Wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek

Het dagelijks bestuur van Regio Gooi en Vechtstreek,

 

gelezen het voorstel van het MT van 2 februari 2023 nr. 23.0000492 om het register Bijlage 1 Artikel 6 Dienstverlening behorende bij de Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek bij te werken en actueel te houden,

 

gezien het besluit van het algemeen bestuur van 17 februari 2022 nr. 22.0000187 om het dagelijks bestuur te mandatern voor het verlenen van de onder het eerste lid van het te nemen besluit te noemen diensten,

 

gelet op de (al dan niet nog) af te sluiten dienstverleningsovereenkomsten met de daarbij betrokken gemeenten,

 

BESLUIT

 

  • 1.

    Tot het verlenen van diensten en deze op te nemen in het register dienstverlening Bijlage 1 Artikel 6 Dienstverlening van de Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek:

    • a)

      op het gebied van de registratie en exploitatie van kinderopvanginstellingen door GGD Gooi en Vechtstreek (team kinderopvang) voor de gemeenten Blaricum, Laren en Hilversum;

    • b)

      op het gebied van recreatie en toerisme door Visit Gooi & Vecht voor alle gemeenten en gemeente Stichtse Vecht.

  • 2.

    Tot het actualiseren van het register Bijlage 1 Artikel 6 Dienstverlening van de Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek:

    • a)

      op het gebied van werkgeversdienstverlening door Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek voor alle gemeenten;

    • b)

      op het gebied van jeugdhulpcasuïstiek door Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek (Regionaal Expertteam Jeugd) voor alle gemeenten;

    • c)

      op het gebied van de toeleiding tot ernstige dyslexie door Beleid en Bestuur Gooi en Vechtstreek voor alle gemeenten.

Aldus besloten door het dagelijks bestuur van Regio Gooi en Vechtstreek in de openbare vergadering gehouden op 16 maart 2023.

de secretaris,

ir. M. van der Linden

de voorzitter,

dr. ir. G.M. van den Top

Register dienstverlening Bijlage 1 Artikel 6 Dienstverlening Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek

 

Tot de dienstverlening als bedoeld in artikel 6 Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek behoren:

 

GHOR

De coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen en de advisering van andere overheden en organisaties op dat gebied ten behoeve van:

 

Veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland

 

Urgentiebureau Gooi en Vechtstreek

In de Regio hebben de gemeenten de Regionale Huisvestingsverordening Gooi en Vechtstreek 2019 vastgesteld op grond waarvan woningzoekenden met een urgentie voorrang op een sociale huurwoning van een woningcorporatie kunnen krijgen. Het Urgentiebureau Gooi en Vechtstreek neemt aanvragen om urgentie voor woonruimte in behandeling. De Regionale Urgentiecommissie adviseert de gemeente van de aanvrager over de urgentieaanvraag. De colleges hebben mandaat verleend aan de algemeen directeur van de Regio om te beslissen over aanvragen om urgentie voor woonruimte en het verlengen dan wel intrekken van de gelding van een urgentie. De algemeen directeur van de Regio heeft de manager Maatschappelijke Dienstverlening Gooi en Vechtstreek ondermandaat verleend om te beslissen op aanvragen om urgentie voor woonruimte en aanvragen om het verlengen van de gelding van een urgentie voor woonruimte.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten

 

Toezicht op handhaving van kwaliteitseisen uit de Wet en het Besluit kinderopvang

De colleges hebben de directeur Publieke Gezondheid van de GGD Gooi en Vechtstreek aangewezen als toezichthouder op grond van de Wet kinderopvang. Het Team Toezicht Kinderopvang binnen de GGD Gooi en Vechtstreek is belast met het toezicht op de kwaliteitseisen die de Wet en het Besluit kinderopvang stellen aan kinderopvanginstellingen. Het Team Toezicht Kinderopvang voert verschillende soorten inspecties uit bij kinderopvanginstellingen aan de hand van een landelijke werkwijze.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten

 

Toezicht op de naleving van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

De colleges hebben de algemeen directeur van de Regio gemandateerd om toezichthouders te benoemen die toezicht houden op de kwaliteit van verstrekte maatwerkvoorzieningen door aanbieders op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 te benoemen. De toezichthouders zijn samen met aanbieders verantwoordelijk voor de kwaliteit van voorzieningen. De toezichthouders verrichten onderzoek naar de kwaliteit van aanbieders. Daarnaast beoordelen de toezichthouders de meldingen van geweldsincidenten en calamiteiten en beslissen of nader onderzoek nodig is en wie dat uitvoert.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Eemnes

 

Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek 

Per 1 januari 2021 is het Besluit SUWI (Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen) gewijzigd waarin is bepaald dat arbeidsmarktregio’s zorg moeten gaan dragen voor een versterking van de regionale samenwerking, voor één gezamenlijk aanspreekpunt voor werkgevers, een Werkgeversservicepunt in de regio en voor een gezamenlijk op te stellen uitvoeringsplan met een basispakket voor dienstverlening aan werkgevers. De Regio is benaderd om op basis van het uitvoeringsplan SUWI Gooi en Vechtstreek 2021-2024 arbeidsmarkt-gerelateerde diensten voortvloeiend uit de Participatiewet en/of SUWI uit te voeren.

 

Per 1 januari 2023 zijn aan deze diensten de regievoering en beleidsontwikkeling vanuit het Uitvoeringsprogramma Werk en Participatie 2022 - 2026 toegevoegd en is hiervoor het bestedingsplan SUWI 2023 - 2024 bijgesteld.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Eemnes

 

Zorg- en Veiligheidshuis Gooi en Vechtstreek

De Regio fungeert als werkgever en voert de beheerstaak uit. De beheerstaak heeft betrekking op de kassiersfunctie, ondersteuning van de bedrijfsvoering en bestuurlijke afstemming tussen gemeenten, informatie en communicatie, raadplegen functionaris gegevensbescherming en uitvoeren audits, personele zaken en archivering. De inhoudelijke sturing en verantwoordelijkheid ligt bij de Stuurgroep van het Zorg- en Veiligheidshuis Gooi en Vechtstreek.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Eemnes

 

Marketing en Informatievoorziening Visit Gooi & Vecht

Visit Gooi & Vecht verricht marketingactiviteiten en regelt de informatievoorziening om de regio te versterken als aantrekkelijke regio voor bezoek en recreatie.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Stichtse Vecht

 

Exploitatie en registratie kinderopvanginstellingen GGD Gooi en Vechtstreek

Aan de Regio is de opdracht verstrekt om de afhandeling van aanvragen over exploitatie en vervolgens registratie van kindercentra en gastouderbureaus en de afdoening van rapporten zonder overtreding waaronder na nader onderzoek of na het bieden van een herstelaanbod uit te voeren. Tevens is aan de Regio de opdracht verstrekt om de werkzaamheden over de afhandeling van aanvragen over exploitatie en vervolgens registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en de afdoening van rapporten zonder overtreding waaronder na nader onderzoek of na het bieden van een herstelaanbod eenduidig en gestructureerd uit te voeren. Het Team Toezicht Kinderopvang is met deze werkzaamheden belast.

 

Afnemende gemeenten: Blaricum, Laren en Hilversum

 

Regionaal Expertteam Jeugd Gooi en Vechtstreek

De colleges hebben ingestemd met de vorming van het Regionaal Expertteam Jeugd Gooi en Vechtstreek. Het Regionaal Expertteam Jeugd Gooi en Vechtstreek is als onderdeel van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek belast met de volgende taken:

  • Het ondersteunen van wettelijk verwijzers zoals huisartsen, jeugdconsulenten en jeugdartsen;

  • Het steekproefsgewijs toetsen van de onderbouwing van verlengingen van GGZ-behandelingen (Jeugd);

  • Het inhoudelijk toetsen van de geldigheid van het beroep op vrijstelling van leerplichtontheffing;

  • Het uitbrengen van zwaarwegend advies in complexe jeugdhulpcasuïstiek en ondersteuning bij de daar uit volgende procesregie.

Afnemende gemeenten: alle gemeenten

 

Toeleiding tot ernstige dyslexie Beleid en Bestuur Gooi en Vechtstreek

De Regio is vanuit de zich daar bevindende kennis over ernstige dyslexie verantwoordelijk voor het onderhouden van het netwerk en de overlegstructuur over de toeleiding tot ernstige dyslexie.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Eemnes.

 

Reisvaccinaties GGD Gooi en Vechtstreek

GGD Gooi en Vechtstreek informeert en adviseert inwoners over reisvaccinaties en hun gezondheid op reis en het toedienen van vaccins.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten

 

Voortzetting dienstverlening stadsgebied Weesp

Na uittreding van de gemeente Weesp uit de Regio wordt de samenwerking met de gemeente Amsterdam voor stadsgebied Weesp op een aantal taakvelden voortgezet. Per taakveld is een dienstverleningsovereenkomst aangegaan waarin specifieke afspraken staan over onder andere het volume, de prijzen, tarieven en het overleg over de dienstverlening.

 

Afnemende gemeente: Amsterdam (onderdeel stadsgebied Weesp)

 

Aanvullende dienstverlening Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek verleent gebiedsgerichte dienstverlening, zodat maximaal wordt aangesloten bij de lokale situatie per gemeente. Dit heeft vorm gekregen in aanvullende dienstverlening in alle gemeenten. De omvang en duur van deze dienstverlening varieert per gemeente, waarbij uitgangspunt is dat de gemeente die de dienstverlening afneemt het (financiële) risico draagt.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten

 

Regionale aanpak jeugdwerkloosheid bij kwetsbare jongeren

Het kabinet heeft crisismiddelen aan de centrumgemeente Hilversum ter beschikking gesteld die bedoeld zijn voor een regionale aanpak jeugdwerkloosheid en de toeleiding naar werk van kwetsbare schoolverlaters. De Regio heeft een regionale werktafel opgericht om te zorgen voor een concreet actieplan en voor een effectieve besteding van de crisismiddelen voor een regionale aanpak van de jeugdwerkloosheid bij kwetsbare jongeren en dat een regiocoördinator wordt aangesteld om de samenwerking en afstemming tussen alle betrokken instanties te optimaliseren. Er wordt uitvoering gegeven aan het regionale actieplan jeugdwerkloosheid door het Regionaal Bureau Leerlingzaken Gooi en Vechtstreek (RBL).

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Eemnes

 

Versterken verzuimbeleid en verzuimregistratie in voortgezet onderwijs

De gemeenten hebben vanwege de vergrote kans op uitval uit het onderwijs van (kwetsbare) jongeren door de coronacrisis financiële middelen ontvangen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen in het voortgezet onderwijs op te vangen. De aanpak van schoolverzuim en schooluitval is een taak die bij het RBL is belegd. Het RBL heeft de expertise om samen met de scholen het verzuimbeleid te evalueren en met de jeugdgezondheidszorg beginnend verzuim te signaleren en op te pakken.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Eemnes

 

Contractbeheer inburgering

Gemeenten zijn per 1 januari 2021 in het kader van de Wet inburgering 2021 verantwoordelijk voor het aanbod van taalonderwijs en begeleiding aan nieuwkomers. De hieruit voortvloeiende aanbesteding is regionaal belegd bij Inkoop en Contractbeheer Gooi en Vechtstreek. Inkoop en Contractbeheer Gooi en Vechtstreek voert voor de gemeenten het contractbeheer en -management over de inkoop van de inburgeringstrajecten uit en is verantwoordelijk voor de afhandeling van de declaraties en de nakoming van de contractuele afspraken.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Eemnes

 

Contractbeheer inkoop organisatie hoorplicht Wet verplichte ggz

In het kader van de Wet verplichte ggz kan de burgemeester een crisismaatregel opleggen. De burgemeester moet iemand voorafgaand aan een crisismaatregel zo mogelijk (laten) horen. De hoorplicht houdt in dat de betrokkene in de gelegenheid gesteld wordt om zijn of haar visie te geven op het rapport van de psychiater, die aan de burgemeester de crisismaatregel voorstelt. De hoorplicht is een wettelijke taak voortvloeiend uit de Wet verplichte ggz en is structureel opgenomen in de regionale begroting voor Bescherming & Opvang 2022-2025. De colleges hebben mandaat verleend aan de manager Inkoop & Contractbeheer Gooi en Vechtstreek om het contractbeheer uit te voeren.

 

Afnemende gemeenten: alle gemeenten en Eemnes

Naar boven