pakket van woningmarkt regulerende maatregelen per 1 januari 2024.

Naar boven