Nadere regels terrassen Gemeente Eindhoven

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend, dat het in zijn vergadering van 04-04-2023 heeft besloten:

gelet op artikel 2:10 lid 5 van de Algemene Plaatselijke Verordening Eindhoven; en artikel 156 van de Gemeentewet

 

vast te stellen de navolgende:

 

Nadere regels terrassen Gemeente Eindhoven

 

Inleiding:

Terrassen spelen een belangrijke rol in een aantrekkelijke en gastvrije (binnen)stad. Terrassen zorgen voor interactie, verlengen de verblijfsduur van (winkelend) publiek en bevolkte terrassen betekenen ook ogen op straat. Alle horecavestigingen in Eindhoven krijgen, als de ruimte het toelaat, de gelegenheid om een gevelterras te exploiteren. Het exploiteren van andere vormen van terrassen is afhankelijk van ruimte en het gebiedsprofiel.

Zowel landelijk als lokaal zien we een aantal ontwikkelingen die leiden tot een toename van het terrasgebruik. Bezoekers en bewoners van centrumgebieden komen steeds vaker ook voor ‘beleving’ naar deze centrumgebieden. Horeca biedt dit. Het aandeel horeca in centrumgebieden en daarmee het aantal terrassen neemt toe. Een plek op het terras wordt steeds vaker verkozen boven een plek in de binnenruimte. Ondernemers zetten vaker in op het aangenaam maken van de terrasruimte door aankleding, andere keuzes in meubilair en overkappingen.

Met geactualiseerde terrasregels stellen we duidelijke kaders waarbinnen terrassen kunnen worden geëxploiteerd, met ruimte en verantwoordelijkheid voor de ondernemers. Het vaststellen van de nadere regels terrassen is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders op grond van artikel 2:10 lid 5 van de APV Eindhoven.

 

Goed evenwicht tussen l e vendigheid en leefbaarheid :

 

Bij de actualisatie van de terrasregels is het uitgangspunt dat er een goede balans is tussen levendigheid en leefbaarheid. De transitie van ‘place to buy’ naar ‘place to be and to live’ is zichtbaar in zowel de binnenstad als (even) daarbuiten. Dit gaf aanleiding om kritisch te kijken naar de openingstijden van terrassen en om tot een ontwikkeling te komen die past bij de vijfde stad van Nederland.

Hierbij erkennen we naast de economische, ook de sociaal-maatschappelijke belangen van een terras. Een terras heeft een functie in de wijk waarbij het ook dient voor 'ogen op straat'. Dit draagt bij aan de veiligheid en sociale controle in een buurt. Hoewel een gedeelte van de bezoekers van terrassen in dit gebied, tevens bewoners zijn dient er aandacht te blijven voor een prettige leefomgeving. Een goede manier om deze balans te vinden, is door het opstellen van duidelijke regels en hierbij een beroep te doen op de verantwoordelijkheid van ondernemers en hen afspraken te laten maken ten aanzien van het terras. Om hier een stap in te zetten, verruimen we de openingstijden van terrassen in het gebied binnen de Ring met een uur, tot 00:00.

Een uur extra is onder meer gebaseerd op resultaten van verkennende gesprekken tussen ondernemers en de directe omgeving. De samenstelling van de bevolking in het gebied binnen de Ring verandert immers en daarmee ook de wensen en gebruiken van die bewoners. De verdichting van het woningaanbod zorgt voor meer eenpersoonshuishoudens naast en in plaats van gezinnen en dat betekent een grotere vraag naar voorzieningen. Meer (kleinere) woningen voor eenpersoonshuishoudens betekent ook een grotere vraag naar plekken waar men kan afspreken, ontmoeten en simpelweg ‘buiten kan zijn’. Bij de lange en warme zomers van voorgaande jaren, bleek dat horecaterrassen belangrijke plekken zijn om elkaar buiten te kunnen ontmoeten.

 

Inrichting van het terras:

 

Het bieden van meer vrijheid voor de inrichting van een gevelterras in Eindhoven kan bijdragen aan de diversiteit en identiteit van horecazaken. Het is daarbij belangrijk dat de inrichting van het terras kan aansluiten bij de identiteit van de horecazaak en dat er rekening wordt gehouden met de impact op de openbare ruimte.

Het geven van meer vrije keuzes in decoratie en terrasmeubilair voor gevelterrassen kan helpen om de identiteit van de horecazaak te benadrukken en de levendigheid te vergroten.

Voor het inrichten van een eilandterras zijn er meer kaders aangaande de ruimtelijke uitstraling. De kaders en regels kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de afmetingen van het terras, de invulling van stoelen en tafels, de afscheidingen en het overig meubilair. Hierin bieden we ruimte voor maatwerk waarbij de nadruk ligt op collectieve afstemming met andere ondernemers. We doen een beroep op de verantwoordelijkheid en het vertrouwen bij de ondernemers om tot een kwalitatief goed voorstel te komen.

Door een goede communicatie en afstemming tussen de verschillende belanghebbenden kunnen er passende afspraken worden gemaakt om dit in goede banen te leiden.

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

 

1. Voor de toepassing van deze nadere regels zijn de begripsbepalingen uit artikel 2:27 van de APV van toepassing.

2. In aanvulling op hetgeen is bepaald in het eerste lid, wordt in deze nadere regels terrassen Gemeente Eindhoven verstaan onder:

a. Gevelterras: terras dat direct gelegen is tegen de buitengevel van de openbare inrichting;

b. Eilandterras: terras dat niet direct tegen de gevel is gelegen en dat door een stuk openbare ruimte (pad, weg of doorgang) gescheiden is van de openbare inrichting;

c. Pleinterras: een eilandterras gelegen op een plein, niet zijnde een gevelterras of een eilandterras;

d. Weg: de weg als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Artikel 2 Algemene regels voor terrassen

 

1. De bepalingen uit artikel 2, 3 en 4 zijn van toepassing wanneer er vanuit de weg zicht is op het terras. Dit is van toepassing voor terrassen gelegen op gemeentegrond en op eigen terrein.

2. In beginsel is bij elke openbare inrichting een gevelterras toegestaan, mits voldaan wordt aan de in het vierde lid van dit artikel opgenomen algemene regels.

3. Voor het terrasseizoen is het volgende bepaald:

a. Het terrasseizoen loopt van 1 januari tot en met 31 december;

b. Het college van burgemeester en wethouders kan besluiten om gebieden aan te wijzen waar het terrasseizoen loopt van 1 maart tot en met 31 oktober voor eiland – en pleinterrassen.

4. Voor gevel-, eiland- en pleinterrassen gelden de volgende algemene regels:

a. Vanuit de benedenverdieping van de openbare inrichting is er direct zicht op het terras;

b. Op of naast belendende percelen, niet behorende bij de inrichting mag geen terrasmeubilair worden geplaatst;

c. Voor de benodigde vrije breedte van voetpaden, trottoirs en looppaden in relatie tot terrassen sluiten deze regels aan bij het Handboek Toegankelijkheid, Richtlijnen voor een toegankelijke openbare ruimte van de gemeente Eindhoven;

d. Indien van toepassing dient er voor de hulpverlenende diensten te allen tijde een obstakelvrije strook van ten minste 3,50 meter breed met een minimale doorrijhoogte van 4,50 meter vrij te blijven;

e. Terrasmeubilair mag zich niet buiten de begrenzing van het terras zoals aangegeven op (tekening behorende bij) de vergunning, bevinden;

f. De exploitant dient ervoor te zorgen dat een terras en de onmiddellijke omgeving van afval moet worden ontdaan en dient ervoor te zorgen dat afval op de straat ten gevolge van het exploiteren van een terras onmiddellijk wordt opgeruimd;

g. In het belang van openbare orde, veiligheid of leefbaarheid kunnen er op eerste schriftelijke aanzegging door of namens de burgemeester andere openingstijden gelden voor het terras;

h. In het belang van de openbare orde, veiligheid of leefbaarheid dient op eerste schriftelijke aanzegging door of namens de burgemeester het terras geheel of gedeeltelijk te worden ontruimd;

i. De exploitant van een terras dient het terras te ontruimen voor de weekmarkt, door de burgemeester vergunde evenementen, werkzaamheden in het openbaar gebied of andere activiteiten waarvoor de in gebruik gegeven grond van het terras dient te worden gebruikt. De exploitant ontvangt daarvan vooraf een schriftelijke mededeling. Indien dit geval zich voordoet, geldt geen recht op schadevergoeding in welke vorm dan ook. Het terras moet de avond voorafgaand aan de markt, het evenement of de werkzaamheden volledig ontruimd worden, tenzij ontruiming eerder noodzakelijk is, of slechts gedeeltelijke ontruiming noodzakelijk is;

j. Open vuur op een terras is niet toegestaan;

k. Op een terras zijn zitplaatsen toegestaan. Een bar, waaraan gasten kunnen staan, is niet toegestaan. De enige uitzondering hierop is wanneer hiervoor expliciet toestemming is verleend conform de regelgeving omtrent evenementen;

l. Op een terras mogen geen afscheidingen of andere omgevingsvergunning plichtige bouwwerken worden geplaatst, zonder een daartoe noodzakelijke omgevingsvergunning;

m. Vlonders, vloerbedekking of ondergronden zoals bijvoorbeeld zand en kunstgras zijn niet toegestaan;

n. Het is de exploitant van het terras niet toegestaan zonder omgevingsvergunning veranderingen in de in gebruik gegeven grond aan te brengen;

o. Een openbare inrichting met gedoogbesluit (coffeeshop) wordt niet toegestaan een terras te exploiteren;

p. Personen mogen het terras niet met glazen of flessen verlaten;

q. Buitenkeukens, barbecues en vergelijkbare voorzieningen om op te koken of eten mee te bereiden zijn niet toegestaan.

 

Artikel 3 Openingstijden terras

 

1. De exploitatie van een terras sluit aan bij de voor de betreffende openbare inrichting geldende openingstijden zoals bedoeld in artikel 2:29 APV in het begrensde gebied, zoals weergeven in bijlage A.

2. De exploitatie van een terras, niet vallende onder artikel 3 lid 1, binnen de Ring mag plaatsvinden tussen 08.00 uur en 00.00 uur, zoals weergeven in bijlage A.

3. De exploitatie van een terras in de gebieden niet vallend onder artikel 3 lid 1 en 2 mag plaatsvinden tussen 08.00 uur en 23.00 uur, zoals weergeven in bijlage A.

 

Artikel 4 Terrasmeubilair

 

1. Binnen de grenzen van een gevelterras is terrasmeubilair toegestaan dat bestaat uit:

a. zitmeubilair;

b. tafels, niet zijnde statafels;

c. parasols binnen de terrasmaten, niet verbonden aan andere objecten of in de grond bevestigd. De minimale hoogte van de onderzijde van de parasol, het tentdoek, de volant of een ander licht werend materiaal, in elke stand, moet ten minste 2,20 meter bedragen ten opzichte van de onderliggende bestrating;

d. terrasafscheidingen in de vorm van windschermen mits deze bestaan uit aluminiumprofielen en gehard glas en niet hoger zijn dan 1,80 meter; vanaf een hoogte van 1,10 meter dient een terras- afscheiding te bestaan uit transparant gehard glas; een terrasafscheiding mag niet evenwijdig aan de gevel worden geplaatst, en moet na het voor het betreffende gevelterras geldende sluitingstijdstip inpandig worden opgeslagen, of ingeklapt tegen de gevel worden geplaatst en daaraan worden vastgemaakt;

e. menuborden;

f. afvalbakken;

g. ondersteuningsmeubel ten behoeve van schoonmaakwerkzaamheden en opslag van bestek;

h. plantenbakken ten behoeve van decoratie op een gevelterras binnen de terrasmaten; een plantenbak mag niet in de grond worden geplaatst en moet verplaatsbaar zijn.

2. Terrasafscheidingen/-schermen staan te allen tijde binnen de grenzen van het terras en mogen bij gevelterrassen maximaal 1,80 meter hoog zijn. Terrasafscheidingen/-schermen zijn alleen toegestaan aan de zijkant van een gevelterras tot 2/3 diepte van terras om een open uitstraling te behouden. Een parallel aan de gevel geplaatste terrasafscheiding is niet toegestaan. Ook niet in de vorm van verticale schermen aan parasols of zonneschermen. Terrasafscheidingen/-schermen mogen niet worden verankerd in de grond tenzij vergund middels een omgevingsvergunning.

3. Binnen de grenzen van een eiland- en pleinterras is terrasmeubilair toegestaan dat bestaat uit:

a. stoelen en tafels;

b. een mobiele terrasafscheiding van maximaal 1,10 meter hoog aan de zijkanten van het terras;

c. parasols binnen de terrasmaten, niet verbonden aan andere objecten of in de grond bevestigd. De minimale hoogte van de onderzijde van de parasol, het tentdoek, de volant of een ander licht werend materiaal, in elke stand, moet ten minste 2,20 meter bedragen ten opzichte van de onderliggende bestrating;

d. afvalbakken;

e. ondersteuningsmeubel ten behoeve van schoonmaakwerkzaamheden en opslag van bestek.

4. Er mag geen terrasmeubilair worden geplaatst binnen 1,5 meter rondom objecten die door of met toestemming van de gemeente zijn geplaatst en die bereikbaar moeten zijn voor derden (zoals brandkraan, brandput, parkeerautomaat, brievenbus).

5. Het terrasmeubilair moet zodanig geplaatst worden dat (nood)uitgangen vrij blijven.

6. Het terrasmeubilair dient direct na het voor de openbare inrichting geldend sluitingstijdstip te worden bekabeld of inpandig te worden opgeslagen. Door of namens het college van burgemeester en wethouders kan er besloten worden tot het aanwijzen van gebieden waar inpandige opslag noodzakelijk is.

 

 

Artikel 5 Gebiedsgerichte regels

 

1. Stratumseind:

a. tafels waaronder statafels, met een maximale doorsnede van 80 centimeter, zijn toegestaan;

b. In afwijking van artikel 4 lid 6 dient het terrasmeubilair na sluitingstijd inpandig te worden opgeslagen met uitzondering van het terrasmeubilair binnen de paarse vlakken weergeven in bijlage B, mits dit met kettingen of kabels aan elkaar is vastgemaakt of anderszins veilig is opgeborgen;

c. Met betrekking tot de opslag van het terrasmeubilair op het ‘Pleintje Oude Stadsgracht’, binnen het rode vlak in bijlage B, zullen aanvullende voorwaarden worden gesteld;

d. Door middel van een schriftelijk bericht door of namens het college van burgemeester en wethouders kan er besloten worden tot het tijdelijk laten vervallen van hetgeen opgenomen in Artikel 5 lid 1 onder b en c;

e. In het kader van de openbare orde en veiligheid en op verzoek van de betreffende exploitant worden er door de gemeente ingrounds geplaatst ten behoeve van wachtrijmanagement, indien en voor zover noodzakelijk. Deze ingrounds worden geplaatst op het terras om crowd management te faciliteren. Het toepassen van wachtrijmanagement gaat gepaard met aanvullende voorwaarden, welke nader worden gecommuniceerd vanuit de gemeente.

2. Demer/Rechtestraat:

a. Terrassen tegen de eigen gevel zijn mogelijk tot 1 meter uit de gevel, mits de breedte voor een looproute minimaal 1,5 meter bedraagt;

b. Ten behoeve van de weekmarkt dienen er geen terrassen aanwezig te zijn op dinsdagen tussen 08:00 en 18:00;

c. In afwijking van artikel 4 lid 6 dient het terrasmeubilair na sluitingstijd inpandig te worden opgeslagen.

3. Smalle Haven:

a. In afwijking van artikel 3 lid 1 mag een terras worden geëxploiteerd vanaf 11:00.

b. In afwijking van artikel 4 lid 6 dient het terrasmeubilair na sluitingstijd inpandig te worden opgeslagen.

4. Kerkstraat:

a. In afwijking van artikel 4 lid 1 onder c mogen parasols in opdracht van de gemeente in de grond worden bevestigd aan het langere gedeelte met de even huisnummers, mits deze in een gelijke lijn staan.

 

Artikel 6 Slotbepalingen

 

1. Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking in het Gemeenteblad.

2. Dit besluit wordt aangehaald als Nadere regels terrassen Gemeente Eindhoven.

 

Eindhoven, 4 april 2023

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

 

 

 

 

,burgemeester

 

 

 

, secretaris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijlage A

Bijlage B

Naar boven